Creanaut, creatieve coaching Gent | creatief coach | beeldend therapeut | Meike Janssens Gent

Het ontsnappen aan de hectiek: Vind plezier en betekenis in het leven

 
Het was een typische ochtend voor mij.

Ik had een snelle douche genomen, mijn tanden gepoetst en een boterham gesmeerd om onderweg op te eten. Ik haastte me de deur uit en sprintte naar de bushalte, terwijl ik mijn boterham in mijn mond propte.

Op de bus naar het station probeerde ik mijn telefoontjes af te handelen, maar de slechte verbinding maakte het bijna onmogelijk. Bij aankomst op het station rende ik naar mijn trein en haalde ik net op tijd de deuren voordat deze sloten.

Tijdens de treinrit naar mijn eerste vergadering probeerde ik mijn e-mails te beantwoorden en mijn to-do lijstje af te werken. Bij aankomst rende ik naar de vergaderzaal, waar ik te laat aankwam en me moest verontschuldigen.

Na de vergadering had ik nauwelijks tijd om mijn ademhaling te herstellen voordat ik naar de volgende vergadering moest rennen. Het ging zo snel dat ik amper tijd had om mijn lunch te nuttigen, en mijn maag knorde gedurende de hele middag.

Aan het einde van de dag rende ik terug naar het station om de trein naar huis te halen, waarbij ik opnieuw mijn e-mails en to-do lijstje probeerde af te handelen. Nadien nog even naar de winkel voor het avondeten. Ik heb geen kinderen, dus rennen naar de schoolpoort moest ik niet doen.

’s Avonds, na het avondeten, moest ik nog snel mijn e-mails checken en kon ik nog wat hersenloze tv kijken voordat ik uitgeput naar bed ging, om de volgende dag opnieuw te beginnen met dezelfde hectiek.

Resultaat: ik had het gevoel in een burn-out en bore-out tegelijk te zitten.

Ik deed veel, rende van de ene meeting naar de andere, at mijn lunch achter de computer en weer door naar een volgende vergaderzaal. Maar ik had niet het gevoel dat ik kwalitatief gevoed werd of dat mijn werk betekenisvol was en mijn talenten werden benut. Het putte me uit en verveelde me tegelijkertijd. Ik werd niet uitgedaagd op creatief vlak en mijn levenslust en vitaliteit leken ergens in de kelder te zijn verdwenen, of zelfs helemaal afwezig.

Ik merkte de mooie dingen en de kleine dingen niet meer op. Ik leefde op automatische piloot, met veel druk op zaterdag (want vrijdag moest ik nog bekomen) en op zondag begon de stress voor de nieuwe week alweer. Het verlof was de enige tijd waarin ik even kon ontspannen, maar vaak was ik de eerste 6 dagen ziek, vatbaar voor van alles.

Iemand zei ooit misschien ben je net als ik allergisch voor je werk, en dat voelde inderdaad zo. Ik had geen energie meer om iets speels of creatiefs te doen. Mijn hoofd leek vaak alleen op stap te zijn, terwijl mijn lichaam compleet vergeten was.

 

Maar nu, acht  jaar later, heb ik geleerd en ben ik gegroeid. Ik heb mezelf omringd met kennis, praktische handvaten en nieuwe ervaringen. En mijn brein is weer mijn fijnste speeltuin geworden.

 

Drie tips voor jou

 

Als jij jezelf herkent in mijn verhaal, zijn hier drie tips om het anders te doen:

 1. Het ontdekken van jouw creativiteit: Neem even de tijd om iets nieuws te proberen. Door het uitproberen van nieuwe dingen en jezelf uit te dagen om creatief te zijn, kun je nieuwe talenten ontdekken en je zelfvertrouwen vergroten. Het kan ook helpen om je te richten op de positieve aspecten van de activiteit en te genieten van het proces in plaats van alleen maar te focussen op het eindresultaat. Dat kan helpen om zingeving toe te voegen, verveling en lethargie tegen te gaan en je innerlijke kind te voeden.

 2. Speelsheid en creativiteit in het dagelijks leven: Door speelsheid en creativiteit toe te voegen aan je dagelijkse leven, kun je een meer gebalanceerde en positieve mindset ontwikkelen. Dit kan je helpen om jezelf uit te dagen en nieuwe manieren te vinden om problemen op te lossen, waardoor je veerkrachtiger en gelukkiger kunt zijn. Dit kan ook helpen als je vastzit in je hoofd, in het denken.

 3. Geef jezelf pauzes: Neem regelmatig pauzes gedurende de dag om te ontspannen en tot rust te komen. Een wandeling maken, mediteren of gewoon even je ogen sluiten kunnen helpen om je energie weer op te laden. Het kan daarbij helpen om je echt even te focussen op het hier en nu.

Door deze tips in de praktijk te brengen, kun je jouw dagelijkse routine op een meer ontspannen manier benaderen en genieten van het leven in plaats van erdoorheen te rennen.

Voel de vreugde in het leven weer stromen en omarm jouw innerlijke creativiteit. Ga op zoek naar die mooie en kleine dingen die je jaren later nog steeds zult koesteren. Neem de regie over je eigen welzijn en stap uit de hectiek.

Veel plezier ermee 🙂

Speelse groet,

Meike

 
Meike Janssens

coaching, creatieve therapie, training en begeleiding naar florerend leven

Ik hou van grenzen en overlapping tussen disciplines en al mijn opleidingen en interesses. Ik ben geboeid om de wetenschap van kunst en creativiteit te koppelen aan welbevinden en persoonlijk leiderschap

Gentse coachpraktijk om voluit te leven en floreren. En creatief en speels verbinden met jezelf en anderen

 • waarderend klankbord dat voedingsstoffen biedt voor je grond
 • speelse en creatieve metgezel voor tijdens verschillende etappes
 • Iemand die samen met jou knopen ontwart
 • ‘ruimtehouder’ om in beweging te komen
 • cheerleader en ‘accountability-houder’ voor je proces
 • Een frisse blik, een ander perspectief verrijkt met kunst
 • Een aanmoediging, je portie nieuwsgierigheid en veerkracht
 • Een duwtje in de rug tijdens je (creatieve) projecten
 • sparringspartner waarmee je kunt experimenteren en verkennen
 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent