Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Ontdek de kracht van nudging als zelfzorg en naar persoonlijke groei

 

Nudging? Vertel mij meer

 

Het creëren van iets nieuws is een van de meest bevrijdende ervaringen die er bestaan. Het geeft ons de kans om onze verbeelding te laten spreken, om te experimenteren en om ons te laten meevoeren in het creatief proces. Maar soms kan het moeilijk zijn om de stap te zetten en te beginnen met creëren, of om vol te houden als we bezig zijn.

Daarom is nudging zo’n krachtig hulpmiddel om mensen te helpen om hun creativiteit te versterken en te ontwikkelen. Door middel van subtiele beïnvloeding kan je mensen, en dus ook jezelf, sturen in de richting van creatievere keuzes en ervoor zorgen dat ze zich meer betrokken voelen bij het creatief proces.

Nu niet alleen creatieve keuzes, denk ook aan meer sporten of meer fruit eten in plaats van koekjes.

Dus ik ging het even zelf testen uiteraard.

De test. Doel, meer creëren voor mijn eigen project.

 

Dus om terug te komen op nudging of het subtiel beïnvloeden van gedrag. Ik begon steeds meer van ‘s ochtends al mijn ‘vuile’ kleren aan te trekken. Kleding dus dat ik draag om te creëren, zodat ik niet zo oplettend moet zijn.

Ik begon met mijn vuile kleren al in het zicht te leggen, in de badkamer klaar om aan te trekken.

Wat dus ook wil zeggen dat ik aan het ontbijt zit met kunstenaarskleren aan. Lees die met porseleinvlekken op.

Het bleek steeds vaker voor te vallen dat ik dan ook daadwerkelijk in mijn atelier ging om iets te doen aan mijn eigen creaties. En zo kon ik mezelf, lees mijn eigen gedrag, beïnvloeden.

Je kan dit ook toepassen op andere vlakken uiteraard.

Stel je wil meer gaan sporten of meer fruit eten in plaats van koekjes.

Leg je jogging of sportkleding al klaar in het zicht of naast je bed. Je staat op en het eerste wat je doet is je sportkleding al aantrekken. Misschien heb je daar nog iets voor nodig, je abonnement of je sportschoenen. Leg je abonnement op tafel in het zicht of zet je sportschoenen klaar naast de tafel. Zo kan je allerlei kleine en grotere sporen achterlaten om jezelf subtiel en positief te beïnvloeden.

 

Of om het toe te passen op minder koekjes eten bijvoorbeeld. Zet je al dan niet grote fruitschaal gevuld met fruit dat je lekker vindt op de tafel. Duidelijk in je zicht.

En die koekjes? Als je ze toch al in huis hebt, dat mag natuurlijk, als uitgesteld pleziertje. Die leg je ergens boven in een kast. Zo’n plek waar je een stoel voor nodig hebt om ze te grijpen.

 

Zo kan je dus jezelf beïnvloeden in je positieve gedrag.

 

Dus… nog even samenvattend

Nudging en zelfzorg zijn middelen die  je kan gebruiken om je te helpen om je volle potentieel te bereiken en om positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen. Door middel van nudging kan je jezelf sturen in de richting van je eigen keuzes. Keuzes  die mogelijks beter zijn voor je welzijn of richting dingen of gedrag waar je meer van kan doen. 

Zelfzorg kan je dan weer helpen om beter voor jezelf te zorgen en om je bewuster te worden van onze je behoeften.

Door deze middelen te gebruiken kunnen kan je jezelf helpen om te groeien en te veranderen op een positieve manier.

Probeer het ook eens.

 
creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens
Meike Janssens Creatief coach, creativiteitstrainer, agoog, positivoloog, Visual Thinking Strategies coach, creatief mindfulnesstrainer en slow art begeleider

Mijn specialisatie ligt in het begeleiding met creatieve methodes om jou te helpen floreren in zowel je persoonlijke als professionele leven. Ik begeleid je om je meer verbonden te voelen met anderen en jezelf, om in flow te komen, om te ontspannen, om meer energie te ervaren en om meer positieve ervaringen en emoties te hebben. Mijn doel is om je te helpen om meer bewust te zijn van het hier en nu en om te leven en te werken met veerkracht, creativiteit, speelsheid, vreugde en positiviteit.

 

Ready? Set. Go! Reserveer een creavontuur of expeditie en word een creanaut!