Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Groeimindset stimuleren een stap per keer, voor kinderen en voor intense en sensitieve volwassenen

Deze log is onderdeel van een reeks logs voor drukke, sensitieve en snelle breinen. Voor intense en sensitieve volwassenen en samen met kinderen. Alle logs vind je onder deze categorie

 

Wat is dat nu eigenlijk een groeimindset en een vaste mindset? En hoe uit zich dat in verschillende levensdomeinen?

Ik neem je even mee

Een groeimindset en een vaste mindset zijn concepten uit de psychologie die ons laten zien hoe we onze kwaliteiten en capaciteiten benaderen.

Een groeimindset betekent geloven dat intelligentie, vaardigheden en capaciteiten ontwikkeld kunnen worden door inspanning en doorzettingsvermogen. Mensen met een groeimindset zien uitdagingen als kansen om te groeien en omarmen feedback als een manier om zichzelf te verbeteren.

Ze zijn flexibel in hun denken en staan open voor verandering en ontwikkeling, zowel op het werk als thuis.

In tegenstelling hiermee hebben mensen met een vaste mindset de overtuiging dat vaardigheden, intelligentie en capaciteiten grotendeels vastliggen en niet significant kunnen worden veranderd, zelfs niet met inspanning. Op kantoor kunnen ze terughoudend zijn om nieuwe taken op zich te nemen of risico’s te nemen uit angst om te falen. Thuis vinden ze het moeilijk om nieuwe vaardigheden aan te leren of zich aan te passen aan veranderingen binnen hun familieomgeving.

In relaties kunnen ze vasthouden aan traditionele rollen en patronen en hebben ze mogelijk moeite om te werken aan communicatie- of conflictoplossingsvaardigheden.

In hun vrije tijd zijn mensen met een groeimindset geneigd om nieuwe hobby’s te verkennen, creatieve activiteiten te ontplooien en nieuwe interesses na te streven.

Ze zien vrije tijd als een kans om te ontspannen en tegelijkertijd hun vaardigheden te versterken. Mensen met een vaste mindset blijven vaak bij bekende activiteiten of hobby’s waarin ze al goed zijn. Ze zijn minder geneigd om nieuwe interesses te verkennen of uitdagingen aan te gaan die hun bestaande vaardigheden overstijgen.

Deze verschillen in mindset kunnen diepgaande invloeden hebben op hoe individuen hun leven benaderen, hoe ze zichzelf ontwikkelen en hoe ze omgaan met uitdagingen in verschillende levensdomeinen.

Ontketen je creativiteit en stimuleer je groei: Een authentieke reis voor intense en sensitieve volwassenen en samen met kinderen

Als intense en sensitieve volwassene ervaar je wellicht de wereld met een diepe intensiteit en gevoeligheid. Deze eigenschappen brengen zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Laten we samen op ontdekkingsreis gaan om te verkennen hoe je creativiteit kunt gebruiken om een groeimindset te cultiveren en je volledige potentieel te bereiken.

 

Creativiteit als sleutel tot groei en je groeimindset

Creativiteit gaat verder dan schilderen of muziek maken; het is een manier van denken die flexibiliteit bevordert, nieuwe mogelijkheden onthult en obstakels overwint. Door je creativiteit te stimuleren, versterk je je groeimindset en open je jezelf voor nieuwe leerervaringen.

 

Praktische oefeningen om je creativiteit en je groeimindset te stimuleren

1. Schrijf een Groeijournaal: Begin met een dagelijks journaal waarin je niet alleen je doelen opschrijft, maar ook reflecteert op de obstakels die je tegenkomt en hoe je ze overwint. Het bijhouden van deze reis creëert een waardevol archief van je groei.

2. Maak een Visuele Groei-Collage: Gebruik tijdschriften, foto’s, tekeningen en andere materialen om een collage te maken die je persoonlijke groei weerspiegelt. Visualiseer je doelen, de stappen die je moet nemen en hoe je jezelf ziet evolueren. Deze visuele representatie kan je inspireren en motiveren om je dromen na te streven.

3. Doe aan Creatieve Visualisatie: Neem regelmatig de tijd om jezelf levendig voor te stellen dat je je doelen bereikt. Sluit je ogen en visualiseer hoe je vaardigheden ontwikkelt, obstakels overwint en succes behaalt. Door je dromen te visualiseren, programmeer je je geest voor succes en vergroot je je zelfvertrouwen.

4. Schrijf Affirmaties voor Groei: Formuleer positieve affirmaties gericht op persoonlijke ontwikkeling en groei. Herhaal ze dagelijks om je gedachten te sturen naar een groeimindset. Bijvoorbeeld: “Ik omarm uitdagingen als kansen om te groeien” of “Ik leer en ontwikkel mezelf voortdurend.”

5. Experimenteer met Nieuwe Creatieve Activiteiten: Stap uit je comfortzone door nieuwe creatieve activiteiten te verkennen zoals schilderen, dansen, schrijven of muziek maken. Deze activiteiten dagen niet alleen je creativiteit uit, maar helpen je ook flexibeler te zijn in je denken.

Lees ook de log over de interne criticus want die vaste mindset vertaalt zich soms ook in een intern stemmetjes dat constant kiritiek spuit.

 

De kracht van waardengericht handelen, da tis ook gelinkt aan talentontwikkeling

Naast creativiteit is waardengericht handelen een krachtig instrument om je groeimindset te versterken. Door je acties te koppelen aan je kernwaarden, ervaar je een diepere betekenis en motivatie in je groeiproces.

Talentontwikkeling voor Intense en Sensitieve Volwassenen:

Voor intense en sensitieve volwassenen kan talentontwikkeling een krachtig middel zijn om een groeimindset te stimuleren:

 • Identificatie van Sterke Punten: Help hen hun unieke sterke punten en talenten te ontdekken en te benutten. Intense en sensitieve mensen hebben vaak een diepe emotionele connectie met hun vaardigheden en talenten.

 • Focus op kleine stapjes bij verbetering, babysteps: Moedig hen aan om hun vaardigheden stap voor stap te verbeteren. Door kleine successen te vieren en vooruitgang te erkennen, bouwen ze vertrouwen op in hun vermogen om te groeien.

 • Feedback als Leerinstrument: Leer hen feedback te zien als waardevolle informatie over hun prestaties en hoe ze zich kunnen verbeteren. Omdat intense en sensitieve personen gevoelig kunnen zijn voor kritiek, is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin constructieve feedback wordt gewaardeerd.

 • Leren van Uitdagingen: Help hen uitdagingen te omarmen als kansen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dankzij hun diepe reflectievermogen kunnen intense en sensitieve volwassenen zowel van successen als mislukkingen leren.

 

 

Tips om waardengericht te handelen:

 • Identificeer je kernwaarden: Bepaal wat belangrijk voor je is in het leven en hoe je deze waarden in je acties en keuzes kunt integreren
 • Maak bewuste keuzes: Stem je dagelijkse beslissingen af op je waarden om een authentiek en betekenisvol leven te creëren
 • Leer van tegenslagen: Zie uitdagingen als kansen om te leren en te groeien in overeenstemming met je waarden
 • Vier je successen: Erken en vier je prestaties, hoe klein ze ook lijken. Dit versterkt je positieve mindset en motiveert je om door te gaan

 

Aanvullende strategieën voor intense en sensitieve volwassenen en samen met kinderen

Zelfreflectie en Mindfulness: Regelmatige zelfreflectie en mindfulness helpen je om je gedachten, emoties en reacties te observeren zonder oordeel, wat essentieel is voor je groeiproces.

Ondersteunende Gemeenschap: Zoek verbinding met gelijkgestemde individuen via groepen, fora of workshops. Deel ervaringen, leer van elkaar en creëer een netwerk van steun.

Mentorschap: Zoek een mentor die je kan inspireren, begeleiden en waardevolle inzichten kan delen over hun eigen groeiproces.

Viering en Erkenning: Vier je successen en erken je groei. Dit helpt om positieve energie te behouden en je gemotiveerd te houden om door te gaan.


Ik schreef ook een log over keuzestress en hoe je kan kiezen met een kunstenaarsmindset of creatieve mindset, die lees je hier

 

Ontketen Je creativiteit, je speelvogel en intuïtie, want dat is je antidote bij faalangst en een vaste mindset

 

Praktische tips voor intense en sensitieve breinen

 • Creëer een Inspirerende Omgeving: Vul je werkruimte met visuele elementen die je inspireren, zoals foto’s van je doelen, quotes die je motiveren of kunstwerken die je aanspreken. Zorg voor een comfortabele en georganiseerde omgeving die je helpt om je te concentreren en je creativiteit te laten stromen. Gebruik natuurlijke elementen zoals planten, daglicht en frisse lucht om je geest te stimuleren.

 • Verminder Afleidingen: Schakel meldingen van je telefoon en e-mail uit tijdens creatieve sessies. Zoek een stille plek waar je niet gestoord kunt worden. Gebruik achtergrondmuziek die je helpt om te focussen en te ontspannen, of werk in stilte als dat voor jou beter werkt.

 • Begin met Kleine Stappen: Voel je niet overweldigd door de omvang van je creatieve project. Begin met kleine, haalbare stappen en bouw geleidelijk aan je momentum op. Stel realistische doelen en deadlines om jezelf gemotiveerd te houden. Beloon jezelf voor je prestaties, ongeacht hoe klein ze lijken.

 • Omarm Experimentatie: Wees niet bang om te experimenteren met verschillende creatieve technieken, materialen en stijlen. Maak fouten en leer van je ervaringen. Laat je creativiteit vrij stromen zonder grenzen of beperkingen.

 • Deel je Creatieve Werk: Deel je creatieve werk met anderen om feedback te krijgen en verbinding te maken. Ga online of sluit je aan bij een lokale creatieve community. Laat je inspireren door het werk van andere creatieve mensen.

 

Onthoud: Creativiteit is een reis, geen bestemming. Geniet van het proces, omarm de uitdagingen en vier je unieke creatieve expressie.

 

Alvast twee tips in je inbox ontvangen zodat je thuis verder lichter kan leven? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief.

 

Categorie: Verbinden met jezelf en anderen

Subcategorie: Bevorderen van groeimentaliteit en groeimindset bij kinderen

Augustus ’22 – Ik heb beslist deze te laten staan, omdat ik ook nog voor kinderen werk. En tegelijkertijd werken de benamingen voor talenten van Luk Dewulf ook voor volwassenen. Opmerking is wel dat deze methode niet veelvuldig wetenschappelijk onderzocht is maar ze werken wel om een waarderend gesprek met kinderen en volwassenen te voeren. En dat werkt nu eenmaal bijzonder verbindend.

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops creativiteit, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen