Creanaut, creatieve coaching Gent | creatief coach | beeldend therapeut | Meike Janssens Gent

Creativity itself doesn’t care at all about results – the only thing it craves is the process. Learn to love the process and let whatever happens next happen, without fussing too much about it.
Elizabeth Gilbert
 

Ontsnap aan de ratrace en omarm de speelsheid: Schrijf je in voor een avontuur bij Creanaut!

Hoe je stress kunt verminderen en meer speelsheid kunt integreren in je leven

Ben jij ook iemand die na een lange werkdag geneigd is om meteen weer achter de computer te kruipen? Voel je je soms overweldigd door een constante stroom van verplichtingen en taken? Als dat zo is, dan herken je vast het gevoel van versplinterde aandacht en het constante gevoel van “moeten”.

Ik weet hoe dat voelt. Ik was ooit een ‘moet-monster’ dat altijd maar bezig was. Ik stapelde taken op zonder me af te vragen wat ik eigenlijk écht nodig had. Gewoon doorgaan leek de enige optie.

Vlak voor mijn vakantie probeerde ik altijd alles op het laatste moment af te ronden, zodat mijn collega’s zonder problemen verder konden. Urenlang werken, taken afvinken. En dan, eindelijk op vakantie, was ik oververmoeid en zelfs ziek.

Waarom? Omdat iedereen het deed. Het leek alsof het onmogelijk was om mijn eigen grenzen te stellen. “Gewoon” omdat het zo hoorde.

Ik dacht dat de andere kant van het spectrum al snel gezien zou worden als het “luie leven”. Je weet wel, die kant waar je niet binnen een uur op e-mails reageert, maar ze groepeert.

Waar je af en toe je out-of-office-reply aanzet omdat je gewoon even wilt vertragen. Waar je je kunt concentreren zonder onderbroken te worden door allerlei taken.

Doelgericht werken, taak voor taak afvinken. Snel een paar boterhammen naar binnen werken achter je computer en voordat je het weet is het al half zes. Tijd om naar huis te gaan en te slapen (vaak val ik al in slaap in de trein). Dag in, dag uit.

Dat is allesbehalve een luizenleventje, geloof me. Mijn lichaam begon te protesteren. Eerst fysiek, dus ik ging weer eens naar de dokter, maar negeerde de signalen verder. En toen begon het mentaal.

Tot ik op was. Helemaal op. Ik vond mijn taken niet zinvol en de manier waarop er met werknemers werd omgegaan was verre van bevorderlijk voor mijn geestelijk welzijn.

Misschien herken jij jezelf hierin?

Ik bleef ’s avonds malen en piekeren, mijn talent als herkauwer draaide overuren. Werk stond bovenaan mijn prioriteitenlijst. Ik was bang dat anderen me niet als “goed genoeg” zouden zien. Het was als een automatische piloot, omdat het zo hoorde in de maatschappij.

Ik negeerde mijn behoeften en probeerde in het weekend te ontspannen. Het moest leuk zijn.

Maar als ik nu terugkijk, wat een waanzin was dat. Moeten ontspannen, moeten werken, moeten genieten op zaterdag, alle kansen moeten grijpen… En dan… de leegte. Ziek zijn. Zowel bij de huisarts als de psycholoog op hetzelfde moment. Ik kan het je nog sterker vertellen.

Nu geloof ik dat wandelen, schrijven, mindfulness, spelen en creëren essentieel zijn om echt te leven.

Ik heb er zelf even over gedaan om tot dit punt te komen. Ik heb opleidingen gevolgd, inzichten opgedaan en het zelf ervaren. En daarom trek ik vandaag, hier en nu, mijn groene cape aan (ja, die van Positivologie). Die cape staat voor alles wat anders kan. Misschien zelfs anders moet.

Weg met het idee dat je elke dag alles moet doen, waardoor je gestrest raakt. In mijn geval moest ik weg van een giftige werkomgeving. Om voor mijn lichaam en mijn leven te zorgen, want je hebt er maar één.

Maar tussen ons gezegd en gezwegen… het lukt me al behoorlijk wat dagen wel. Mijn ochtendroutine, luisteren naar wat ik nodig heb en mezelf dat ook geven. Maar er zijn ook dagen dat ik me helemaal niet goed voel. En dat is ook oké.

Uiteindelijk gaat veerkracht daar toch ook over? Je even niet goed voelen en dan weer terugveren naar je positieve kant. Of voelen en weten dat je je tank kunt bijvullen en precies weten hoe je dat moet doen.

Misschien werk jij ook lange uren? Misschien heb je last van dat “moeten”? Blijf je maar malen? Moet je veel van jezelf? Heeft je lichaam je al signalen gegeven die je hebt genegeerd? En ga je door op de automatische piloot omdat iedereen het zo doet?

Ben je klaar om te ontdekken hoe het anders kan?

Dan zou spelen, experimenteren met tools om weer in contact te komen met je lichaam en manieren om je emotionele tank bij te vullen, wel eens iets voor jou kunnen zijn. Dat is precies waar Creanaut voor staat. Het zijn creatieve, ontspannende en speelse activiteiten om je tank weer vol te maken, zodat je kunt floreren. En het mooie is dat je anderen in je leven, op je werk en als ondernemer of freelancer kunt “besmetten” met die positiviteit.

Dat is reflecteren en experimenteren met wat voor jou werkt. Dat is spelen met mogelijkheden en voelen wat je nodig hebt. Dat is samen met anderen op pad gaan in een expeditie, in trainingen waarin je samen het proces doorloopt.

Een pauzeknop kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen en te ontspannen in een drukke en hectische wereld. Het is een manier om even te pauzeren, weg te stappen van de drukte van het leven en je te concentreren op het hier en nu.

En nadien na die pauze? Play!

Er zijn verschillende manieren om een pauzeknop te gebruiken, afhankelijk van wat voor jou werkt.

Voor mij werkt het goed om zowel een mentale als fysieke pauzeknop te hebben. Even een ademhalingsoefening doen, een paar minuten mediteren, (creatieve) schrijfoefeningen doen, een handmeditatie doen, creëren of langzaam kunst maken. En dat combineer ik met

 
 
 
Meike Janssens

coaching, creatieve therapie, training en begeleiding naar florerend leven

Ik hou van grenzen en overlapping tussen disciplines en al mijn opleidingen en interesses. Ik ben geboeid om de wetenschap van kunst en creativiteit te koppelen aan welbevinden en persoonlijk leiderschap

Gentse coachpraktijk om voluit te leven en floreren. En creatief en speels verbinden met jezelf en anderen

  • waarderend klankbord dat voedingsstoffen biedt voor je grond
  • speelse en creatieve metgezel voor tijdens verschillende etappes
  • Iemand die samen met jou knopen ontwart
  • ‘ruimtehouder’ om in beweging te komen
  • cheerleader en ‘accountability-houder’ voor je proces
  • Een frisse blik, een ander perspectief verrijkt met kunst
  • Een aanmoediging, je portie nieuwsgierigheid en veerkracht
  • Een duwtje in de rug tijdens je (creatieve) projecten
  • sparringspartner waarmee je kunt experimenteren en verkennen
 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent
stressreductien stress verminderen en creativiteitstraining voor ondernemers, freelancers en zelfstandigen gent - creatief coach gent