Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Nooit meer te druk: Vind rust in een overvolle wereld met de kracht van aandacht en speelsheid

Na deze blogpost meteen twee tips om lichter te leven in je inbox? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief

 

Stop met tijd jagen, word je eigen tijdsbaas!

Stel je voor: je zit aan je bureau, overspoeld door werk. Je e-mail inbox staat vol, je telefoon rinkelt voortdurend, en je to-do lijstjes stapelen zich op. Je voelt je gestrest, onrustig en overweldigd. Maar wat als er een betere manier is?

 

Timemanagement werkt niet voor jou? Probeer aandachtsmanagement en ervaar meer focus

In zijn boek “Nooit meer te druk” keert Tony Crabbe zich af van traditionele ideeën over timemanagement. Hij stelt dat timemanagement, met zijn focus op het efficiënt indelen van tijd, tekortschiet in het aanpakken van de hedendaagse drukte. We worden overspoeld met informatie en prikkels, waardoor het steeds moeilijker wordt om onze aandacht te focussen en te bepalen wat écht belangrijk is.

Crabbe betoogt dat we ons in plaats van timemanagement moeten richten op aandachtsmanagement. Dit betekent leren om onze aandacht te richten op de taken en activiteiten die de meeste waarde toevoegen aan ons leven. Het gaat om bewuste keuzes maken en nee zeggen tegen dingen die ons afleiden van onze prioriteiten.

Aandachtsmanagement is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door:

 1. Je bewust te worden van je aandachtspatroon: Waar gaat je aandacht nu naartoe? Wat leidt je af van je doelen?
 2. Je prioriteiten te stellen: Wat is écht belangrijk voor jou? Waar wil je je tijd en energie aan besteden?
 3. Grenzen te stellen: Leer te zeggen nee tegen verzoeken die je tijd verspillen of je afleiden van je prioriteiten.
 4. Mindfulness te oefenen: Mindfulness helpt je om je aandacht te richten op het hier en nu, waardoor je minder stress ervaart en effectiever kunt werken.

Door je aandacht te managen, kun je meer controle krijgen over je tijd en je leven. Je ervaart minder stress, bent productiever en hebt meer ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn.

 

Waarom timemanagement niet werkt en je ongelukkiger maakt

 1. Het leidt niet tot meer grip: We hebben altijd meer te doen dan we kunnen afhandelen. Timemanagement helpt ons hooguit om meer te doen, maar het geeft ons geen gevoel van controle.
 2. Het maakt ons niet gelukkiger: We doen meer in minder tijd, maar onze aandacht blijft versnipperd. Dit leidt tot stress en onrust, en maakt ons op de lange termijn minder gelukkig.
 3. Het maakt ons minder effectief: Door te multitasken verliezen we onze focus en maken we meer fouten. We zijn ook minder creatief en innovatief.

 

Vier stappen om te leven met meer aandacht

Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

 1. Bepaal je prioriteiten: Wat is de belangrijkste taak die je vandaag moet doen? Focus op deze taak en laat je niet afleiden door andere dingen.
 2. Werk in geconcentreerde perioden: Plan momenten in je dag waarop je je volledig kunt concentreren op je werk. Zet je telefoon uit en sluit alle afleidingen af.
 3. Neem pauzes: Je hersenen hebben pauzes nodig om te kunnen functioneren. Neem elke 50 à 60 minuten een pauze van 10 à 15 minuten.
 4. Zorg voor een gezonde levensstijl: Eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Dit helpt je om je te concentreren en je energielevels op peil te houden.

 

Vier tips om meteen je aandacht te verbeteren en focus te verhogen

 1. Maak een matrix: Maak een matrix met vier vakken: belangrijk/urgent, belangrijk/niet urgent, niet belangrijk/urgent, niet belangrijk/niet urgent. Vul de matrix in met je taken en focus op de taken die in het vak “belangrijk/urgent” staan.
 2. Zet je telefoon uit: Zet je telefoon uit tijdens het werken of studeren. Leg hem in een andere kamer als dat lukt.
 3. Doe een powernap: Een powernap van 20 minuten kan je helpen om je te concentreren en je energieniveau op peil te houden.
 4. Mediteer: Meditatie kan je helpen om je geest te kalmeren en je concentratie te verbeteren.

