Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

De kunst van bedachtzaam waarnemen: Verkenning van Slow Art, Slow Looking en Visible Thinking Strategies in musea

Ik wil het dan ook even hebben over mindfulness in het museum, tijdens het kijken en creëren.

In onze hectische wereld heeft het concept van “langzaam” zijn weg gevonden naar verschillende aspecten van ons leven, en de kunstwereld vormt daarop geen uitzondering. Slow Art, Slow Looking en Visible Thinking Strategies hebben zich ontwikkeld als krachtige tools, die individuen uitnodigen zich onder te dompelen in de wereld van kunst met een verhoogd gevoel van mindfulness en bewustzijn.

Slow Art: Het moment omarmen

Slow Art moedigt een doelgerichte en ongehaaste benadering aan van het observeren en waarderen van kunstwerken. Het daagt de conventionele opvatting uit van snel een schilderij of beeldhouwwerk bekijken en spoort bezoekers aan meer tijd door te brengen met elk stuk. Door te vertragen, kunnen kijkers lagen van betekenis ontdekken, intrigerende details opmerken en zich verbinden met de emoties die de kunstenaar overbrengt.

Slow Looking: Een diepe duik in artistieke details

Slow Looking gaat hand in hand met Slow Art en benadrukt het belang van uitgebreide contemplatie. Deze benadering houdt in dat men zich onderdompelt in visuele details, texturen en nuances van een kunstwerk. Door de geest de vrijheid te geven om te dwalen en te verkennen, kunnen kijkers een dieper begrip ontwikkelen van de bedoeling van de kunstenaar en de culturele context rondom het werk.

Visible Thinking Strategies: De geest betrekken

Visible Thinking Strategies (VTS) bieden een gestructureerd kader voor het verkennen van kunst in een groepsomgeving. Deze interactieve aanpak moedigt deelnemers aan om hun observaties, interpretaties en vragen te bespreken. Door diverse perspectieven te delen, krijgen individuen een dieper inzicht in het kunstwerk en verbreden ze hun eigen begrip. Samenvattend VTS bevordert een gevoel van gemeenschap en gedeeld leren binnen de museumruimte.

Mindfulness in het museum: Een transformerende ervaring

Mindfulness, de praktijk van aanwezig zijn in het moment zonder oordeel, heeft zijn weg gevonden naar de museumomgeving. Mindful kijken houdt in dat men kunst benadert met een heldere en gefocuste geest. Door mindfulness te integreren in de museumervaring kunnen bezoekers hun emotionele band met het kunstwerk versterken, stress verminderen en een gevoel van rust creëren te midden van de drukke galerieruimtes.

Tips voor bedachtzaam kijken:

 • Adem en Centreer jezelf: Voordat je het museum betreedt, neem een paar momenten om diep adem te halen en je aandacht te centreren. Laat externe afleidingen los en wees aanwezig in het moment
 • Zet de Innerlijke Criticus op Stil: Benader kunst zonder vooraf bepaalde oordelen. Sta jezelf toe het werk te ervaren zonder het meteen te analyseren of te vergelijken
 • Betrek de Zintuigen: Let op de kleuren, texturen en vormen. Let op hoe het kunstwerk je doet voelen. Het betrekken van meerdere zintuigen versterkt de algehele ervaring
 • Reflecteer en Deel: Neem de tijd om na te denken over je ervaring. Overweeg hoe het kunstwerk met je resoneert en deel je gedachten met anderen om betekenisvolle gesprekken te bevorderen

 

Dus op het kruispunt van Slow Art, Slow Looking, Visible Thinking Strategies en Mindfulness transformeert het museum tot een ruimte van introspectie, verbinding en gezamenlijke verkenning. Het omarmen van deze praktijken stelt individuen niet alleen in staat om de esthetische schoonheid van kunst te waarderen, maar ook om een diepgaande reis van zelfontdekking en cultureel begrip te ondernemen. Dus, de volgende keer dat je een museum binnenstapt, haal diep adem, vertraag en laat de kunst tot je ziel spreken.

Zin gekregen in kunst, creativiteit en mindfulness?

Ik vlecht slow looking en mindful kijken doorheen mijn aanbod.

Je kan hier terecht voor 1-op-1 begeleiding, in het floreertraject ‘Slow en flow’ en in de workshops en teambuildings. In het floreertraject gaan we ook op mindful museumbezoek of ontdekken we erfgoed samen.

Met onder andere als doel…

 • kijk voorbij je eerste oordeel of stel je oordeel uit
 • ga in dialoog en kijk dieper naar de toets tot wat je gebeurt in een werk
 • ontdek andere perspectieven, verbreed ze en ervaar andere inzichten
 • zet piekergedachten vaker aan de kant door in het hier en nu te ervaren
 • ik wakker je nieuwsgierigheid, verbeeldingskracht en creativiteit aan
 • met meer aandacht kunst en bij uitbreiding je omgeving en jezelf ervaren
 • aandacht voor je zintuigen en je lijf voelen, zakken uit je hoofd, in je lijf

Recent 13.11.23 heb ik deze blog aangevuld en ik wil dan ook graag verwijzen naar een onderzoek van het WHO waar ze het in LKCA ook hebben over positieve gezondheid. Kunst en cultuur bevorderen gezondheid.

 

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Spelen. Groeien. Floreren. Inspireren. Kunst

Coach, creativiteitscoach, beeldend therapeut en kunstenaar vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Op een organische manier heb ik mij doorheen de jaren ontwikkeld tot een expert in creatieve begeleiding en therapie. Vanuit echtheid, help ik jou om authentiek en kwalitatief te groeien door onder andere kunst en zelfexpressie. Nieuwsgierig naar meer? Laten we verbinden!

creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent