Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Je innerlijke criticus: Van tegenstander naar bondgenoot – leer hoe je rust vindt en twijfels loslaat

Je kent dat stemmetje vast wel, die kritische stem in je hoofd die maar blijft fluisteren dat je niet goed genoeg bent, dat anderen het beter doen, dat je faalt nog voordat je überhaupt iets probeert. Je innerlijke criticus kan soms aanvoelen als een constante saboteur die je zelfvertrouwen ondermijnt en twijfels zaait. Maar wat als ik je vertel dat je die stem niet hoeft te zien als vijand? Wat als die stem je juist iets kan leren? En dat je door die criticus te omarmen, stappen kunt zetten naar meer rust en zelfcompassie?

 

Mijn persoonlijke worsteling met de innerlijke criticus: Een verstikkende roze bubblegum

Voor degenen die mij nog niet kennen, ik ben Meike, en net als jij heb ik jarenlang geworsteld met mijn eigen innerlijke criticus. Het voelde vaak alsof ik gevangen zat in een eindeloze lus van zelfkritiek en twijfel aan mezelf. Deze stem – mijn innerlijke criticus – was als een roze bubblegum die me overal in verstrikte. Ik herinner me dat ik vaak dacht: “Heb ik wel iets te zeggen? Wie zit er op mij te wachten?” Vooral in mijn werk als creatief coach in Gent – waar kunst en coaching elkaar ontmoeten – vroeg ik me af: Kun je dit wel? Ben je wel goed genoeg?

Dit constante zelftwijfel zorgde ervoor dat ik projecten uitstelde, bang was om fouten te maken en uiteindelijk bleef hangen in een gevoel van vastlopen. En misschien herken jij dit ook. Heb jij ook briljante ideeën, maar blijf je twijfelen of ze goed genoeg zijn om te delen? Je criticus doet je geloven dat je het nooit goed genoeg zult doen. Maar wat als dat stemmetje niet langer de regie over jouw leven hoeft te hebben?

 

Herken je innerlijke criticus: Wanneer fluistert hij in je oor?

Je innerlijke criticus komt meestal tevoorschijn op momenten van onzekerheid, wanneer je jezelf uitdaagt of iets nieuws probeert. Misschien hoor je deze gedachten wel vaker:

  • “Wat als ik faal? Dan ziet iedereen dat ik niet goed genoeg ben.”
  • “Waarom zou iemand naar mij luisteren? Anderen doen het beter.”
  • “Ik ben niet slim genoeg om dit te kunnen.”

Dit zijn voorbeelden van wat je innerlijke criticus tegen je zegt. Het begint vaak klein, maar al snel neemt het je volledig over en houdt het je tegen. Vaak is die kritische stem ontstaan vanuit negatieve ervaringen uit het verleden, zoals kritiek van ouders, leraren of collega’s. Je innerlijke criticus probeert je te beschermen tegen teleurstellingen of afwijzing, maar doet dit op een manier die je alleen maar meer pijn en frustratie bezorgt.

 

Hoe je innerlijke criticus je creativiteit blokkeert

Voor veel mensen, vooral creatieve geesten zoals degenen die ik begeleid tijdens mijn creatieve workshops in Gent, is de innerlijke criticus een grote blokkade. Misschien herken je het: je hebt geweldige ideeën, maar je durft ze niet uit te voeren of te delen omdat die kritische stem je laat twijfelen aan jezelf. “Wie zit hier op te wachten? Anderen zijn vast beter.” Het gevolg is dat je je eigen creativiteit ondermijnt en vastloopt.

Bij Creanaut help ik je om dat patroon te doorbreken. Samen kijken we naar waar die innerlijke stem vandaan komt, en hoe je hem kunt ombuigen. Zodat je niet langer wordt tegengehouden, maar juist de ruimte voelt om te experimenteren en te groeien.

 

Hoe creativiteit je helpt om je innerlijke criticus te verzachten

Wanneer je creatief bezig bent, geef je jezelf toestemming om te spelen, te ontdekken en fouten te maken. Dit zijn precies de dingen die je innerlijke criticus probeert te vermijden. Hij houdt van perfectie, maar creativiteit gaat juist over het omarmen van imperfectie. Of je nu schildert, schrijft of gewoon droedelt, creatief bezig zijn helpt je om los te komen van het idee dat alles perfect moet zijn. Dit geeft je de ruimte om vrijer en lichter te leven.

1. Oordeel uitstellen door creatief bezig te zijn

Creativiteit leert je ook om je oordeel uit te stellen, een cruciale stap in het temmen van je innerlijke criticus. Wanneer je bijvoorbeeld aan een tekening of collage werkt, draait het niet om het eindresultaat, maar om het proces. In mijn creatieve workshops in Gent werken we hier vaak aan. We laten de controle los en ontdekken hoe het voelt om gewoon te creëren zonder oordeel. Zo leer je om die kritische stem wat zachter te zetten en jezelf meer ruimte te geven. Onderaan deze log vind je nog een oefening om je oordeel uit te stellen.

2. Creatieve oefeningen om je innerlijke criticus los te laten

Tijdens mijn sessies gebruik ik verschillende creatieve oefeningen die je helpen om die stem in je hoofd te verzachten. Denk bijvoorbeeld aan art journaling, waar je je gedachten en emoties door middel van beeld kunt uiten in plaats van in woorden. Dit geeft je innerlijke criticus minder ruimte om in te grijpen en laat je vrijuit experimenteren.

Een andere techniek die ik vaak gebruik is droedelen, het speels tekenen zonder doel of plan. Dit helpt om je gedachten te ordenen en je innerlijke stem tot rust te brengen. Probeer het zelf eens: begin zonder plan te tekenen, en merk hoe je brein zich ontspant en de kritische stem vervaagt. Hier vind je mijn blog over droedelen en hoe dat ook kan helpen om je beter en langer te concentreren en een vergadering speelser kan maken.

3. Creativiteit als dagelijkse uitlaatklep voor perfectionisme

Creativiteit is niet alleen nuttig tijdens workshops of grote projecten. Je kunt het dagelijks gebruiken om je innerlijke criticus te temmen, of dat nu is bij het bedenken van een maaltijd, het plannen van een activiteit met je kinderen, of zelfs het ordenen van je werk. Door creativiteit te integreren in de kleine dingen, geef je jezelf toestemming om speelser en flexibeler te zijn, zonder vast te lopen in de perfectionistische patronen die je innerlijke criticus vaak voedt.

Goudkorrels, kleurrijke confetti en zachte verhalen elke 14 dagen in je inbox. En meteen 2 tips met en je persoonlijke kortingscode

 
 

Coaching en creatieve therapie in gent, relaxatiesessies en mindfulness in het museum

Negatieve emoties kunnen dienen als een kompas, dat aanwijst waar er ruimte is voor groei en verandering in je leven

 

De weg naar het temmen van je innerlijke criticus

Het omarmen van je innerlijke criticus is geen quick fix, maar een proces. Stap voor stap leer je die stem te temmen en om te zetten in iets constructiefs. Hier zijn enkele technieken die ik zelf toepas en die ik ook aan jou wil meegeven:

  1. Accepteer dat hij er is
    In plaats van te vechten tegen je innerlijke criticus, leer hem te accepteren. Vraag jezelf af: Waar komt deze stem vandaan? Misschien herhaalt hij iets wat je in je jeugd hebt geleerd of is het gebaseerd op een negatieve ervaring uit het verleden. Door te erkennen dat hij er is, geef je hem minder macht over je.

  2. Transformeer kritiek in groei
    De innerlijke criticus probeert je te beschermen door je te waarschuwen voor risico’s. Maar wat als je deze stem gebruikt om te leren? Stel vragen zoals: Wat probeert mijn criticus me te vertellen? Gebruik die inzichten om te groeien in plaats van vast te lopen.

  3. Schrijf een brief aan je innerlijke criticus
    Dit kan enorm krachtig zijn. Schrijf op wat je tegen die kritische stem zou willen zeggen. Door dit te doen, krijg je meer controle over de situatie en creëer je afstand tussen jezelf en de kritische gedachten.

  4. Start een Tada-boekje
    Een eenvoudige manier om je focus te verleggen van wat er misgaat naar wat er goed gaat. Elke dag noteer je kleine overwinningen, hoe klein ook. Dit helpt om positieve patronen te versterken en je innerlijke criticus te verzachten.

  5. Doe creatieve oefeningen
    Creativiteit kan je helpen om je innerlijke criticus te temmen. Bij Creanaut werken we vaak met technieken zoals art journaling en slow art. Door zonder prestatiedruk te creëren, leer je om los te laten en ruimte te maken voor je eigen stem. Dit zijn speelse manieren om die kritische stem op pauze te zetten en weer te genieten van het proces.

 

Laat speelsheid en imperfectie je bondgenoten zijn

Wat ik zelf heb geleerd, is dat speelsheid en imperfectie krachtige wapens zijn tegen je innerlijke criticus. We streven zo vaak naar perfectie dat we vergeten hoe bevrijdend het kan zijn om fouten te maken. Bij Creanaut moedig ik je aan om speelsheid en fouten te omarmen. Fouten maken is essentieel voor groei, en die imperfectie geeft je de vrijheid om creatiever te zijn.

Je hoeft niet perfect te zijn om waardevol te zijn. Fouten maken betekent dat je leert. Tijdens mijn sessies als creatieve coach in Gent laat ik je ervaren hoe je kunt loslaten, zodat je weer kunt genieten van het proces van creëren zonder prestatiedruk. Ik schreef ook een uitgebreid blog als creatieve coach en life coach over speelser leven en lichter werken en spelen voor volwassenen, die lees je hier.

 

Verbeter je relatie met jezelf – zet je innerlijke criticus om in kracht

Als je merkt dat je innerlijke criticus je te vaak tegenhoudt, dan is het tijd om actie te ondernemen. Bij Creanaut werk ik samen met jou om die stem te transformeren. Dit doen we stap voor stap, op een speelse en creatieve manier, zodat je de ruimte vindt om zelfvertrouwen op te bouwen.

Wil je ontdekken hoe ik je kan helpen om je innerlijke criticus de baas te worden? Tijdens mijn trajecten, zoals het Floreertaject voor volwassenen in Gent, werken we met aandacht en creativiteit. Samen leer je hoe je de controle kunt loslaten en weer kunt genieten van wie je bent en wat je doet.

 

Oefening: Stel je oordeel uit – een creatieve manier om je innerlijke criticus te kalmeren

Je innerlijke criticus heeft vaak te maken met oordelen die je over jezelf velt – en vaak veel te snel. Het is die stem die je voortdurend vertelt dat je niet goed genoeg bent of dat je faalt, nog voordat je goed en wel begonnen bent. Een van de meest krachtige manieren om je innerlijke criticus te temmen, is door je oordeel bewust uit te stellen.

Bij Creanaut werk ik met een eenvoudige maar effectieve creatieve oefening: droedelen zonder doel. Deze tekenoefening helpt je om die innerlijke criticus even op pauze te zetten en je creatieve energie de vrije loop te laten.

 

Hoe werkt de oefening?

  1. Pak pen en papier – Dit kan een schetsboek zijn, een los vel papier of zelfs een stukje van je art journal.

  2. Begin met lijnen en vormen – Zet willekeurige lijnen en vormen op papier zonder na te denken over het eindresultaat. Laat je hand bewegen zoals die wil, zonder dat je je zorgen maakt over ‘fouten’ of esthetiek.

  3. Stel je oordeel uit – Je innerlijke criticus zal misschien zeggen: “Dit ziet er niet uit” of “Wat ben ik eigenlijk aan het doen?” Maar de sleutel is om die gedachten te observeren zonder erop in te gaan. Laat ze gewoon komen en gaan, terwijl jij doorgaat met tekenen.

  4. Reflecteer op je ervaring – Na 10 minuten, kijk eens naar wat je hebt gemaakt. Hoe voelde het om zonder oordeel bezig te zijn? Heeft je innerlijke criticus zich toch laten horen? Wat zegt dit over je neiging om te oordelen?

 

Link met je innerlijke criticus

Je innerlijke criticus wil vaak snel oordelen – over je werk, je prestaties, en zelfs over jezelf. Door bewust te oefenen met het uitstellen van die oordelen, leer je om je criticus niet de controle te laten nemen. In deze oefening geef je jezelf de ruimte om te creëren zonder prestatiedruk. Dit soort creatieve oefeningen zijn niet alleen bevrijdend, ze helpen je ook om milder te worden voor jezelf en je zelfkritiek te temperen.

 

Laat je innerlijke criticus los tijdens mijn workshops in Gent

Tijdens mijn creatieve coaching sessies en workshops in Gent begeleid ik je in het loslaten van je innerlijke criticus. We werken met verschillende creatieve technieken om je zelfcompassie te vergroten en de controle los te laten. Wil je meer rust in je hoofd en lichter door het leven gaan? Boek een sessie met mij als life coach in Gent of beeldend act-therapeut en ontdek hoe je je innerlijke criticus kunt omarmen en veranderen in een kracht voor persoonlijke groei.

Bij Creanaut draait het om het ontwikkelen van veerkracht, creativiteit en speelsheid. Laat de kritische stem in je hoofd niet langer de boventoon voeren – geef jezelf de ruimte om te falen, te leren en te groeien.

Met je innerlijke criticus opnieuw door dezelfde deur

Stap 1

Neem een blad papier en een potlood. Ik wil dat je jezelf tekent, zoals je denkt eruit te zien. Echter gebruik je ‘verkeerde’ hand en sluit je ogen. Dubbele uitdaging :). Je kan ook een van de twee nemen 😉

Gewoon even doen, heel kort

 
je oordeel uitstellen en je afkeurende stem wat minder luid maken

Stap 2

Draai je papier 90 graden naar rechts.

Teken nu verder op je eerste tekening en stel je oordeel uit. Probeer even los te komen uit je hoofd en laat je hand gewoon over het papier gaan.

Teken wat je denkt te zien, probeer je vooroordelen even uit te schakelen.

Ik merkte op dat ik even aarzelde om te beginnen. Eens bezig kon ik mijn oordeel over mezelf uitschakelen en gewoon even droedelen.

Hou het ook heel kort, zodat je niet te snel naar je hoofd gaat.

 
Maak van je innerlijke criticus een bondgenoot

Stap 3

Doe nu nog eens hetzelfde.

Draai je blad nu nog eens een kwart naar rechts en teken verder. 

Laat je potlood over je blad dansen, schakel je vooroordelen uit en kijk wat je nog kan zien in de krabbels.

 

Heb je echt wel hardnekkig last van die interne criticus, controleur of pleaser? Schrijf je in en maak het nu al wat lichter met de tips uit mijn nieuwsgierigheidsbrief!

 

 
0
    0
    Je creanautbon
    Je winkelkar is leegKies een creanautbon