Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Droedelen of doodlen, teken jezelf naar meer focus en betere concentratie

Welkom bij mijn blog over droedelen en tekenen, waar we de diepgaande voordelen van deze creatieve activiteit verkennen. Droedelen, ook wel bekend als “krabbelen” of “tekenen zonder specifiek doel”, gaat verder dan een eenvoudig tijdverdrijf. 

Het stimuleert niet alleen je creativiteit, maar biedt ook tal van voordelen voor je mentale en emotionele welzijn. Van het verbeteren van concentratie tot het verminderen van stress en het stimuleren van creatieve expressie, een droedel tekenen kan een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijks leven. Laten we samen ontdekken hoe droedelen je kan helpen om beter te focussen, concentreren te ontspannen en inspiratie op te doen.

 

De kracht van droedelen: Ontdek de diepere voordelen van tekenen zonder vooropgezet doel

 

Wat is droedelen?

In dit blogartikel duiken we dieper in op de voordelen van droedelen, ook bekend als “krabbelen” of “tekenen zonder specifiek doel”. Droedelen wordt vaak gezien als zinloos tijdverdrijf, maar het kan juist heel nuttig zijn voor je mentale en emotionele welzijn. We bekijken niet alleen de basisprincipes van droedelen, maar ook hoe deze simpele activiteit je kan helpen om je te concentreren, genieten en focussen. Daar heb ik het over hier.


Bekende droedelaars

Droedelen, de kunst van het onbewust tekenen tijdens het dagdromen of nadenken, is een creatieve uitlaatklep die door velen wordt omarmd, zelfs door enkele van de meest prominente figuren in de geschiedenis. Bekende kunstenaars zoals Salvador Dalí en Quentin Blake stonden erom bekend hun gedachten en ideeën op papier te zetten via spontane tekeningen en krabbels. 

Presidenten zoals John F. Kennedy, Ronald Reagan en Winston Churchill werden vaak betrapt terwijl ze kleine tekeningen en krabbels maakten tijdens vergaderingen en briefings. Zelfs wetenschappers zoals Albert Einstein gebruikten droedelen als een manier om complexe wetenschappelijke concepten te verkennen.

Ook zij konden zich kennelijk beter concentreren als ze een droedel tekenden.

 

Op zoek naar wat gym voor je brein? Ga droedelen tekenen zonder doel

Droedelen wordt vaak gezien als een simpele, nutteloze bezigheid, maar het is eigenlijk een krachtige vorm van mentale fitness. Door te droedelen, activeer je zowel de linker- als rechterhersenhelft. Dit bevordert niet alleen creativiteit maar ook analytisch denken en concentratie.

Het proces van lijnen en patronen tekenen zonder vooropgezet plan stimuleert de hersenen om nieuwe verbindingen te maken en problemen vanuit verschillende hoeken te benaderen. 

Bovendien helpt een droedel tekenen bij het verminderen van stress en het verbeteren van focus en concentratie. Wanneer je hand bezig is met droedelen, krijgt je geest de vrijheid om te ontspannen en dieper na te denken, wat kan leiden tot een verhoogde productiviteit en betere probleemoplossende vaardigheden. Kortom, droedelen is een eenvoudige, maar effectieve manier om je hersenen fit en gezond te houden.

 

De voordelen van een droedel tekenen, veel verder dan alleen ontspannen

Droedelen gaat verder dan simpelweg wat krabbels maken. Het is een krachtig hulpmiddel dat je op verschillende manieren kan ondersteunen:

1. Verbeterde concentratie en focus

Droedelen kan je helpen om je aandacht te richten en afleiding te verminderen. Wanneer je bezig bent met droedelen en tekenen zonder doel, ben je actief betrokken bij een activiteit die je hersenen stimuleert zonder overweldigend te zijn. Dit helpt je om meer gefocust te blijven tijdens taken die veel van je concentratie vereisen.

