Zinvol leven: Creatieve life coaching voor drukke breinen Gent

Creatieve expressie als reddingsboei: Van bore-out naar floreren met art journaling

Mijn persoonlijke reis met art journaling: Van bore-out naar creatieve bloei

Ik was vastgelopen. De drukte van mijn werk en het constante streven naar perfectie en tegelijk deed ik plichtsbewust en loyaal de taken die mij echt geen voldoening geven.

En dat leidde mij tot een depressie en bore-out, kak geveld door verveling en tegelijk loyaliteit.

Ik voelde me leeggezogen, zonder energie of inspiratie. De wereld om me heen leek kleurloos en saai.

Op een dag, tijdens een wandeling door het park, trok een etalage van een kunstwinkel mijn aandacht.

Binnen zag ik prachtige art journals, gevuld met kleurrijke creaties en persoonlijke verhalen. Iets in me trok me aan. Misschien, dacht ik, kon art journaling me helpen om weer contact te maken met mezelf en mijn creativiteit te herontdekken.

Met een mengeling van nieuwsgierigheid en scepsis kocht ik een schetsboek en wat basismaterialen. Thuisgekomen, opende ik het boek met enige enthousiasme maar ook wat spanning.

Wat moest ik ermee? Heel veel blanco papieren.

Ik voelde me onzeker en onervaren. Ok ik deed ooit wel enkele jaren tekenschool en ik ook wel kunstwetenschapper. Maar net dat, maakte dat ik de lat voor mezelf heel hoog legde. Kan ik wel papier verspillen aan nodeloos wat krabbelen.

Maar toen ik begon te tekenen en te schilderen, gebeurde er iets magisch. De kleuren stroomden als vanzelf op het papier. De woorden vloeiden uit mijn pen, brein dump. Ik vind het trouwens nog steeds heerlijk om te doen.

Langzaam maar zeker begon ik me te bevrijden van de druk en stress die me zo lang hadden gekweld. In mijn art journal kon ik mezelf volledig uiten, zonder oordeel of censuur. Ik ontdekte dat ik een passie had voor creativiteit die ik al die tijd had onderdrukt.

Naarmate ik meer creëerde, begon ik mezelf te transformeren. De verveling verdween en werd zelfs vervangen door een hernieuwde energie en levenslust.

Ik kreeg nieuwe inzichten in mezelf en mijn waarden. Ik leerde om los te laten en te vertrouwen op de stroom van mijn creativiteit.

Art journaling werd uiteindelijk een van mijn reddingsboeien. Het hielp me om uit de diepte van de bore-out te klimmen en mezelf opnieuw te ontdekken. Het gaf me de moed om mijn dromen na te jagen en een leven te creëren dat gevuld was met passie en voldoening. En het werd ook een stukje mijn mindfulness. Later ontdekte ik dan ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron en kreeg mijn praktijk nog eens extra verdieping.

Dit was mijn verhaal over de kracht van creatieve expressie.

 

Art journaling kan je helpen om

  • Stress te verminderen
  • Angst te verminderen
  • Zelfvertrouwen te vergroten
  • Moeilijke emoties in beeld brengen
  • Meer in contact te komen met je innerlijke zelf
  • Je creativiteit te ontplooien
  • Persoonlijke groei te stimuleren

 

Als je worstelt met stress, burn-out of een gebrek aan inspiratie, moedig ik je aan om art journaling te proberen. Het kan je leven op onverwachte manieren transformeren.

 

Je wilt er thuis al aan beginnen om stress te verminderen? Dan heb ik nog enkele tips voor jou

Begin klein. Koop een schetsboek en wat basismaterialen. Zoek een rustige plek waar je je vrij kunt voelen om te creëren. Laat je fantasie de vrije loop en geniet van het proces.

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om te profiteren van art journaling. Het gaat er niet om perfecte creaties te maken, maar om jezelf te uiten en contact te maken met je innerlijke zelf.

Wees geduldig. Het kan even duren voordat je de voordelen van art journaling ervaart. Geef niet op! Blijf creëren en je zult versteld staan van de positieve impact die het op je leven kan hebben.

Onthoud: art journaling is een reis, geen bestemming. Geniet van de reis en laat je leiden door je creativiteit.

 

En nog enkele activiteiten om te ontspannen of als relaxatie

Schilderen op muziek. Laat je creativiteit stromen op de klanken van muziek. Dit is een fantastische manier om je gevoelens te uiten en te ontspannen.

Krabbeltekening maken. Bij deze activiteit verander je een simpele krabbel in iets moois, met behulp van lijn, kleur en je eigen creativiteit.

Vingerverven. Vingerverven is niet alleen leuk voor kinderen, ook volwassenen kunnen ervan genieten. Maak je handen lekker vies en leef je helemaal uit met de verf. Dat zag je mij al doen op de homepage trouwens

Teken met je ogen dicht. Doordat je niet kunt zien wat je tekent, worden vloeiendheid, intuïtie, aanraking en gevoeligheid juist versterkt.

Lees ook mijn blog over droedelen, daar is ook de oefening van tekenen op muziek

 

Nog wat aanmoediging nodig in je herstelproces of bij het verminderen van stress?

De sessies playfulness zijn hier dan trouwens ideaal voor. Wil je meer diepgaande coaching, kijk dan even bij coaching en ontwikkeling

Dacht je ik wil hier wel meer van?

Schrijf je in op mijn gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van mijn aanbod

Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.


Life coaching, verbindende workshops, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

Coaching Gent | Je creatieve life coach en compagnon onderweg naar voluit leven met creatief coaching, ACT coaching, positieve psychologie en mijn andere tools in mijn box. Meike Janssens, coaching bij creanaut Gent.