Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Kleine gelukjes: Bouw aan je emotionele graanschuur

Of kleine gelukskes zoals we dat zo schoon zeggen in Vlaanderen.

Met focus op het positieve, het ‘nu’ en met aandacht in de activiteit ervaar je ook geluk in het kleine en alledaagse. Lichter en speelser leven, dat is de dag plukken en genieten van de kleine dingen.

 

Ode aan kleine gelukjes: genieten van de kleine dingen dat is de sleutel tot een gelukkiger leven

In de drukte van alledag is het gemakkelijk om de kleine geluksmomenten te vergeten. We rennen van hot naar her, maken ons zorgen over de toekomst en piekeren over het verleden. Maar wat nu als de sleutel tot een gelukkiger en zinvvoller leven te vinden is in de simpele, alledaagse genoegens?

Deze blogpost belicht de kracht van kleine gelukjes, ook wel geluksmomenten genoemd. We bespreken hoe deze kleine momenten van vreugde je leven kunnen verrijken en hoe je ze zelf kunt cultiveren. We introduceren ook het concept van de emotionele graanschuur en delen tips om deze te vullen met positieve ervaringen.

 

Wat zijn kleine gelukjes, genieten van de kleine dingen, kleine gelukskes of geluksmomentjes?

Kleine gelukjes zijn de simpele, alledaagse momenten die ons leven kleur en plezier geven. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Genieten van een kopje koffie in de ochtendzon
 • Lachen met vrienden
 • Tijd doorbrengen met dierbaren
 • De schoonheid van de natuur bewonderen
 • Een onverwachte vriendelijkheid ervaren
 • Een lekker gerecht eten
 • Een goed boek lezen
 • Naar je favoriete muziek luisteren
 • Een dutje doen
 • Dieren knuffelen

 

De kracht van kleine gelukjes ligt in het genieten

Misschien lijken kleine gelukjes onbetekenend, maar ze hebben een grote kracht. Door te focussen op deze simpele genoegens, trainen we onze hersenen om het positieve te zien, zelfs wanneer de dingen moeilijk zijn. Dit kan leiden tot:

 • Een verhoogd gevoel van geluk en tevredenheid
 • Meer dankbaarheid en waardering voor het leven
 • Verminderde stress en angst
 • Meer veerkracht in het omgaan met tegenslag
 • Een optimistischere kijk op het leven
 

Kleine gelukskes: Bouwstenen van emotioneel en mentaal welzijn

Kleine gelukjes fungeren als de bouwstenen van ons emotioneel welzijn. Ze bieden niet alleen onmiddellijke vreugde, maar hebben ook een langdurig effect op hoe we omgaan met stress en tegenslagen. Deze kleine momenten helpen ons om een positief perspectief te behouden, zelfs wanneer het leven uitdagend is. Door bewust te genieten van deze kleine vreugden, versterken we ons emotionele fundament, waardoor we beter bestand zijn tegen moeilijke tijden en ons algemene welzijn verbeteren.

 

De kracht van gelukshormonen en kleine gelukskes in moeilijke tijden

Kleine gelukjes, zoals een warme kop koffie op een regenachtige ochtend, een glimlach van een vreemde, of het horen van je favoriete liedje op de radio, kunnen een enorme impact hebben op ons mentaal en emotioneel welzijn.

Deze momenten van vreugde stimuleren de aanmaak van gelukshormonen zoals dopamine, serotonine, en oxytocine in ons brein. Dopamine wordt vaak geassocieerd met beloning en motivatie, waardoor we ons gemotiveerder en tevredener voelen. Serotonine speelt een cruciale rol in het reguleren van onze stemming, slaap en eetlust, en een verhoogd serotonineniveau kan gevoelens van geluk en welzijn bevorderen. Oxytocine, vaak het ‘knuffelhormoon’ genoemd, versterkt sociale banden en bevordert gevoelens van verbondenheid en vertrouwen.

 

Wanneer we regelmatig kleine gelukjes ervaren, bouwen we als het ware een “emotionele schuur” vol met positieve ervaringen en gelukshormomen helpen om stress te verminderen

Dit kan ons helpen beter om te gaan met moeilijke tijden, omdat we dan kunnen teruggrijpen op deze opgeslagen gevoelens van geluk en welzijn. De constante stroom van gelukshormonen helpt ons niet alleen om stress te verminderen en onze stemming te verbeteren, maar bevordert ook onze algehele veerkracht.

