Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Mijn eigen bore-out: De ultieme kleurloze vod

Van bore-out naar creatieve bloei: jouw reis naar meer energie en zelfvertrouwen (met tips om burn-out en bore-out te voorkomen!)

Na mijn ontslag besefte ik eindelijk dat ik mezelf in een epische bore-out bevond. Mijn energieniveau was gezakt naar een dieptepunt, en mijn creativiteit leek al jaren zoek. Ik voelde me als een verlepte plant zonder water, smachtend naar voeding. Ik was zo kleurloos als een regenachtige maandag.

Maar toen, op een dag, werd ik overvallen door een onweerstaanbare honger. Ik begon een zoektocht naar mijn ware zelf. Ik wist dat creativiteit en spel daar een belangrijke rol in moesten spelen. Maar zelfs tijdens mijn avonturen op de academie stuitte ik regelmatig op mijn eigen demonen.

 

Perfectionisme: Mijn innerlijke criticus

Mijn innerlijke criticus legde de lat altijd torenhoog en ik was meer gericht op resultaten dan op het proces. Dat moest anders, vooral voor mezelf. Dus begon ik wat te klodderen en te experimenteren. Ik gaf mezelf ruimte om opnieuw te beginnen en te spelen. En raad eens? Het was geweldig! Ik begon echt te genieten en het spelen voedde mijn innerlijke kind. Het gaf mijn creatieve zelfvertrouwen een enorme boost en zorgde voor kwalitatieve ontspanning vol magie.

 

Mijn eigen wereld creëren, op zoek naar mijn handleiding

Je leven is als een onbeschreven blad papier, klaar om je unieke verhaal te vertellen. Maar waar begin je? Hoe vind je je weg in de wirwar van verwachtingen en druk die de maatschappij op je legt? De sleutel ligt in het creëren van je eigen handleiding, een kompas dat je leidt naar een leven dat past bij jouw noden en waarden.

 

Luister naar je innerlijke stem

Neem de tijd om stil te staan en te reflecteren. Wat is belangrijk voor jou? Wat maakt je gelukkig en geeft je energie? Wat zijn jouw dromen en ambities? Door te luisteren naar je innerlijke stem, ontdek je de waarden die jouw leven richting geven.

Creëer een wereld die jou inspireert

Net als een kunstenaar die zijn droomwereld op canvas vastlegt, kan jij jouw eigen omgeving creëren die jou inspireert en voedt. Omring je met schoonheid, met mensen die je waarderen en met activiteiten die je passie voeden.

Ontspannen en opladen

Een leven in balans is een leven met rustmomenten. Maak tijd voor ontspanning, of dat nu yoga, meditatie of een wandeling in de natuur is. Door te ontspannen, creëer je ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten.

 

De invloed van stress op je creativiteit: Een drama in de maak! (en hoe je je batterij kunt opladen)

Creativiteit vergt veel energie, maar gelukkig krijg je er ook veel positieve energie voor terug. Wanneer je creatief bezig bent, kun je met eenvoudige materialen iets creëren vanuit het niets. Maar als je constant creatief moet zijn, zowel mentaal als fysiek, heb je een flinke voorraad energie nodig.

In onze huidige maatschappij zie je heel wat stressklachten opduiken. Zowel in het (creatief) ondernemerschap, freelancen of werken in loondienst, zie je vaak stressgerelateerde klachten en burn-outs opduiken.

Maar weet je wat het goede nieuws is? Creativiteit kan je juist helpen beter met stress om te gaan. Het is als een superkracht die stress te lijf gaat!

Stress heeft namelijk een enorme impact op je creatieve denkvermogen en je vermogen om echt te ontspannen. In tijden van hoge energie borrelen creatieve ideeën vaak spontaan op, als een fontein die uit je brein spuit. Creatieve projecten geven je energie. Maar zodra er interne of externe druk op je wordt uitgeoefend, kan het moeilijker worden om creatief te denken. Stress leidt tot nog meer stress, waardoor je in een vicieuze cirkel kunt belanden.

En die constante druk, of je die nu jezelf oplegt of dat het vanuit je werkomgeving komt, heeft serieuze gevolgen. Je voelt de werkdruk toenemen en hebt constant het gevoel dat je te weinig tijd hebt om een creatief project naar jouw maatstaven af te ronden. En dat gevoel zorgt ervoor dat je nog meer stress ervaart en je creatieve vermogen verliest.

