Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Zelfzorg onthuld: Ontdek het geheim van geniet-tijd met creanaut

“Zorg voor jezelf” – Het geheim van geniet-tijd!

Hallo creanaut!

Ja, ik praat graag met mezelf. Het is een van die gekke dingen die ik doe om goed voor mezelf te zorgen. Maar wacht even, waar hebben we het eigenlijk over? Zelfzorg! Wat is dat nou precies? Nou, laten we eens kijken of onze hersenen het bij het juiste eind hebben.

Soms maken we denkfouten, vallen we voor de weg van de minste weerstand en hebben we blinde vlekken. Ja, we zijn allemaal maar mensen met onze eigenaardigheden. Maar laten we eens stilstaan bij die denkfouten. Onderzoek heeft aangetoond dat we vaak denken dat we de toekomst kunnen voorspellen, terwijl we er vaak helemaal naast zitten. Zo zal ik, wanneer ik 50 ben, waarschijnlijk meer lijken op andere 50-jarigen dan op mezelf op dit moment (ik ben 37, voor degenen die nieuwsgierig zijn). En laten we onze blinde vlekken niet vergeten. Het woord zegt het al, ik heb er zelf geen weet van.

En laten we eerlijk zijn, ons brein kiest vaak voor de weg van de minste weerstand. Maar is datgene wat je wilt ook echt wat je nodig hebt? Als ik naar de winkel ga, heb ik vaak zin in chips. Maar heeft mijn lichaam dat echt nodig? Of misschien gewoon een gezonde snack?

En laten we het eens hebben over workaholics. Ze willen gewoon werken, doorwerken en nog meer werken. Hebben ze wat vrije tijd? Dan vullen ze die snel in met… je raadt het al, nog meer werk. Voor je het weet ben je oververmoeid en opgebrand, zelfs als je van je werk houdt. Maar wat ze eigenlijk nodig hebben, is geen extra werk, geen extra verplichtingen, maar rust, echte ontspanning en geniet-tijd.

Maar wat wil je echt? En is wat je wilt ook echt wat je nodig hebt? Misschien weten sommigen van jullie het al, maar ik was vroeger een workaholic. Ik wilde hard werken en impact maken, zelfs zonder mandaat. Een gevecht tegen de bierkaai dus.

 

Maar door de jaren heen heb ik veel over mezelf geleerd. Veel van wat je voelt en nodig hebt, zit ergens verstopt. En ik heb vooral geleerd om niet altijd voor de gemakkelijkste weg te kiezen. Als zelfstandige moet ik bijvoorbeeld de weerstand van verkoop overwinnen, mezelf zichtbaar maken en aan marketing doen. Dat is zeker niet de weg van de minste weerstand.
Het liefste zou ik gewoon wachten tot jij langskomt en mogelijk een creanaut willen worden. Maar in plaats daarvan schrijf ik deze blog, die jij nu leest. Op deze manier kan ik mijn expertise met jou delen.

 

Ik ontdek wat ik nodig heb door te schrijven en goed te luisteren naar de signalen van mijn lichaam. Vermoeidheid of hoofdpijn zijn goede indicatoren. Vroeger negeerde ik die signalen volledig. Een beetje hoofdpijn? Gewoon een pijnstiller en weer verder werken. Maar uiteindelijk resulteerde dat in migraine en belandde ik in bed, verlangend naar een donkere kamer voor een paar uur.

Het leven stuurt ons vaak veertjes, kleine waarschuwingen dat ons lichaam “nee” zegt. Maar als mens zijn we er erg goed in om die lichte signalen te negeren of niet op te merken.

Dus, wat kan zelfzorg eigenlijk zijn? Ontdek de vreugde van flow-ervaringen, waarvan is aangetoond dat ze ons gelukkig maken. Vaak ervaren we flow wanneer we creatief bezig zijn. Maar het kan ook gebeuren terwijl we in de tuin wroeten, maar dat moet je zelf ontdekken.

 

En weet je wat ook helpt tegen depressie? Nieuwsgierigheid! Het is een eigenschap van creativiteit. Dus het is een win-winsituatie.

 

Dankbaarheid is nog zo’n belangrijk element. Het helpt ons onze emotionele graanschuur te vullen.

Maar laten we niet vergeten om dit alles met de nodige speelsheid en creativiteit te benaderen. Uiteindelijk draait het bij creanaut om dit alles én om lichter en speelser in het leven te staan. We zijn allemaal maar mensen met onze denkfouten en onvolkomenheden. En we hebben allemaal behoefte aan gewone, alledaagse dingen.

Geniet van een kopje koffie met een goede vriend, maak nog een wandeling in het bos samen of creëer samen en voer daarna een goed gesprek.

Creanaut draait om de gewone en belangrijke dingen in het leven, zoals mindfulness, levenskunst, samen creëren en het ontdekken en koesteren van persoonlijke kleine dingen.

Ontdek wat zorgen voor jezelf kan betekenen, onderzoek wat geniet-tijd voor jou is. Geef er gewicht en tijd aan, maak er ruimte voor in je agenda, zodat je emotionele graanschuur gevuld blijft. Zo kun je veerkrachtig zijn, je talent in actie zetten en waarderen wat er is.

En daar proost ik op! Proost op het gewone, het kleine, op verbondenheid, dankbaarheid en tijd samen. Dat is waar creanaut aandacht aan besteedt.

Oh ja, je verwachtte nog een conclusie, toch? Nou, is zelfzorg de moeite waard of niet? Ik denk van wel, vooral als je weet wat geniet-tijd voor jou betekent. Als je vaker je brein en zijn fouten negeert en iets anders kiest dan wat je normaal gesproken zou doen, ondergesneeuwd door drukte en stress.

Dus veel plezier ermee en misschien tot creanaut!

Liefs,

Meike

PS: Ik help je de komende tijd graag met spelen, flowen, rust nemen en genieten van zelfzorg in vernieuwde trajecten en creavonturen. Ik deel graag mijn expertise en tools die ik heb geleerd uit verschillende disciplines die ik heb onderzocht
 

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Floreer coach, ACT therapeut, creativiteitscoach, beeldend therapeut vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Ontdek jezelf en je eigen handleiding, maak keuzes die bij je passen en floreer. Specifiek ook voor snelle denkers, diepe voelers, creatieven, creatieve generalisten, multipassionates, hoogbegaafden en neurodivergente breinen (HSP, HSS, ADHD, ASS)

Neem contact op

 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent