Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Dompel jezelf onder in de kunst van nudging: Ontketen je creativiteit!

Door creatief coach, beeldend therapeut en creativiteitstrainer Meike Janssens

Het is een kans om te zwemmen met ideeën, te surfen op golven van inspiratie en je te laten meevoeren door de stroming van het creatieve proces.

Maar laten we eerlijk zijn, soms lijkt die duikplank naar creatie een beetje te hoog en is het verleidelijk om gewoon aan de rand te blijven zitten met een cocktail van twijfel.

Gelukkig is er een krachtig hulpmiddel dat ons een duwtje in de juiste richting kan geven: nudging.

Het is als een vriendelijke strandwacht die ons aanmoedigt om diep adem te halen en de sprong te wagen. Met subtiele beïnvloeding kunnen we onszelf en anderen sturen naar creatievere keuzes en een diepere betrokkenheid bij het creatieve proces.

Ik besloot om nudging zelf uit te proberen, want tja, wie kan beter de kunst van de overtuiging testen dan een creatieveling?
Dus begon ik ’s ochtends mijn “creatiekleren” aan te trekken – die versleten outfits waar ik zonder zorgen in kan knoeien zonder me druk te maken.
Ik legde mijn “creatiekleren” strategisch in het zicht, klaar om aangetrokken te worden, zelfs in de badkamer tijdens het ontbijt. Ja, je leest het goed. Ik zat aan de ontbijttafel met mijn kunstenaarskleding aan, compleet met porseleinvlekken.
En raad eens? Het gebeurde steeds vaker dat ik daadwerkelijk naar mijn atelier ging om iets te creëren. Ik had mezelf, of liever gezegd, mijn gedrag, subtiel beïnvloed.

Maar nudging werkt niet alleen voor creatieve avonturen. Je kunt het ook toepassen op andere gebieden van je leven. Stel dat je meer wilt gaan sporten of gezonder wilt eten in plaats van die verleidelijke koekjes.

Leg je sportkleding alvast klaar op een zichtbare plek, misschien naast je bed.

Sta op en trek het meteen aan. En als je nog iets anders nodig hebt, zoals je sportschoenen of een abonnement, leg die dan op een opvallende plek, bijvoorbeeld op tafel. Zo kun je allerlei kleine en grote hints achterlaten om jezelf subtiel en positief te beïnvloeden.

En wat betreft die koekjes? Als je ze toch in huis hebt, mag je ze gerust bewaren, maar maak er een uitgesteld pleziertje van.

Verstop ze ergens hoog in een kast waar je een stoel voor nodig hebt om ze te pakken. Op die manier geef je jezelf een extra zetje om te kiezen voor het fruit dat je op de tafel hebt liggen, recht voor je neus.

Nudging en zelfzorg zijn gereedschappen die je kunt gebruiken om je volle creatieve potentieel te bereiken en positieve veranderingen in je leven teweeg te brengen.

Met nudging kun je jezelf in de richting duwen van keuzes die beter zijn voor je welzijn of je helpen meer te doen van de dingen waar je van geniet.

Zelfzorg helpt je daarentegen om beter voor jezelf te zorgen en bewust te worden van je behoeften. Door deze twee krachten te bundelen, kun je jezelf helpen groeien en positieve transformaties te bewerkstelligen.

Dus waar wacht je nog op? Geef jezelf dat zetje, trek je creatieve outfit aan en maak een sprong in het avontuur van creatie. Wie weet welke onontdekte schatten er op je wachten!

Met nudgende groeten, Meike

Wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op mijn opledingen als Positivoloog en Floreerkundige bij Maaike Verstraete

 

Deze blog werd ook geciteerd door ‘Dit is wat’, drie dames die ondernemers helpen met hun marketing

 
(H)ARTstroom - intuïtief creëren met porselein en organisch materiaal
Nudging, door tijd om te creëren in te plannen is er ook daadwerkelijk meer kans dat je het doet

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Floreer coach, ACT therapeut, creativiteitscoach, beeldend therapeut vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Ontdek jezelf en je eigen handleiding, maak keuzes die bij je passen en floreer. Specifiek ook voor snelle denkers, diepe voelers, creatieven, creatieve generalisten, multipassionates, hoogbegaafden en neurodivergente breinen (HSP, HSS, ADHD, ASS)

Neem contact op

 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent