Creanaut, coaching Gent | life coach | persoonlijke groei | mindfulness | creatief coach

Vincent van Gogh: Een meeslepende reis door zijn kunst en geestelijke worstelingen

De film over Vincent van Gogh bracht me terug naar een periode in mijn leven waarin ik worstelde met depressie. De intense blik en lichaamstaal van Willem Dafoe raakten me diep en riepen een overweldigende mix van emoties op. De chaos in mijn hoofd vond rust in de creatieve expressie van schilderen, net zoals Van Gogh dat deed.

Deze blogpost verkent de diepere betekenis van Van Gogh’s leven en werk, en deelt mijn persoonlijke ervaringen met kunst, mindfulness en de helende kracht van creatieve expressie.

 

Van Gogh’s kwetsbaarheid: Een blik in de ziel van een meester

Concrete verdieping:

 • Psychische aandoeningen: Van Gogh leed aan depressie en bipolaire stoornis. Deze aandoeningen kenmerkten zich door perioden van intense somberheid, manie en psychotische episodes
 • Invloed op leven en werk: Van Gogh’s psychische aandoeningen beïnvloedden zijn relaties, financiën en creatieve productie. Zijn periodes van depressie leidden tot verminderde motivatie en isolatie, terwijl zijn manische episodes gepaard gingen met intense uitbarstingen van creativiteit
 • Stigma in de 19e eeuw: In die tijd werden psychische aandoeningen vaak gezien als een teken van zwakte of gebrek aan karakter. Van Gogh kreeg te maken met vooroordelen en discriminatie vanwege zijn aandoeningen.

 

 

In 1889 werd Van Gogh opgenomen in de psychiatrische inrichting Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence. In deze periode schilderde hij enkele van zijn beroemdste werken, zoals “De Zonnebloemen” en “De Slaapkamer”. De levendige kleuren en expressieve penseelstreken in deze schilderijen weerspiegelen de intense emoties die Van Gogh tijdens zijn verblijf in de inrichting ervaarde.

 

Mijn eigen pad naar zelfcompassie: Inspiratie door Van Gogh

 

 • Mijn ervaringen met depressie: Ik worstelde met gevoelens van hopeloosheid, waardeloosheid en isolatie. Ik had moeite om me te concentreren, te slapen en te genieten van activiteiten die ik vroeger leuk vond
 • De kracht van creatieve expressie: Creëren gaf me een manier om mijn emoties te uiten die woorden niet konden vatten. Het hielp me om mezelf te verbinden met mijn innerlijke wereld en een gevoel van intentioneel en waardevol leven te vinden
 • Zelfcompassie: Door me te verdiepen via creatie leerde ik mezelf te accepteren met al mijn kwetsbaarheden. Ik begon mezelf met meer compassie te behandelen en mijn worstelingen te zien als een onderdeel van mijn

In het zelfportret van Van Gogh zie je de pijn en wanhoop die ik op dat moment voelde.

 

Kunst als therapie: De helende kracht van creatie

 

 • Wetenschappelijke basis: Studies tonen aan dat kunsttherapie kan leiden tot een verminderde symptomatologie van depressie, angst en stress. Het kan ook het zelfvertrouwen, de creativiteit en het sociale functioneren verbeteren
 • Verschillende vormen: Kunsttherapie kan bestaan uit schilderen, tekenen, boetseren, muziek maken, dansen en schrijven. De therapeut stemt de activiteiten af op de individuele behoeften van de cliënt
 • Inspirerende verhalen: Er zijn veel verhalen van mensen die baat hebben gehad bij kunsttherapie. Zo heeft een vrouw met posttraumatische stressstoornis haar trauma’s kunnen verwerken door middel van schilderen

 

Van Gogh’s worstelingen en de noodzaak van mentale gezondheidszorg

 • Uitdagingen in de geestelijke gezondheidszorg: De wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg zijn lang, terwijl de vraag naar hulp toeneemt. Er is een tekort aan gekwalificeerde professionals en de behandelingen zijn vaak ontoegankelijk vanwege de hoge kosten.
 • De rol van kunst: Kunst kan een aanvullende of alternatieve therapie zijn voor mensen met psychische aandoeningen. Het kan hen helpen om hun emoties te uiten, coping-mechanismen te ontwikkelen en hun sociale vaardigheden te verbeteren.
 • Doe een oproep tot actie: We moeten investeren in de geestelijke gezondheidszorg om de wachtlijsten te verkorten, meer professionals op te leiden en de behandelingen toegankelijker te maken. We moeten ook meer aandacht besteden aan de preventie van psychische aandoeningen en de promotie van geestelijke gezondheid.

 

De kracht van kunst: Een spiegel voor de ziel

 

 • Herkenning: Kunstwerken kunnen ons een gevoel van herkenning geven door onze eigen emoties, ervaringen en verlangens te weerspiegelen.
 • Spiegel: Kunst kan ons confronteren met onze innerlijke wereld en ons helpen om onbewuste gedachten en gevoelens te verkennen.
 • Inspiratie: Kunst kan ons inspireren om creatiever te leven, nieuwe perspectieven te ontwikkelen en persoonlijke groei te realiseren.

 

Toen ik voor het eerst “De Sterrennacht” van Van Gogh zag, was ik diep onder de indruk van de schoonheid en kracht van het schilderij. De wervelende sterren en het gloeiende dorpje weerspiegelden de chaos en schoonheid van het leven op een onverklaarbare manier. Dit schilderij heeft me geïnspireerd om mijn eigen creativiteit te verkennen en mijn dromen na te jagen.

 

Als creatieve life coach in Gent begeleid ik mensen op hun pad naar meer zelfcompassie en mentaal welzijn. We verkennen samen de kracht van kunst, mindfulness en andere tools om innerlijke rust en balans te vinden.

 

Wil je nu al twee tips om thuis te starten met lichter leven vanuit plezier en speelsheid? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief.

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops creativiteit, creatieve mindfulness spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

Coaching Gent | Je creatieve life coach en compagnon onderweg naar voluit leven met creatief coaching, ACT coaching, positieve psychologie en mijn andere tools in mijn box. Meike Janssens, coaching bij creanaut Gent.