Door aandacht te schenken aan de kleine, alledaagse momenten van geluk, versterken we ons emotionele fundament. Dit vergroot niet alleen onze veerkracht, maar helpt ons ook om een positievere kijk op het leven te behouden, zelfs tijdens uitdagende periodes. Het bewust cultiveren van deze momenten van vreugde en de bijbehorende hormonale reacties kan daarom een krachtige strategie zijn voor langdurig emotioneel en mentaal welzijn

Na deze blogpost meteen twee tips om lichter te leven in je inbox? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief

 
 

De emotionele graanschuur: een buffer vol veerkracht tegen tegenslag

Stel je een graanschuur voor die je vult met voedsel voor de winter. In plaats van graan, vullen we deze graanschuur met positieve emoties, zoals:

 • Liefde
 • Dankbaarheid
 • Rust
 • Ontspanning
 • Verbinding

Deze positieve emoties fungeren als een buffer tegen stress en tegenslag. Wanneer we moeilijke momenten ervaren, kunnen we putten uit deze graanschuur om ons te helpen omgaan met de uitdagingen.

 

Tips om je emotionele graanschuur te vullen met kleine gelukjes, want hoe heb je meer van die geluksmomenten

 • Oefen mindfulness: Neem de tijd om te focussen op het hier en nu. Observeer je gedachten, gevoelens en lichaamsgewaarwordingen zonder oordeel.
 • Geniet met al je zintuigen: Let op de kleine details om je heen. Proef je eten, ruik de bloemen, voel de zon op je huid.
 • Doe iets creatiefs: Schrijven, tekenen, schilderen, muziek maken – creativiteit is een geweldige manier om je emoties te uiten en je geest te stimuleren.
 • Breng tijd door in de natuur: De natuur heeft een kalmerend effect op onze geest en lichaam. Ga wandelen in het park, breng tijd door in je tuin, of bewonder de sterrenhemel.
 • Wees dankbaar: Maak een lijstje met de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan je helpen om je perspectief te verschuiven en je te concentreren op het positieve.
 • Help anderen: Anderen helpen is een geweldige manier om je eigen geluk te vergroten. Doe vrijwilligerswerk, doneer aan een goed doel of help een vriend of familielid in nood.
 • Vier je successen: Neem de tijd om te reflecteren op je prestaties en successen, hoe klein ze ook lijken.
 • Koester kleine momenten: Het leven is gevuld met kleine wonderen. Neem de tijd om deze te waarderen.

 

Kleine geluksmomenten of kleine gelukjes als geschenk voor jezelf en anderen

Kleine gelukskes hoeven niet veel te kosten, maar kunnen een grote impact hebben op de dag van iemand anders. Hier zijn een paar ideeën om kleine gelukjes als geschenk te geven:

 • Eten en drinken: Bak een cake of koekjes voor hun favoriete drankje. Stel een mand samen met hun favoriete snacks en thee of koffie. Maak een smoothie of verse jus d’orange voor hen in de ochtend. Breng hen ontbijt op bed.
 • Ervaringen: Geef kaartjes voor een concert of voorstelling, stel een filmavond thuis samen, ga samen picknicken in het park, of maak een wandeling in een bos
 

 

De kracht van aandacht en dankbaarheid voor kleine gelukskes

In onze jachtige samenleving is het een ware uitdaging om rust en aandacht te vinden voor de kleine geluksmomenten in het leven. We worden voortdurend overspoeld met prikkels en afleidingen, waardoor we moeite hebben om te vertragen en te genieten van het hier en nu.

Een belangrijke stap in het cultiveren van kleine gelukjes is dan ook meer aandacht te schenken aan je omgeving en je eigen ervaringen. Dit kan je doen door mindfulness te oefenen, meditatie te proberen of simpelweg bewuster te ademen en te focussen op je zintuigen. Door je aandacht te richten op het moment, ga je de kleine details waarnemen die vaak onopgemerkt blijven.

De geur van verse koffie, de schoonheid van een bloem, het geluid van lachende kinderen – al deze kleine dingen kunnen een bron van geluk zijn als je er de tijd voor neemt om ze te waarderen.

Naast aandacht is dankbaarheid een essentieel ingrediënt voor een gelukkig leven. Door te focussen op de positieve dingen in je leven, train je je hersenen om het goede te zien, zelfs in moeilijke tijden. Dit kan je helpen om meer te genieten van wat je hebt en minder te focussen op wat je mist.

 

Oefening 1: Maak een lijstje met de dingen waar je dankbaar voor bent, groot en klein

Dit kan van alles zijn: je gezondheid, je familie, je vrienden, je huis, je baan, je favoriete hobby – wat je maar wilt. Neem elke dag even de tijd om je lijstje te bekijken en te beseffen hoeveel er is om dankbaar voor te zijn. Je zult versteld staan van hoeveel dit je humeur kan verbeteren en je perspectief kan veranderen.

 

Oefening 2: Kleine gelukjes, mentaal welzijn & fotografie

Doel:

Deze oefening helpt je om aandacht te schenken aan kleine gelukjes in je leven, je mentale welzijn te bevorderen en je creativiteit te uiten door middel van fotografie.

Benodigdheden:

 • Camera (telefooncamera is prima)
 • Pen en papier (optioneel)

Stappen:

 1. Neem een moment om stil te staan en te reflecteren op de kleine gelukjes in je leven. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een kopje warme koffie op een koude dag, een lach van een kind, of de schoonheid van de natuur.

 2. Schrijf deze kleine gelukjes op, als je dat wilt. Dit kan je helpen om je bewustzijn te vergroten en te waarderen wat er goed gaat in je leven. Schrijf ook op waarom het voor jou in dat moment zo’n gelukje was

 3. Ga nu naar buiten of naar een plek waar je je prettig voelt. Neem je camera mee en maak foto’s van de dingen die je aandacht trekken en die je een gevoel van geluk of voldoening geven.

 4. Let op de details. Fotografeer kleine dingen die je misschien over het hoofd zou zien, zoals een spinnenweb bedekt met dauwdruppels, een vogel die op een tak zit te zingen, of een kind dat met plezier speelt.

 5. Experimenteer met verschillende composities en perspectieven. Probeer foto’s te maken vanuit verschillende hoeken en afstanden.

 6. Neem de tijd om te genieten van het proces. Laat je creativiteit de vrije loop en maak je geen zorgen over het maken van perfecte foto’s. Het belangrijkste is om te ontspannen en plezier te hebben.

 7. Wanneer je klaar bent met fotograferen, bekijk je je foto’s en kies je er een paar uit die je het meest aanspreken. Waarom spreken deze foto’s je aan? Wat roepen ze bij je op?

 8. Als je wilt, kun je je foto’s delen met anderen of ze gebruiken om een collage of fotoalbum te maken.

 

Tips om de geneugten van de kleine gelukjes langer vast te houden en er ook opmerkzamer voor te worden

 • Doe deze oefening regelmatig, bijvoorbeeld elke dag of week.
 • Maak er een gewoonte van om overal waar je gaat naar kleine gelukjes te zoeken.
 • Deel je foto’s met anderen en laat je inspireren door elkaars werk.
 • Gebruik deze oefening als een manier om je te verbinden met je innerlijke zelf en je creativiteit te verkennen.

 

Deze oefening kan je helpen om je focus te verleggen en kleine gelukskes meer te gaan zien en in het nu te beleven

 • Je focus te verleggen naar de positieve aspecten van je leven.
 • Je mentale welzijn te bevorderen.
 • Je creativiteit te uiten.
 • Meer te waarderen wat er om je heen is.
 • Te ontspannen en te genieten van het moment.

 

Kleine daden van vriendelijkheid

Geluk is niet alleen iets dat je zelf ervaart, maar ook iets dat je kunt delen met anderen. Door kleine daden van vriendelijkheid te verrichten, kun je niet alleen de dag van een ander opfleuren, maar ook je eigen geluksgevoel vergroten.

Help een oudere buurman met boodschappen doen, breng bloemen naar een zieke vriend, of houd de deur open voor iemand anders. Zelfs de kleinste gebaren kunnen een grote impact hebben. En wanneer je anderen helpt, ervaar je zelf een gevoel van voldoening en geluk.

 

Kies voor een leven vol kleine geluksmomenten

Door te focussen op rust, aandacht, dankbaarheid en kleine daden van vriendelijkheid, kun je je leven een stuk gelukkiger en zinvoller maken. Kies voor een leven vol kleine geluksmomenten en ervaar de schoonheid van het alledaagse!

Ga op avontuur in je eigen leven en ontdek de kracht van kleine gelukjes!

En vergeet niet:

 • Neem de tijd om te vertragen en te genieten van het moment.
 • Wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.
 • Doe iets liefs voor iemand anders.
 • Laat je verrassen door de schoonheid van de wereld om je heen.
 • Geniet van de reis, niet alleen van de bestemming.

Door kleine stappen te zetten, kun je een groot verschil maken in je eigen geluk en welzijn.

 
Ik hoop dat deze blogpost je heeft geïnspireerd om meer aandacht te schenken aan de kleine gelukjes in je leven.

 

Wil je graag leven met meer opmerkzaam en plezier, dan is het traject ‘Minder stress meer plezier’ iets voor jou.

Meike Janssens

Expert kunst, creativiteit en mentale gezondheid en emotioneel welzijn

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops creativiteit en kunst, creatieve mindfulness, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen