Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Zelfzorg: Hype of noodzaak? Verhoog je energie en verminder stress met creativiteit met creanaut

Even genieten, toch?

In een wereld die voortdurend draait en ons voortdurend uitput, is het belangrijker dan ooit om te pauzeren en aandacht te besteden aan onszelf. Zelfzorg is geen luxe, maar een essentiële noodzaak voor een gezond en gelukkig leven. Maar is het meer dan een voorbijgaande hype? In deze blogpost duiken we dieper in de wereld van zelfzorg en ontdekken we de magische kracht van creativiteit om ons leven te transformeren.

 

“Zorg voor jezelf” – Het Geheim van Geniet-Tijd!

“Zorg voor jezelf” gaat om meer dan af en toe een ontspannend bad nemen of een massage krijgen.

Het gaat om bewuste keuzes maken die je mentale, emotionele en fysieke gezondheid voeden. Het gaat om luisteren naar je lichaam en je geest, en ze de aandacht en zorg geven die ze verdienen. Het gaat om grenzen stellen, ‘nee’ leren zeggen en prioriteit geven aan wat echt belangrijk voor je is.

 

De valkuilen van ons brein

Ons brein is een wonderbaarlijk orgaan, maar het is niet perfect. We maken allemaal denkfouten, vallen voor de weg van de minste weerstand en hebben blinde vlekken. We denken vaak dat we de toekomst kunnen voorspellen, terwijl we er vaak helemaal naast zitten. We negeren de signalen van ons lichaam en kiezen voor wat gemakkelijk is, in plaats van wat we echt nodig hebben.

 

Geniet-Tijd: De sleutel tot ontspanning en opladen

Mijn inziens gaat zelfzorg in de kern over jezelf op tijd terug opladen. Eens je batterij helemaal leeg is, wordt het lastiger en duurt het langer om terug op te laden. Fact.

 

Dus ik benadruk het belang van”geniet-tijd”. In onze drukke maatschappij is het essentieel om momenten in te plannen waarop je bewust kiest om te ontspannen, te doen wat je leuk vindt en te genieten van het hier en nu. Dit kan van alles zijn: wandelen in de natuur, lezen, muziek maken, tijd doorbrengen met dierbaren, of gewoon even niets doen.

 

Creativiteit: De toverstok voor zelfzorg?

Neen, creativiteit en kunst gaan de wereld niet redden. Maar ze zijn wel uiterst effectief als je je eigen batterijen wilt opladen. Het is plezierig met dus een grote fun-factor en spelen voor volwassen dat werkt gewoon. Werkt om jezelf en je leven minder serieus te nemen, werkt om uit je hoofd te komen en op piekeren te stoppen. En laat je anders naar wat je blokkeert kijken. 

Je hoort mij al komen dus, ideale zelfzorg om burn-out, bore-out en burn-on te voorkomen en om sneller te herstellen.

En creativiteit is niet alleen voor kunstenaars en muzikanten. Het is een inherente menselijke eigenschap die we allemaal in ons dragen. Wanneer we creatief bezig zijn, ervaren we een toename van gelukshormonen, worden we minder gestrest en verbetert onze focus. Creativiteit kan ons helpen om nieuwe perspectieven te krijgen, onszelf te uiten en verbinding te maken met onze innerlijke bronnen.

 

Tips voor creatieve zelfzorg, zodat je thuis al kan beginnen uiteraard

Laat je alvast inspireren door mijn ideeën en experimenteer om te ontdekken wat voor jou het beste werkt:

  • Ontdek waar je nieuwsgierig naar bent (creatief of erbuiten): Probeer verschillende creatieve activiteiten uit en vind wat jou plezier en voldoening brengt.
  • Maak “geniet-tijd” een prioriteit: Plan regelmatig tijd in om creatief bezig te zijn, zelfs als het maar voor 15 of 30 minuten is.
  • Experimenteer: Wees niet bang om te experimenteren met verschillende creatieve technieken en materialen.
  • Laat je fantasie de vrije loop: Er zijn geen regels als het gaat om creativiteit. Laat je fantasie de vrije loop en geniet van het proces.
  • Wees geduldig: Creativiteit kan tijd en oefening vergen. Wees geduldig met jezelf en vier je successen, hoe klein ze ook lijken.

 

Nog enkele extra tips om beter voor jezelf te zorgen

  • Luister naar de signalen van je lichaam: Vermoeidheid, hoofdpijn of andere lichamelijke klachten kunnen indicatoren zijn dat je meer “geniet-tijd” nodig hebt.
  • Wees dankbaar: Neem de tijd om te waarderen wat je hebt in je leven, groot en klein. Dankbaarheid kan een positieve invloed hebben op je mentale en emotionele welzijn.
  • Geniet van de kleine dingen: Maak tijd voor simpele activiteiten die je plezier brengen, zoals een kopje koffie met een vriend of een wandeling in de natuur.
  • Creëer verbinding: Verbinding met anderen is essentieel voor ons welzijn. Maak tijd door te brengen met dierbaren of sluit je aan bij een groep of club die je interesses deelt.

 

 

En is zelfzorg nu een hype of een sleuten tot welbevinden?

Zelfzorg is geen hype, maar een essentiële sleutel tot een gelukkiger en gezonder leven. Door te leren van onze denkfouten, de kracht van creativiteit te omarmen en “geniet-tijd” in te plannen, kunnen we onze energieniveaus verhogen, stress verminderen en voluit leven. Creativiteit is een magische tool die ons kan helpen om onszelf te transformeren en een leven te creëren dat we écht waarderen.

Meteen thuis aan de slag met lichter leven? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief en ontvang meteen 2 tips in je inbox

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops creativiteit en kunst, creatieve mindfulness, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen