Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

 

De stille uitputting die velen treft, burn-out, bore-out en burn-on

In deze blogpost deel ik mijn persoonlijke ervaring met energieverlies en hoe ik mezelf weer heb opgeladen. Maar ik ga dieper in op de realiteit van velen: een stille uitputting die sluipt en onze batterij leegzuigt. We negeren te lang de signalen van ons lichaam, totdat we geconfronteerd worden met bore-out, burn-out, of gewoon een algeheel gevoel van leegte.

Ik was jaren geleden ook zelf geveld door een bore-out. Ook toen heeft creativiteit mij geholpen om sneller energie te hebben en terug mijn nieuwsgierigheid te volgen en en speelsheid te voeden.  

 

De vicieuze cirkel van energieverlies, verhoog je energie met zelfzorg

Mijn verhaal is geen uitzondering. Velen herkennen de symptomen: een gebrek aan energie, motivatie, en plezier. We rennen van hot naar her, maar putten onze reserves steeds verder uit. We zeggen dat we geen tijd hebben voor leuke dingen, terwijl de waarheid is dat we geen energie hebben om iets leuks te doen.

Deze vicieuze cirkel van energieverlies is schadelijk voor onze mentale en fysieke gezondheid. We verliezen zicht op wat belangrijk is, onze relaties lijden, en we raken vervreemd van onszelf.

 

De kracht van speelsheid, creativiteit en flow om je hoofd even leeg te maken

Het goede nieuws is dat er een weg uit is. De sleutel ligt in het herontdekken van onze eigen energiebronnen. En die bronnen bevinden zich niet in externe factoren, maar in onszelf.

Creativiteit, flow, en speelsheid zijn krachtige tools om onze energiebalans te herstellen. Door ons te verbinden met onze innerlijke creativiteit, komen we in een stroom terecht waar tijd en verplichtingen vervagen. We ervaren plezier, voldoening, en een hernieuwde bron van energie.

 

Jouw energiebalans in kaart brengen: een praktische oefening

Neem een vel papier en verdeel het in twee kolommen. In de linkerkolom schrijf je alle dingen op die je energie kosten. In de rechterkolom schrijf je alle dingen die je energie geven.

Energievreters: Dit kunnen dagelijkse taken zijn die je vervelend vindt, stressvolle situaties, of negatieve gedachten.

Energiegevers: Dit kunnen activiteiten zijn die je leuk vindt, momenten van ontspanning, of contacten met dierbaren.

Kijk eens goed naar je lijst. Hoe ziet je energiebalans eruit? Heb je meer energievreters of energiegevers? Wat kun je doen om meer balans te creëren?

 

Ontdek jouw flow: momenten van rust en creatie inplannen

Flow ontstaat wanneer we ons volledig op een activiteit concentreren, zonder afleiding of zorgen. Dit kan door te schilderen, te dansen, te tuinieren, of te schrijven. Het kan ook door te wandelen in de natuur, of gewoon te genieten van een kop thee.

Plan momenten van ontspanning en creativiteit in je agenda. Dit kan een dagelijkse meditatie zijn, een wekelijkse creatieve workshop, of een weekendje in de natuur.

 

Hulp bij energieverlies: professionele ondersteuning

Als je worstelt met aanhoudende energieverlies, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een coach of therapeut kan je helpen om de oorzaken van je uitputting te achterhalen en een plan te ontwikkelen om je energiebalans te herstellen.

 

Energiebalans in een breder perspectief, burn-out voorkomen

Energiebalans is een complex thema dat nauw verbonden is met verschillende aspecten van ons leven. Laten we dieper ingaan op enkele belangrijke verbanden:

 

Stress: De stille energievreter

Blijf niet in langzaam opwarmend water liggen, want voor je het weet ben je plat gekookt. 

Beter is om sneller en beter te ontstressen en stress te verminderen, gedaan met ‘Ik ben gestrest’.

 

Stress is een van de grootste boosdoeners voor onze energiebalans. Niet die stress die je een keer of een paar dagen ervaart. Als je op tijd aan zelfzorg doet en kan herstellen is dit geen groot probleem.

Ik heb het over chronische stress, die kan leiden tot fysieke en mentale klachten, en onze reserves uitputten. En daardoor kook je langzaam helemaal gaar. Hierdoor kan je ook een kort lontje hebben, uitgeput voelen, daar kunnen relaties onder lijden.

Leer omgaan met stress, of beter op tijd uit het opwarmende water te stappen door ontspanningstechnieken te oefenen, je grenzen te bewaken, en assertief te communiceren.

 

Slaap: De basis voor herstel

Slaap is essentieel voor ons fysieke en mentale herstel. Zorg voor voldoende nachtrust (7-8 uur) en een gezonde slaaphygiëne. Ga op vaste tijden naar bed en sta op, vermijd schermen voor het slapengaan, en creëer een ontspannen slaapkameromgeving.

TIP: Je kan ook je journal of art journal gebruiken om piekeren, stress en angst van je af te schrijven en zo beter te slapen.

 

Relaties: Energiebron of energievreter

Onze relaties hebben een grote invloed op onze energiebalans. Ondersteunende en liefdevolle relaties geven ons energie, terwijl toxische relaties ons kunnen uitputten. Investeer in gezonde relaties met familie, vrienden, en partners.

 

Zingeving: Wat geeft jouw leven betekenis?

Het gevoel dat ons leven zinvol is, kan een krachtige motivator zijn. Zoek naar activiteiten en doelen die je inspireren en je een gevoel van voldoening geven. Dit kan door vrijwilligerswerk te doen, te leren over nieuwe dingen, of je passies te volgen.

 

Tot slot: Jouw reis naar meer energie

Het herstellen van je energiebalans is een reis, geen lineair proces. Er zullen ups en downs zijn, maar door consistent te werken aan de verschillende aspecten van je leven, zul je merken dat je steeds meer energie en levensvreugde ervaart.

Deze blogpost is bedoeld als een inspiratiebron en een startpunt voor jouw eigen ontdekkingsreis. Onthoud: jij bent de expert van je eigen lichaam en geest. Luister naar je behoeften, experimenteer met verschillende strategieën, en vind jouw unieke pad naar een leven vol energie en creatieve stroom.

 

Nu al starten thuis met mijn tips,  zodat je meer plezier ervaart in je leven? Schrijf je in op mijn gratis nieuwsgierigheidsbrief

 

 
Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent
0
    0
    Je creanautbon
    Je winkelkar is leegKies een creanautbon