Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Art journaling, teken stress en piekergedachten van je af

 

Van bore-out naar floreren dankzij kunst en creativiteit in je art journal

Het is als een dagboek en dan met creatief experimenteren met allerlei materialen en technieken. Je mag ook schrijven uiteraard, dat steek ik in ieder geval in mijn programma en opdrachten. Heb je na het lezen van deze blog zin om aan de slag te gaan, kijk dan even bij ‘Minder stress, meer plezier’.

 

Art journaling kan je heel concreet helpen bij mentaal welzijn

 • Stress en angst verminderen: Door je gevoelens te visualiseren in je kunstwerk, daalt je stressniveau en leer je je angsten te confronteren.
 • Piekergedachten en overweldiging beeldend een ander kanaal geven: Art journaling helpt je om je gedachten te ordenen, uit de automatische piloot te stappen en in het nu te komen.
 • Focus en concentratie verhogen: Creativiteit stimuleert je probleemoplossend vermogen en helpt je om je aandacht te richten.
 • Je authentieke zelf ontdekken, zonder al je lagen twijfel: Door je unieke perspectieven en ervaringen op papier te zetten, leer je jezelf beter kennen en waarderen
 • Obstakels en onzekerheden voelen en het toch doen: Art journaling biedt een veilige ruimte om je angsten en onzekerheden te confronteren en los te laten.
 • Creativiteit en zelfvertrouwen boost: Het plezier en de voldoening van creatief bezig zijn,

Art journaling heeft mijn leven op onverwachte manieren veranderd. Toen ik vastzat in een bore-out, voelde ik me leeg en ongeïnspireerd. Een kunstzinnig dagboekje om creatief in te prullen gaf me een nieuwe manier om met mijn emoties om te gaan en mezelf te uiten. Ik gebruik dat nu nog steeds, bijvoorbeeld om gefocust te blijven tijdens een opleiding.

 

Stress en angst verminderen in je creatief journal of met art journaling

Art journaling biedt een krachtig hulpmiddel voor het verminderen van stress en angst. Wanneer je je gevoelens visualiseert door te tekenen, schilderen of zelfs gewoon te krassen op papier, geef je ze een tastbare vorm. Dit helpt je om je emoties buiten jezelf te plaatsen, wat de impact ervan vermindert. Creatieve therapie leert ons dat het proces van creëren een meditatieve kwaliteit heeft die stress verlaagt. Door je te concentreren op het maken van kunst, verschuif je je focus van je problemen naar een creatieve activiteit. Dit kan leiden tot een kalmerende effect op je zenuwstelsel en een vermindering van angstgevoelens. Art journaling helpt je om je emoties te verwerken op een manier die woorden niet altijd kunnen uitdrukken, waardoor je je geest kunt verfrissen en herladen.

 

Piekergedachten en overweldiging kanaliseren in beeld zodat het sneller van je afgeschut wordt 

Art journaling biedt een visuele manier om je piekergedachten en overweldigende gevoelens uit te drukken. Wanneer je je gedachten omzet in beelden, kun je ze op een andere manier bekijken en begrijpen. Dit helpt je om uit de automatische piloot te stappen en in het nu te blijven. In de creatieve coaching gebruiken we technieken zoals vrije associatie en spontane creatie om de innerlijke stroom van gedachten te kanaliseren. Door met je hand over het papier te bewegen en beelden te creëren zonder vooraf geplande uitkomst, krijg je ruimte om te ademen en je gedachten te ordenen. Deze aanpak bevorderd een gevoel van controle en helpt je om je mentale chaos om te zetten in iets concreets en beheersbaars.

 

Focus en concentratie verhogen met art journaling

Creativiteit stimuleert je probleemoplossend vermogen en helpt je om je aandacht te richten. Door je bezig te houden met kunstzinnige activiteiten, train je je brein om gefocust te blijven. Studies in de creatieve therapie tonen aan dat het maken van kunst kan helpen bij het verbeteren van je concentratie en focus, omdat je je volledig onderdompelt in het creatieve proces. Het noodzaakt je om in het moment te zijn, waardoor je je gedachten en energie kunt richten op één enkele taak. Dit kan je helpen om je aandacht beter te verdelen over andere taken in je leven en je vermogen om problemen op te lossen te versterken.

Ik schreef ook een blog over droedelen en tekenen, ook dat kan je concentratie en focus heel goed verhogen. En meteen ook een deeltje van je creatief dagboek worden.

Na deze blogpost meteen twee tips om lichter te leven in je inbox? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief

 

Je authentieke zelf ontdekken, onder perfectie, controle en pleasen

Een kunstzinnig dagboek biedt een veilige ruimte om jezelf te ontdekken en zonder angst te zijn. Door je unieke perspectieven en ervaringen op papier te zetten, krijg je inzicht in wie je echt bent en wat je waardeert. Dit proces van zelfontdekking is een centraal onderdeel van creatieve coaching en slow art. Het stelt je in staat om jezelf uit te drukken zonder de druk om te presteren of te voldoen aan externe verwachtingen. Art journaling laat je toe om zonder oordeel te exploreren en te begrijpen wat je beweegt, wat kan leiden tot een grotere zelfacceptatie en waardering voor je authentieke zelf.

 

Obstakels en onzekerheden voelen en het toch doen door je eerst in je art journal uit te drukken

Art journaling biedt een veilige ruimte om je angsten en onzekerheden onder ogen te zien. Door ze op papier uit te drukken, kun je ze objectiveren en beter begrijpen.

Dit proces helpt je om obstakels te confronteren en los te laten, waardoor je met meer moed en vastberadenheid verder kunt gaan.

Creatieve therapie benadrukt het belang van het maken van ruimte voor ongemak en onzekerheid. Door middel van kunst kun je je gevoelens onderzoeken zonder de druk van perfectie. Het biedt een manier om je angsten uit te drukken en tegelijkertijd te werken aan het overwinnen ervan.

 

Creativiteit en zelfvertrouwen boost

Het plezier en de voldoening van creatief bezig zijn, kunnen een enorme boost geven aan je zelfvertrouwen. Wanneer je bezig bent met art journaling, ervaar je een gevoel van prestatie en trots, ongeacht het resultaat.

Dit verhoogt je zelfvertrouwen omdat je jezelf uitdaagt en groeit door het proces. Het delen van je kunst met anderen versterkt dit effect, omdat je erkenning en feedback ontvangt. In creatieve coaching gebruiken we kunst om zelfvertrouwen te bevorderen door successen te vieren en de nadruk te leggen op de persoonlijke groei die voortkomt uit creatieve exploratie.

 

Mijn reis met art journaling

Het begin van mijn reis met een kunstig dagboek kwam voort uit een periode van bore-out. Ik voelde me vastzitten in een routine zonder inspiratie of voldoening. Toen ontdekte ik beeldend journalen, aanvankelijk als een eenvoudige manier om mijn gedachten op papier te zetten. Maar al snel groeide het uit tot een dagelijkse oefening die mijn leven veranderde. Het ontdekken van deze kunstvorm opende nieuwe deuren voor zelfexpressie en persoonlijke groei.

 

Inspiratie uit “The Artist’s Way”

Een grote inspiratiebron voor mij was het boek “The Artist’s Way” van Julia Cameron. Deze gids hielp me mijn creatieve blokkades te doorbreken en mijn ware zelf te vinden. De oefeningen in het boek, zoals Morning Pages (dagelijks schrijven van ongeremde gedachten) en Artist Dates (creatieve uitstapjes), sluiten perfect aan bij de principes van art journaling. Morning Pages helpen je om je gedachten te ordenen en uit je hoofd te zetten, terwijl Artist Dates je inspireren om nieuwe creatieve ervaringen op te doen.

 

Aan de slag met je creatief dagboek

Ben je nieuwsgierig geworden naar art journaling? Het is makkelijker om te beginnen dan je denkt. Hier zijn enkele tips die mij hebben geholpen:

 • Begin Klein: Je hoeft geen dure materialen te kopen. Een eenvoudig schetsboek en wat basismaterialen zoals potloden, pennen en verf zijn genoeg om te starten. Het gaat om het proces, niet om de prijs van je materialen.
 • Vind een Rustige Plek: Zoek een plek waar je je comfortabel voelt om te creëren. Of dat nu thuis is, in de natuur of ergens anders, zorg dat het een plek is waar je je vrij voelt en kunt ontspannen.
 • Laat je Fantasie de Vrije Loop: Er zijn geen regels bij art journaling. Experimenteer met verschillende materialen en technieken. Laat je creativiteit stromen zonder je zorgen te maken over het eindresultaat.
 • Geniet van het Proces: Het belangrijkste is om plezier te hebben tijdens het creëren. Het gaat niet om perfectie, maar om de vreugde van het maken zelf. Zie het als een kans om jezelf uit te drukken en te ontspannen.
 • Wees Geduldig: Het kan even duren voordat je de voordelen van art journaling echt voelt. Geef niet op en blijf creëren. De positieve impact zal vanzelf komen naarmate je meer ervaring opdoet.
 • Maak er een Gewoonte van: Probeer elke dag of week tijd te maken voor art journaling. Zelfs een paar minuten kunnen een groot verschil maken in je humeur en welzijn. Maak het een onderdeel van je routine om de voordelen op lange termijn te ervaren.

 

Art Journaling voor hoogbewuste en hoogbegaafde mensen

Art journaling is een krachtige vorm van zelfexpressie, vooral voor mensen die hoogbewust of hoogbegaafd zijn. Het biedt een manier om je ware zelf te uiten zonder grenzen of oordelen. Het doel is niet om een perfect kunstwerk te creëren, maar om je creativiteit te laten stromen en contact te maken met je innerlijke wereld. Door te experimenteren met verschillende technieken en materialen, kun je diepere lagen van jezelf ontdekken en uitdrukken. Laat je dus niet tegenhouden door de druk om te presteren. Laat je fantasie de vrije loop en geniet van het proces. Art journaling kan een waardevolle tool zijn voor persoonlijke groei, stressreductie en het vergroten van je zelfvertrouwen.

 

Aanvullende tips voor art journaling

 • Vergeet Perfectionisme: Maak je geen zorgen over het eindresultaat. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het creëren. Het proces van maken is waardevol op zichzelf.
 • Experimenteer: Probeer verschillende materialen en technieken uit. Je zult versteld staan van wat je allemaal kunt creëren en ontdekken over jezelf.
 • Blijf Volhouden: Het kan even duren voordat je de voordelen van art journaling ervaart. Geef niet op! Blijf creëren en je zult versteld staan van de positieve impact die het op je leven kan hebben.


Wil je aan de slag met kunst en creativiteit voor je mentale gezondheid? Dan is mijn creatief aanbod ‘Minder stress, meer plezier’ iets voor jou! We gaan aan de slag met mindfulness, slowart en dus ook met art journaling.

Meike Janssens

Expert kunst, creativiteit en mentale gezondheid en emotioneel welzijn

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops creativiteit, creatieve mindfulness, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen