Creanaut, coaching Gent | life coach | persoonlijke groei | mindfulness | creatief coach

Ik nodig je uit deze zomer te vertragen, te genieten en te ervaren met 10 tips

Deze zomer nodig ik je uit om bewust te vertragen en te genieten van elk moment. Ontdek met deze praktische tips hoe je van jouw zomerervaring iets extra speciaals maakt, vol quality time, offline zijn, nieuwe ontdekkingen, natuurbeleving, mindfulness en meer!

De zomer is een uitgelezen kans om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van de eenvoudige geneugten van het moment. Het is een tijd waarin we de kans krijgen om te vertragen, onze batterijen op te laden en te herontdekken wat echt belangrijk is. Of je nu de voorkeur geeft aan avontuurlijke excursies in de natuur, gezellige diners met dierbaren, of simpelweg een moment van stilte in een hectische wereld, deze zomer kun je ervoor kiezen om elk moment te omarmen en er betekenis aan te geven.

In deze blogpost delen we tien waardevolle tips om je te helpen deze zomer te vertragen, te genieten en te ervaren op een manier die voor jou zinvol is.

Ik nodig je uit deze zomer te vertragen, te genieten en te ervaren met 10 tips

 

1. Maak ruimte in je agenda

Omarm spontaniteit deze zomer door je agenda slim te plannen:

 • Maak een globale vakantieplanning met ruimte voor onverwachte avonturen. Reserveer minimaal 30% van je tijd voor ongestructureerde momenten.
 • Leer “nee” te zeggen tegen extra verplichtingen die je energie kosten. Bescherm je mentale ruimte.
 • Gebruik echt ook je agenda en plan meteen in, wat je plant ben je meer geneigd om daadwerkelijk te doen.

Ik schreef ook een log over aandachtsmanagement in plaats van timemanagement, die lees je hier

Persoonlijke ervaring: Ik vind het altijd heel fijn om aan het begin van de zomer een globale planning te maken. Zo weet ik zeker dat ik tijd heb voor de dingen die ik écht wil doen, zoals lange wandelingen maken met mijn partner, gebruik maken van mijn museumpas, picknicken in het park, en bijkletsen met vrienden. Maar ik zorg er ook altijd voor dat ik ruimte laat in mijn agenda voor spontane activiteiten.

Zo kan ik bijvoorbeeld ineens besluiten om naar de plantentuin te gaan als het een mooie dag is of naar een museum hier in de stad bij regen, of een terrasje te pakken met vrienden als ik zin heb. En als hoogsensitief persoon doe ik dat ook wel af en toe alleen en plan ik ook ‘lanterfanten’ in.

 

2. Kies voor quality time

Verrijk je zomer met betekenisvolle momenten:

 • Plan gezellige diners met vrienden en familie. Kook samen een maaltijd, speel spelletjes in de tuin, of maak een kampvuur in de achtertuin.
 • Leg je telefoon weg tijdens quality time om onverdeelde aandacht te geven aan elkaar. Laat je niet afleiden door schermen en geniet van elkaars gezelschap.
 • Ervaar nieuwe avonturen samen. Ga op pad in de natuur, bezoek een museum of concert, of doe mee met een workshop. Deel onvergetelijke momenten met de mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Tip: Maak van quality time een digitale detox moment. Zet je telefoon op stil of in vliegtuigmodus, en geniet van het samenzijn zonder afleiding.

Persoonlijke ervaring: Ik vind het heerlijk om quality time door te brengen met mijn partner. We gaan dan vaak samen naar het park, waar we picknicken, of een zandkasteel bouwen of gewoon kletsen op een kleed. Ook maken we graag lange wandelingen in de natuur. Dit vind ik echt ontspannend en het is een fijne manier om even bij te tanken.

 

3. Ontdek je eigen buurt

Verken je omgeving tot in de kleinste details:

 • Ontdek lokale schatten zoals verborgen parkjes, charmante koffietentjes, unieke vintage winkeltjes en interessante musea.
 • Moedig lezers aan om offbeat paden te bewandelen en onbekende juweeltjes te ontdekken. Ga eens op verkenning in een wijk die je nog niet goed kent, of volg een wandelroute die je langs onbekende plekjes leidt.
 • Ondersteun de lokale gemeenschap door te winkelen bij kleine ondernemers, te eten in lokale restaurants, en deel te nemen aan lokale evenementen. Zo draag je bij aan de levendigheid van je buurt en leer je nieuwe mensen kennen.

 

Tip: Maak een lijstje met leuke dingen die je wilt doen in je eigen buurt, en ga deze zomer één voor één afvinken.