Daarnaast maakt stress het ook moeilijker om te ontspannen. Een creatieve uitlaatklep is essentieel voor veel mensen om te kunnen ontstressen. Maar als die ontbreekt of wegvalt, kan je stressniveau nog verder stijgen.

Stress kan zelfs leiden tot moeilijkheden op je werkplek en negatieve gevoelens over jezelf. Je merkt dat je projecten niet vooruit gaan, dat je er voortdurend aan moet werken, en dat je geen echte ontspanning meer ervaart in je creatieve tijd.

En geloof me, die ontspanning heb je juist nodig. Het loslaten en ontspannen, puur genieten, geeft je andere creatieve cognitieve werk de ruimte en zuurstof die het nodig heeft. Creativiteit speelt vaak een grote rol in het leven van creatieve geesten, of ze nu in de kunsten werken of in de harde wetenschappen.

 

Van bore-out naar creatief floreren: jouw reis naar meer energie en zelfvertrouwen (met tips om burn-out en bore-out te voorkomen!)

Creativiteit kan je absoluut helpen om op jouw manier te ontspannen. Je gaat aan de slag met je handen en ontsnapt even aan die eeuwige gedachtestroom.

Je brein krijgt een verdiende pauze, zonder dat je aan je apparaten denkt. Het doorbreekt je bekende patronen, waardoor je meer rust en zuurstof ervaart. Je stapt uit je comfortzone en raakt opnieuw geïnspireerd om je vrije tijd op een andere manier in te vullen. In tijden van stress kun je sneller naar creatieve ontspanning grijpen om jezelf écht te ont-moeten.

Je begint meteen op een andere manier te ontspannen en bent actief bezig met het verminderen van stress en het herstel ervan. Beeldvorming geeft op een unieke manier vorm aan emoties.

En bij creanaut: Maak je klaar voor wat speelsheid

Bij creanaut draait alles om het ontwikkelen van creativiteit met verschillende technieken en materialen. We laten de druk van perfecte vormen en foutloze schilderijen los. Het draait om het proces, om ervaren, ontdekken en genieten. Door plezier en spel verlagen we je stressniveau. Door te focussen op creatief genieten geven we je brein een andere vorm van voeding.

Je krijgt meer zelfvertrouwen in je creatieve uitingen en gaat uitdagingen aan in een creatieve omgeving waar herbeginnen wordt aangemoedigd.

Perfectie verdwijnt even naar de achtergrond tijdens de sessies hier en je innerlijke criticus neemt plaats op de achterbank.

Stap voor stap maak je kennis met verschillende materialen, kunstenaars en technieken, waardoor je meer voeling krijgt met wat echt bij je past. Ik neem je mee uit je comfortzone en laat je op verschillende manieren kennismaken met kunst en creativiteit.

 

Wil je nu al minder stress en écht kwaliteitsvol ontspannen zodat je meer energie ervaart en lichter in je leven staat. Reserveer je ‘Minder stress, meer plezier’ creatieve sessies.

De beste manier om in dit proces te stappen, is door regelmatig tijd vrij te maken

Zowel thuis als hier bij in de ‘Minder stress, meer plezier” sessies bijvoorbeeld.

Je kunt dit eenvoudig combineren met je eigen creatieve tijd thuis en even bijtanken en inspiratie opdoen bij mij.

De korte sessies kunnen gemakkelijk in je drukke agenda worden ingepland als een ritueel van creatieve ontspanning.

 

Tips voor meer energiebalans en meer veerkracht

  • Regelmatige pauzes nemen: Stap even weg van je werk of drukke schema en geef je geest en lichaam een moment van rust
  • Voldoende nachtrust: Slaap is essentieel voor het opladen van je batterijen en het bevorderen van je mentale en fysieke gezondheid
  • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging helpt stress te verminderen, je humeur te verbeteren en je energieniveau te verhogen
  • Mindfulness-oefeningen: Leer om aandachtiger te zijn met het moment en je gedachten en emoties te observeren zonder oordeel
  • Nee leren zeggen: Weet je grenzen te stellen en zeg nee tegen taken of verplichtingen die je te veel stress opleveren.

 

Creativiteit is een krachtige tool om met stress om te gaan, je energieniveau te verhogen en je algehele welzijn te verbeteren. Door je creatieve uitingen te voeden en te ontspannen, creëer je meer evenwicht in je energie, zet je in op energiemanagement én aandachtsmanagement.

 
 

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen
Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent