Zinvol leven: Creatieve life coaching voor drukke breinen Gent

Druk hoofd vol ideeën?

2 routes naar rust en focus in de toolbox voor drukke, snelle en sensitieve breinen

Herken je dit? Je hoofd raast maar door, ideeën borrelen op en je gedachten vliegen als een wervelwind door je hoofd.

Ben je snel overprikkeld door geluiden, licht of drukte? En ervaar je emoties intenser dan de meeste mensen?

Welkom bij de club van ‘drukke koppen’! Mensen met een overvloed aan ideeën, maar die worstelen om die creatieve chaos te managen.

In deze blogpost, onderdeel van de toolbox voor sensitieve, snelle en drukke breinen, bespreken we twee effectieve routes om te dealen met een druk hoofd: veerkrachtige rust creëren en je veelheid omarmen en je ideeën kanaliseren.

We vullen de blog aan met extra tips en bronnen om je op weg te helpen, met speciale aandacht voor de unieke behoeften van sensitieve breinen.

 

Herkenning van een druk hoofd, het begin

Naast de in de vorige versie genoemde symptomen, ervaren sensitieve mensen met een druk hoofd vaak ook:

 

 • Gevoeligheid voor prikkels

Lawaai, fel licht, drukke omgevingen en sterke geuren kunnen overweldigend zijn.

 • Intensieve emoties

 Je ervaart geluk, verdriet, angst en andere emoties vaak sterker dan anderen.

 • Behoefte aan rust en eenvoud

 Je hebt meer tijd nodig om te ontspannen en op te laden na drukke activiteiten.

 • Diepe verwerking

 Je hebt de neiging om informatie diepgaand te analyseren en te overdenken.

 

Het dilemma van een vol hoofd, kak

Sensitieve mensen met een druk hoofd kunnen extra last hebben van de constante stroom van gedachten en ideeën. De overprikkeling van de buitenwereld en de intensieve innerlijke wereld kunnen leiden tot stress, vermoeidheid en een gevoel van overweldiging.

 

De 2 routes naar meer veerkracht en floreren in je leven

 

Route 1: Veerkrachtige rust creëren:

Deze route richt zich op het kalmeren van je geest en het creëren van rustmomenten, met speciale aandacht voor de behoeften van sensitieve breinen

 

 • Ademhalingsoefeningen

 Doe 3 keer per dag 5 minuten diepe buikademhaling. Dit verlaagt bewezen stress en verbetert focus. Kies een rustige plek waar je niet gestoord kunt worden.

 • Mindfulness

Volg een 8-weekse mindfulness training. Dit vermindert bewezen stress, angst en depressie, en verbetert focus en concentratie. 

 • Meditatie

Mediteer 10 minuten per dag. Dit verbetert bewezen het emotioneel welzijn, vermindert stress en bevordert zelfcompassie. Kies voor geleide meditaties met een zachte stem en kalmerende muziek.

 • Plan ongestructureerde tijd, lege tijd of fladdertijd

 Reserveer in je agenda “lege tijd” om te ontspannen en te doen wat je wilt. Kies activiteiten die je kalmeren en je zintuigen prikkelen op een prettige manier, zoals in de natuur wandelen, lezen of creatief bezig zijn.

 • Creatieve uitlaatkleppen

Zoek creatieve activiteiten om je gedachten te ordenen en te uiten, zoals schrijven, schilderen of muziek maken. Dat kan je trouwens uitgebreid in mijn aanbod vinden met in de eerste plaats aandacht voor je proces en elke kleine stap. Ik gaf deze tip al in een andere log ook, maar ik kan het belang ervan niet genoeg onderstrepen.

Creativiteit en kunst wordt in onze huidige maatschappe veel te vaak over het hoofd gezien als bron van emotioneel, mentaal én sociaal welbevinden.

 

Route 2: Omarm je veelheid en kanaliseer je ideeën

Deze route richt zich op het productief omzetten van je ideeën, met speciale aandacht voor de valkuilen van sensitieve breinen:

 • Ideeënmanagement

 Implementeer een systeem om je ideeën te organiseren, zoals een notitie-app of mindmaps. Gebruik een systeem dat visueel aantrekkelijk is en waar je op een kalme manier mee kunt werken.

 • Focus en doelgerichtheid (op je zinvolle doelen uiteraard)

 Bepaal je belangrijkste ideeën en doelen, en richt je energie op het behalen van die doelen. Maak een realistisch plan met kleine, behapbare stappen. Verdeel grote projecten in kleinere taken en plan regelmatige rustmomenten in.

 • “Nee” leren zeggen

Te veel hooi op je vork nemen kan leiden tot stress en verminderde productiviteit. Leer om nee te zeggen tegen taken die je energie uitputten. Wees assertief in je communicatie en leg uit waarom je nee zegt.

 • Gebruik van productiviteitstools 

Er zijn tal van apps en online tools beschikbaar die je kunnen helpen om je taken te organiseren en je focus te verhogen, zoals Trello en Asana. Kies tools die passen bij jouw werkwijze en die je helpen om overzicht te houden.

 • Bescherm je sensitiviteit (want die is kostbaar)

Creëer een omgeving die past bij jouw gevoelige aard. Beperk afleiding, zorg voor voldoende rust en ontspanning, en kies voor activiteiten die je energie geven. Luister naar je lichaam en neem signalen van overprikkeling serieus.

 • Balans vinden

Ik vind het belang om balans te vinden tussen rust en focus enerzijds, en het omarmen van je ideeën anderzijds. Experimenteer met verschillende strategieën om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Wees geduldig met jezelf en vier je successen, hoe klein ze ook lijken.

 • Verbinding met gelijkgestemden, connectie en herkennig zijn hyperessentieel voor sociaal welbevinden

Zoek contact met andere sensitieve mensen om ervaringen te delen en tips uit te wisselen. Dat kan hier in het groepstraject bijvoorbeeld.

Een druk hoofd kan een uitdaging zijn, maar het hoeft geen belemmering te zijn.

Met de juiste strategieën kun je leren omgaan met de chaos, je creativiteit benutten en een gelukkiger en productiever leven leiden.

Vergeet niet om je sensitiviteit te koesteren en ermee om te gaan op een manier die voor jou werkt.

 

Het is nu tijd om te kiezen voor je sensitiviteit en helemaal jezelf zijn

Schrijf je in op mijn gratis nieuwsbrief

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.


Life coaching, verbindende worshops en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

Coaching Gent | Je creatieve life coach en compagnon onderweg naar voluit leven met creatief coaching, ACT coaching, positieve psychologie en mijn andere tools in mijn box. Meike Janssens, coaching bij creanaut Gent.