Persoonlijke ervaring: Vorig jaar heb ik mezelf voorgenomen om mijn eigen buurt beter te leren kennen. Ik ben toen op zoek gegaan naar leuke adresjes in de buurt, en heb zo een aantal hele toffe plekjes ontdekt. Ook plekjes die op het eerste gezicht stom lijken herbergen soms kleine gelukjes.

 

4. Ga offline

Laat je schermen achter voor een zomer van echte verbinding:

 • Begrijp waarom een digitale detox essentieel is voor ontspanning en mindfulness. Door minder tijd door te brengen met je telefoon, maak je ruimte in je hoofd voor andere dingen. Je kunt je beter concentreren, bent minder gestrest, en ervaart meer rust en kalmte.
 • Beperk schermtijd door specifieke momenten zonder technologie te plannen, vooral tijdens quality time en natuurbeleving.
 • Ontdek analoge activiteiten zoals lezen, tuinieren of kunst maken om je geest te voeden zonder digitale afleiding.

 

Persoonlijke ervaring: Wanneer ik mijn telefoon wegleg tijdens een wandeling of tijdens het lezen in de tuin, merk ik dat ik veel meer geniet van de kleine momenten en de natuur om me heen. Het helpt me echt om even los te komen van de digitale wereld en bewuster te zijn van mijn omgeving

En dat vertraagt mijn snelle hoofd. Ik zet ook mijn automatisch antwoord aan op e-mails ook als ik gewoon even een staycation van een halve dag doe. Dat maakt het echt rustiger en verdeeld je aandacht veel minder. Echt een aanrader. En de andere weet dat je op een beter moment met volle focus gaat antwoorden.

 

5. Doe iets nieuws

Omarm de zomer als een tijd van persoonlijke groei:

 • Leer een nieuwe vaardigheid zoals koken met verse kruiden, schilderen of fotografie.
 • Stap uit je comfortzone door nieuwe sporten te proberen, wild te kamperen of onbekende plekken te verkennen.
 • Ervaar de voordelen van het uitbreiden van je horizon voor een verfrissende kijk op het leven.

 

Tip: Stel een zomer bucketlist op met nieuwe dingen die je wilt proberen, en daag jezelf uit om ze af te vinken.

Persoonlijke ervaring: Ik vind het leuk om  in het experiment te duiken.  Zo bedenk ik regelmatig oefeningen om te doen in mijn workshops of coaching en probeer ik ze eerst zelf eens proefondervindelijk uit. Dit is dan ook weer interessant om die groeimindset te stimuleren, daar schreef ik ook een log over voor intense en sensitieve personen.

 

6. Geniet van de natuur

Laat je inspireren door de schoonheid om je heen:

 • Deel adembenemende foto’s van lokale natuurgebieden om lezers aan te moedigen naar buiten te gaan.
 • Ontdek de rustgevende effecten van tijd doorbrengen in de natuur, zoals wandelen, zwemmen of picknicken.
 • Plan buitenactiviteiten zoals sterrenkijken, vogels spotten of wandelen om de natuur in al haar pracht te ervaren.

 

Tip: Maak tijd vrij voor natuurexploratie, zelfs als het maar een kort uitstapje is naar een nabijgelegen park.

Persoonlijke ervaring: Ik breng graag tijd door in de natuur, vooral ‘s middags of wat later op de avond wanneer de zon ondergaat. Ik hou van het aangename oranje licht. Het geeft me een gevoel van sereniteit en verbondenheid met de wereld om me heen. Dat gevoel van AWE.

Ik schreef een log over mindfulness in de natuur, twee vliegen in een klap. Geniet van mijn tips

 

7. Creëer een ontspannen sfeer thuis

Maak je thuis een oase van rust:

 • Creëer een kalmerende sfeer met zachte verlichting, rustgevende muziek en geurige kaarsen.
 • Transformeer je huis tot een spa-achtige omgeving waar ontspanning voorop staat.
 • Erken de impact van een ontspannen thuisomgeving op het verminderen van stress en het bevorderen van welzijn.
 

Tip: Gebruik geurkaarsen of etherische oliën met ontspannende geuren zoals lavendel of kamille voor een extra rustgevende ervaring. Al ben ik zelf heel gevoelig voor geur, dus ik zoek meer natuurlijke geuren op zoals de geur van pas gemaaid gras, de geur van de zee en de bries daar, die van potgrond en aarde of de geur van wierook in de kerk. Als ik een voortuin passeer met lavendel, haal ik er heel bewust mijn vingers door en ruik ik. Heerlijk voor mijn hoogsensitieve zelf.

Persoonlijke ervaring: Ik vind het heerlijk om ‘s avonds thuis te komen in een rustige omgeving met gedempt licht en kalmerende muziek op de achtergrond. Het helpt me echt om de stress van de dag los te laten en me te concentreren op ontspanning.

 

8. Wees mindful

Omarm mindfulness als sleutel tot ware rust:

 • Verdiep je begrip van mindfulness en waarom het essentieel is voor het vertragen en genieten van de zomer.
 • Deel eenvoudige mindfulness-oefeningen zoals ademhalingsoefeningen of meditatie voor innerlijke vrede.
 • Ontdek hoe mindfulness je kan helpen om je meer verbonden te voelen met het hier en nu.

 

Tip: Doe elke ochtend een korte mindfulness oefening om je dag rustig te beginnen. Of in de ochtend doe ik eerst mijn ademhalingsoefeningen in kindhouding om de dag te beginnen.

Persoonlijke ervaring: Ik begin mijn dag graag met een korte meditatie om mijn geest te kalmeren en mezelf voor te bereiden op de dag die voor me ligt. Het helpt me om helderheid te krijgen en om beter om te gaan met eventuele uitdagingen die zich kunnen voordoen.

 

9. Doe iets aardigs voor iemand anders

 • Verspreid vriendelijkheid en maak een verschil:
 • Kleine gebaren die een grote impact kunnen hebben op anderen, zoals het schrijven van een lief briefje of het doen van vrijwilligerswerk.
 • Het geeft zoveel voldoening om te geven aan en delen met anderen (dat mag ook je tijd zijn)

Tip:
Plan elke week een kleine daad van vriendelijkheid in, een briefje voor je partner of kind, een telefoontjes aan je ouders of berichtje zoals het helpen van een buurman of het doneren aan een goed doel

Persoonlijke ervaring:
Afgelopen herfst deed ik vrijwilligerswerk gedaan als coach bij Sterkmakers in Autisme, waar ik de begeleiding verzorgde voor een uitstap naar Train World in België. Het was een bijzondere ervaring om samen met de groep volwassenen met autisme deze excursie te maken. Ik zag hoezeer zij genoten van de treinen en de geschiedenis erachter. Het was hartverwarmend om hun enthousiasme en interesse te zien, en om bij te kunnen dragen aan een dag vol plezier en nieuwe ervaringen. Dit werk gaf me een diep gevoel van voldoening en ik koester de herinneringen aan die dag nog steeds.

 

 10. Geniet van de kleine dingen

 • Waardeer de schoonheid in het alledaagse leven zoals een prachtige zonsopgang, een lekker kopje koffie in de ochtend, of een glimlach van een vreemde
 • Herken je momenten van geluk en  waardeer deze, ja zelfs in de drukte van het dagelijks leven
 • Het is belangrijk om het gevoel van dankbaarheid nog te cultiveren want dat geeft jou nog meer pret, plezier, voldoening en welbevinden

 

Tip:
Houd een dankbaarheidsdagboek bij waarin je dagelijks drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent.

Persoonlijke ervaring: Ik probeer elke dag even stil te staan bij de kleine geluksmomentjes, zoals een bloeiende bloem in mijn tuin of een onverwachte ontmoeting met een oude vriend. Het herinnert me eraan om waardering te hebben voor de kleine wonderen van het leven en om te genieten van de eenvoudige dingen om me heen.

Coaching en creatieve therapie in gent, relaxatiesessies en mindfulness in het museumSchrijf of beschrijf elke avond je moment om in te kaderen van de dag op in een boekje. Maak zo je eigen museum vol momenten om te koesteren. Het kan iets kleins zijn, zoals een oprechte glimlach van een kind, een onverwacht compliment van een collega, of een rustgevend moment van stilte in de natuur. Door deze momenten op te schrijven, train je jezelf om bewust aandacht (aandachtsmanagement) te schenken aan de waardevolle en betekenisvolle ervaringen die je dagelijks meemaakt.

Hier schreef ik al een log over het belang van genieten van de kleine dingen, die vullen je emotionele graanschuur met veerkracht.

 

Helemaal klaar om te genieten

Deze zomer nodig ik je uit om te vertragen, te genieten en te ervaren met deze waardevolle tips.

Door bewust te kiezen voor quality time, natuurbeleving, mindfulness en het ontdekken van nieuwe ervaringen, kun je je zomer transformeren in een periode van ontspanning en persoonlijke groei. Geniet van elk moment en maak van deze zomer iets bijzonders!

 

Mis geen enkel moment van rust, verbinding en ontdekking. Meld je vandaag nog aan en laat je inspireren door mijn nieuwsgierigheidsbrief. 

Word een creanaut!

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops creativiteit, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

Coaching Gent | Je creatieve life coach en compagnon onderweg naar voluit leven met creatief coaching, ACT coaching, positieve psychologie en mijn andere tools in mijn box. Meike Janssens, coaching bij creanaut Gent.