2. Stressvermindering en ontspannen, in het hier en nu

Een van de meest bekende voordelen van droedelen is de kalmerende werking op je geest. Door te droedelen geef je jezelf een moment van rust en ontspanning, wat kan helpen om stressvolle gedachten te verminderen. Het is een vorm van mindfulness die je helpt om in het hier en nu te blijven en je gedachten tot rust te brengen. Ontspannen met je droedel door te tekenen zonder doel of voorafgaande verwachting. Dat is dus zo fijn om te doen!

3. Creativiteit stimuleren door te tekenen zonder resultaat te verwachten

Droedelen is een uitstekende manier om je creativiteit te stimuleren. Het stelt je in staat om vrij te experimenteren met vormen, lijnen en patronen zonder de druk om iets perfects te creëren. Dit kan je helpen om nieuwe ideeën te genereren en creatieve oplossingen te bedenken voor problemen waar je mee worstelt.

4. Emotionele uitdrukking

Soms zijn er emoties die moeilijk onder woorden te brengen zijn. Droedelen biedt een alternatieve manier om deze emoties te uiten. Het kan dienen als een visuele representatie van je gevoelens, waardoor je inzicht krijgt in je eigen emoties en je helpt om ze te verwerken.

5. Verbeterd geheugen

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die droedelen tijdens het luisteren naar lezingen of gesprekken beter in staat zijn om informatie te onthouden. Het maken van droedels houdt je brein bezig en actief, wat kan helpen om de concentratie en het geheugen te verbeteren.

6. Ontspanning en genieten

Droedelen kan een plezierige activiteit zijn die je toelaat om even weg te zijn van de stress en drukte van alledag. Het biedt een moment van ontspanning waarin je kunt genieten van het creatieve proces en de vrijheid om je gedachten te laten gaan.

 

Na deze blogpost meteen twee tips met bijpassende oefeningen om lichter te leven in je inbox? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief

 

 

Oefening om meteen thuis te proberen: Droedelen en tekenen op muziek

Een effectieve manier om te een droedel te tekenen is op muziek. Dit helpt niet alleen om je te ontspannen en je creativiteit te stimuleren, maar kan ook dienen als een praktische oefening om de voordelen van droedelen te ervaren tijdens alledaagse activiteiten zoals vergaderingen of telefoongesprekken. Hier is een praktische gids om deze oefening te proberen:

  1. Kies je Muziek: Selecteer muziek die je inspireert en ontspant. Het kan instrumentale muziek zijn, klassieke composities of rustige nummers die je helpen om in een kalme staat te komen.

  2. Voorbereiding: Pak een pen of potlood en een stuk papier. Zorg ervoor dat je een comfortabele plek hebt waar je niet gestoord wordt.

  3. Start met Luisteren: Zet de muziek aan en neem een paar momenten om te luisteren naar de melodieën en ritmes. Laat de muziek je stemming bepalen en je in een ontspannen staat brengen.

  4. Begin met droedelen en tekenen: Het lege blad kan beangstigend zijn, zet gewoon ergens een cirkel of andere figuur (wolkje, zonnetje, hartje). En dan begin je streepjes of patronen op het ritme van de muziek te tekenen. Laat je pen over het papier bewegen op het ritme van de muziek. Laat je gedachten vrij stromen en laat je inspireren door de klanken die je hoort. Concentreer je op het proces van het tekenen, niet op het resultaat.

  5. Observeer je Ervaring: Na het droedelen, observeer hoe je je voelt. Voel je je meer ontspannen? Heb je nieuwe ideeën gekregen? Noteer je ervaringen en reflecteer op de impact van de oefening op je welzijn. Misschien kon je je net wel beter concentreren op de muziek en de verschillen in tonen en ritmes en heb je daar nu eens echt kan kunnen genieten. Neem waar ‘in het hier en nu’.

 

De toolbox voor drukke, onrustige en sensitieve breinen, droedelen dat werkt goed om je te concentreren

Naast droedelen en tekenen zonder doel zijn er nog tal van andere technieken om je drukke brein te ondersteunen. In de gereedschapskist voor drukke breinen vind je een schat aan tips, oefeningen en hulpmiddelen om je concentratie te verbeteren, stress te verminderen en je creativiteit te stimuleren. Droedelen toevoegen aan je dagelijkse routine biedt vele voordelen voor je mentale en emotionele welzijn. Het kan dienen als een actieve vorm van ontspanning wanneer je brein onrustig is en je behoefte hebt aan een moment van rust. Droedelen bevordert zelfexpressie en helpt je emoties los te laten, wat het ook een vorm van art journaling maakt.

Bovendien kan droedelen helpen wanneer je langdurig aan het piekeren bent. Stel een timer in en spendeer 15 minuten aan willekeurig krabbelen, tekenen of vormen maken. Deze speelse en lichte afleiding biedt je brein de nodige ontspanning, waardoor je na afloop meer mindful kunt zijn en minder geneigd bent om in eindeloze gedachtecirkels te blijven hangen.

Droedelen dat is als gym voor je brein en helpt je bij focus en beter onthouden

Waarom? Je kan beter luisteren, beter concentreren en je vergeet minder snel

Muzikaal droedelen en tekenen op muziek biedt een effectieve manier om los te komen van stress, te ontspannen en je innerlijke wereld tot uitdrukking te brengen. Net doordat je minder druk en stress ervaart, ben je meer in het moment en dus meer gefocust of geconcentreerd.  Je kan effectiever en beter luisteren en zo vergeet je dus ook weer minder snel.

Het versterkt je verbinding met jezelf en anderen, vergroot je zelfvertrouwen en stimuleert je creatieve denkvermogen.

Droedelen vereist geen specifieke vaardigheden, het is een activiteit die voor iedereen toegankelijk is.

Dus laat jezelf toe om verschillende soorten muziek te verkennen en ontdek hoe muzikaal droedelen jouw geest kan laten bruisen van creativiteit.

Het is tijd om jezelf uit te drukken en te genieten van het plezier van creatieve ontspanning. Stap in deze reis van mindfulness, speelsheid en ontspanning, en laat je innerlijke kunstenaar vrijuit stromen.

 

Sidenote, het kan ook digitaal

(al ben ik wel een hevige fan van droedel tekenen op papier, old school)

Toch geen fan van papier? Dat hoeft ook niet. Dat kan dus ook op je telefoon. Ik som even een aantal apps op, maar er zijn er waarschijnlijk meer. 

Doodle.ly, Paper, one note. In Google e-boeken kun je nu ook doedelen. Of ook met draw.to, een online tekenblaadje, kan je droedelen. Niet beveiligd, maar wel een alternatief om te proberen voor mocht je graag digitaal werken of wat schrik hebben van het witte ‘echte’ papier. Dus zet die muziek aan en test even. 

 

Het kan je dus helpen om beter te focussen en te concentreren om zo je onrustig brein te vertragen

Droedelen en zomaar wat tekenen is een eenvoudige maar krachtige techniek die je kunt integreren in je dagelijkse leven om je welzijn te verbeteren. Begin vandaag nog met droedelen en ervaar zelf hoe het je kan helpen om te focussen, te ontspannen en je creativiteit te stimuleren. Schrijf je in voor mijn nieuwsgierigheidsbrief en ontdek meer over droedelen en andere waardevolle technieken voor een lichter en intuïtiever leven!

Heb je zin om uit je hoofd, in je lijf te zakken en onder andere droedelen in de praktijk te zetten?

Meike Janssens
Expert kunst, creativiteit en welzijn

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops creativiteit, creatieve mindfulness, beeldende therapie, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen
Droedelen, creatief beter je focus houden en uit je hoofd in je lijf zakken