 

Speel je een weg naar een gelukkiger en gezonder leven

 

Werk en ontspanning in balans: De sleutel tot een vervuld leven

In de hedendaagse maatschappij, waar werkdruk en prestatiedrang hoogtij vieren, is het belangrijker dan ooit om een gezonde balans te vinden tussen werk en ontspanning. Te veel focus op werk kan leiden tot stress, burn-out en een verminderd geluksgevoel. Aan de andere kant kan te weinig focus op werk leiden tot stagnatie en ontevredenheid. De sleutel tot een vervuld leven ligt in het vinden van een balans die voor jou werkt. Dit betekent dat je tijd maakt voor zowel je werk als voor de dingen die je leuk vindt en die je energie geven.

 

Werk-Privé Balans: Vind rust en geluk door aandacht te besteden aan wat écht belangrijk voor je is

In een wereld vol prikkels en verwachtingen, is het essentieel om prioriteiten te stellen en je aandacht te richten op wat écht belangrijk is. Door aandachtsmanagement toe te passen, kun je bewuster omgaan met je tijd en energie. Dit helpt je niet alleen om je werk efficiënter te doen, maar ook om tijd vrij te maken voor ontspanning en speelsheid.

 

Vier stappen naar een meer gebalanceerd even

 1. Bepaal je prioriteiten: Maak een lijst van wat voor jou het belangrijkste is, zowel op werkgebied als in je privéleven.
 2. Plan je dag zorgvuldig: Zorg voor een goede planning waarbij je tijd inruimt voor zowel werk als ontspanning.
 3. Stel grenzen: Leer nee te zeggen tegen afleidingen en verzoeken die niet bijdragen aan je prioriteiten.
 4. Praktiseer mindfulness: Mindfulness helpt je om in het moment te blijven en je aandacht te richten op wat je aan het doen bent.

 

De kracht van spelen voor volwassenen: Stressvermindering, creativiteitsboost en minder burn-out of bore-out

In onze drukke levens vergeten we vaak hoe belangrijk spelen is. Maar spelen is niet alleen voor kinderen. Het kan je helpen om stress te verminderen, je creativiteit te stimuleren en je welzijn te verbeteren. Door te spelen werk je ook aan een groeimindset, wat essentieel is voor persoonlijke ontwikkeling.

 

Wetenschappelijk bewezen voordelen van spelen

 • Verhoogde creativiteit: Door te spelen stimuleer je je brein op nieuwe manieren, wat je creativiteit en probleemoplossend vermogen vergroot.
 • Stressvermindering: Spelen helpt je te ontspannen en los te laten, wat je stressniveau verlaagt en je mentale rust bevordert.
 • Verbeterde cognitieve functies: Spelen kan je geheugen, concentratievermogen en leervermogen verbeteren.
 • Verhoogd geluksgevoel: Spelen brengt plezier en vreugde, wat bijdraagt aan een gelukkiger leven.

 

Tips om meer te spelen in je dagelijkse leven

 1. Plan speeltijd in: Maak in je schema tijd vrij voor activiteiten die je leuk vindt en waar je van ontspant.
 2. Wees creatief: Probeer nieuwe dingen uit en ontdek nieuwe hobby’s.
 3. Doe iets wat je vroeger leuk vond: Haal die oude spelletjes of hobbymaterialen weer eens van zolder.
 4. Speel met anderen: Spelen is leuker met anderen! Ga samen met vrienden of familie sporten, spelletjes doen of iets creatiefs.
 5. Wees spontaan: Laat je niet altijd leiden door je planning, maar wees flexibel en pak de kans om te spelen als die zich voordoet.

 

Door je aandacht te richten op zowel je werk als je ontspanning, kun je een gelukkiger en gezonder leven leiden. Je zult meer energie hebben, productiever zijn en meer plezier hebben in wat je doet. Kies vanaf nu ook meer voor aandachtsmanagement, zodat de druk op je tijd vermindert en je je kunt focussen op wat echt belangrijk is.

 

Wil je meer tips om met meer zin te leven? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief en ontvang meteen twee waardevolle tips om je leven meer in balans te brengen.

Word je eigen tijdsbaas!

 
 

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.


Life coaching, ACT-therapie, verbindende workshops creativiteit, creatieve mindfulness, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen

Andere bronnen voor deze blog

Psychologytoday

Greatergood Berkeley