Creanaut, creatieve coaching Gent | creatief coach | beeldend therapeut | Meike Janssens Gent

Ontdek de magie van creativiteit en speelsheid: tips voor een inspirerend leven

Als creatieve coach en creativiteitscoach in Gent, heb ik het voorrecht gehad om mijn inzichten te delen in een recent artikel in Goed Gevoel magazine (juli 2023). Dit artikel verkent de essentie van speelsheid en creativiteit in ons leven en hoe het omarmen van deze kwaliteiten kan leiden tot diepgaande persoonlijke groei en vervulling.

Het Herontdekken van Speelsheid: Een Pad naar Innerlijke Groei

In een wereld die vaak gedomineerd wordt door linksbreinig, prestatiegericht denken, is het gemakkelijk om de vreugde en spontaniteit die ons rechterbrein te bieden heeft over het hoofd te zien. Maar laat me je verzekeren, het omarmen van speelsheid is verre van triviaal – het is transformerend. Het gaat erom onze focus te verleggen van resultaten naar ervaringen, van haastig door het leven gaan naar het genieten van de schoonheid ervan – een cruciaal tegengif voor burn-out en eentonigheid.

Het Benutten van creativiteit en playfulness

Ieder van ons bezit het aangeboren vermogen tot creativiteit en speelsheid, maar deze kwaliteiten liggen vaak sluimerend onder de oppervlakte. Mijn missie is om je te begeleiden op een reis van zelfontdekking, waarbij je je innerlijke mentor, intuïtie en verbeeldingskracht aanboort – de essentie van spel.

Tips voor het Omarmen van speelsheid, authentiek verbinden en nieuwsgierigheid

Je broodnodige ‘fladdertijd’

Hier zijn enkele praktische tips om meer speelsheid, creativiteit en nieuwsgierigheid in je leven te brengen:

 1. Balans tussen Links en Rechts Brein: Streven naar een gezonde balans tussen je analytische linkerbrein en je intuïtieve rechterbrein om meer vreugde en spontaniteit te ervaren in je dagelijks leven.

 2. Ontdekken Zonder Verwachtingen: Benader creativiteit met een gevoel van verwondering en exploratie, vrij van de druk om meesterwerken te produceren. Geniet van het proces zonder te focussen op het resultaat.

 3. Verander van Perspectief: Daag jezelf uit om de wereld vanuit nieuwe hoeken en standpunten te bekijken. Verander fysiek van perspectief om nieuwsgierigheid en bewustzijn te stimuleren.

 4. Creëer Fladdertijd: Plan ongestructureerde tijd in je agenda voor spel en creativiteit. Laat jezelf verdwalen in het moment, of het nu gaat om doodling op een leeg vel papier of een ontspannen wandeling.

 5. Ga op Creatieve Avonturen: Verken het onbekende door nieuwe plaatsen en ervaringen te ontdekken. Maak aantekeningen van je observaties en laat ze je creatieve projecten inspireren.

 6. Samen Creatief zijn: Werk samen aan creatieve projecten om verbinding te maken met anderen en je collectieve potentieel te ontsluiten.

 7. Zet je Innerlijke Criticus achteraan in de bus: Laat het perfectionisme los en omarm de vrijheid om fouten te maken. Focus op het proces in plaats van het resultaat.

 8. Meditatie, playfulness en verbinden: Laat je onderdompelen in zintuiglijke ervaringen en geniet van het moment. Laat meditatie je creativiteit voeden en innerlijke rust brengen.

 9. Geniet van en Speel met je Zintuigen: Verken speels de wereld door je zintuigen – ruiken, voelen, zien en horen – te gebruiken. Experimenteer met verschillende texturen, kleuren en materialen om je creativiteit aan te wakkeren.

Het Omarmen van creativiteit en playfulness voor authentieke verbinding, op je pad naar floreren en flow

Creativiteit en speelsheid zijn geen exclusieve kenmerken van kunstenaars; het zijn inherente kwaliteiten binnenin ons allemaal. Door ons rechterbrein te omarmen en meer speelsheid in ons leven te brengen, kunnen we veerkracht opbouwen, stress verminderen en meer vreugde ervaren in zowel alledaagse als betekenisvolle taken.

Dus, waar wacht je nog op? Laat je innerlijke creanaut ontwaken en begin vandaag nog aan een reis van spel en creatie!

 

Zag je het floreertraject al ‘slow en flow’ doorheen ‘playfulness’, rust en bruisen tegelijk?

creatieve caoching | creativiteitscoaching | flow en floreer coaching

Het artikel verscheen ook in HLN, waar ik als een van de experten genoemd wordt

 
Creanaut is gepubliceerd als creativieitscoach en creativiteitsexpert in het magazine Goed Gevoel
Meike Janssens

coaching, creatieve therapie, training en begeleiding naar florerend leven

Ik hou van grenzen en overlapping tussen disciplines en al mijn opleidingen en interesses. Ik ben geboeid om de wetenschap van kunst en creativiteit te koppelen aan welbevinden en persoonlijk leiderschap

Gentse coachpraktijk om voluit te leven en floreren. En creatief en speels verbinden met jezelf en anderen

 • waarderend klankbord dat voedingsstoffen biedt voor je grond
 • speelse en creatieve metgezel voor tijdens verschillende etappes
 • Iemand die samen met jou knopen ontwart
 • ‘ruimtehouder’ om in beweging te komen
 • cheerleader en ‘accountability-houder’ voor je proces
 • Een frisse blik, een ander perspectief verrijkt met kunst
 • Een aanmoediging, je portie nieuwsgierigheid en veerkracht
 • Een duwtje in de rug tijdens je (creatieve) projecten
 • sparringspartner waarmee je kunt experimenteren en verkennen
 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent