Creatief coach, creativiteitstraining en creatief therapeut | Creanaut | Gent

Suggesties en een portie inspiratie richting nieuwsgierig en creatief leven? Schrijf in op de gratis nieuwsbrief

 

Dompel jezelf onder in de kunst van nudging: Ontketen je creativiteit!

Het creëren van iets nieuws is als een avontuurlijke duik in de verbeeldingsoceaan. Het is een kans om te zwemmen met ideeën, te surfen op golven van inspiratie en je te laten meevoeren door de stroming van het creatieve proces. Maar laten we eerlijk zijn, soms lijkt die duikplank naar creatie een beetje te hoog en is het verleidelijk om gewoon aan de rand te blijven zitten met een cocktail van twijfel.

Gelukkig is er een krachtig hulpmiddel dat ons een duwtje in de juiste richting kan geven: nudging. Het is als een vriendelijke strandwacht die ons aanmoedigt om diep adem te halen en de sprong te wagen. Met subtiele beïnvloeding kunnen we onszelf en anderen sturen naar creatievere keuzes en een diepere betrokkenheid bij het creatieve proces.

Ik besloot om nudging zelf uit te proberen, want tja, wie kan beter de kunst van de overtuiging testen dan een creatieveling?

 

Dus begon ik ‘s ochtends mijn “creatiekleren” aan te trekken – die versleten outfits waar ik zonder zorgen in kan knoeien zonder me druk te maken.
Ik legde mijn “creatiekleren” strategisch in het zicht, klaar om aangetrokken te worden, zelfs in de badkamer tijdens het ontbijt. Ja, je leest het goed. Ik zat aan de ontbijttafel met mijn kunstenaarskleding aan, compleet met porseleinvlekken.
En raad eens? Het gebeurde steeds vaker dat ik daadwerkelijk naar mijn atelier ging om iets te creëren. Ik had mezelf, of liever gezegd, mijn gedrag, subtiel beïnvloed.

 

Maar nudging werkt niet alleen voor creatieve avonturen. Je kunt het ook toepassen op andere gebieden van je leven. Stel dat je meer wilt gaan sporten of gezonder wilt eten in plaats van die verleidelijke koekjes.

Leg je sportkleding alvast klaar op een zichtbare plek, misschien naast je bed. Sta op en trek het meteen aan. En als je nog iets anders nodig hebt, zoals je sportschoenen of een abonnement, leg die dan op een opvallende plek, bijvoorbeeld op tafel. Zo kun je allerlei kleine en grote hints achterlaten om jezelf subtiel en positief te beïnvloeden.

En wat betreft die koekjes? Als je ze toch in huis hebt, mag je ze gerust bewaren, maar maak er een uitgesteld pleziertje van. Verstop ze ergens hoog in een kast waar je een stoel voor nodig hebt om ze te pakken. Op die manier geef je jezelf een extra zetje om te kiezen voor het fruit dat je op de tafel hebt liggen, recht voor je neus.

Nudging en zelfzorg zijn gereedschappen die je kunt gebruiken om je volle creatieve potentieel te bereiken en positieve veranderingen in je leven teweeg te brengen.

Met nudging kun je jezelf in de richting duwen van keuzes die beter zijn voor je welzijn of je helpen meer te doen van de dingen waar je van geniet.

Zelfzorg helpt je daarentegen om beter voor jezelf te zorgen en bewust te worden van je behoeften. Door deze twee krachten te bundelen, kun je jezelf helpen groeien en positieve transformaties te bewerkstelligen.

Dus waar wacht je nog op? Geef jezelf dat zetje, trek je creatieve outfit aan en maak een sprong in het avontuur van creatie. Wie weet welke onontdekte schatten er op je wachten!

Met nudgende groeten, Meike

 

Ben je op zoek naar meer avontuur, creativiteit en plezier in je leven? Dan is Creanaut dé plek voor jou! Schrijf je nu in en laat je verrassen door een wereld vol inspiratie, persoonlijke groei en nieuwe mogelijkheden.

Of wil je graag op de hoogte blijven van alle creatieve en nieuwsgierige avonturen die Creanaut te bieden heeft? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief “Nieuwsgierig Leven” en ontvang regelmatig updates, tips en exclusieve content rechtstreeks in je inbox.