Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Een nieuwe benadering van persoonlijke groei: ontdek de kracht van jouw karaktersterktes

Toolbox voor snelle, drukke en sensitieve breinen

 

Ben je klaar om te floreren?

Stel je voor dat je leven een palet is. Jij bent de kunstenaar die de kleuren kiest en het schilderij creëert. Maar wat als je nog meer kleuren had om uit te kiezen? Kleuren die je nog niet kende, die verborgen lagen in jouw palet, klaar om ontdekt te worden?

Dit is de kern van een nieuwe benadering van persoonlijke groei die gebaseerd is op de karaktersterktes uit de positieve psychologie.

Na deze blogpost meteen twee tips om lichter te leven in je inbox? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief

 

Ontdek je ware potentieel: karaktersterktes voor een gelukkiger en succesvoller leven

Ben je klaar om je ware potentieel te ontdekken en een leven te leiden dat vol betekenis, voldoening en geluk is? Dan is het tijd om je karaktersterktes te omarmen! In deze blogpost gaan we op reis naar zelfontdekking en leren we alles over de kracht van karaktersterktes.

 

Wat zijn karaktersterktes?

Karaktersterktes, gelijkt een beetje op persoonlijkheidskenmerken maar het gaat nog iets dieper. Het zijn de unieke eigenschappen die je gedrag, keuzes en zelfbeeld bepalen. Denk aan moed, vriendelijkheid, creativiteit, leiderschap en nog veel meer. Iedereen heeft een unieke set van karaktersterktes die ons tot wie we zijn maken. En sommige heb je al helemaal ontwikkelt als vaardigheid en anderen geraakten misschien wat ondergesneeuwd. Dan onderzoeken we samen wat je waardevol genoeg vindt om meer ruimte en tijd voor te maken met ACT-therapie en coaching.

 

 

Waarom zijn karaktersterktes belangrijk?

Karaktersterktes spelen een belangrijke rol in ons leven. Ze bepalen:

 • Zelfkennis: Door je karaktersterktes te kennen, krijg je een dieper inzicht in jezelf. Je ontdekt wat je waardevol vindt, wat je motiveert en wat je uniek maakt.
 • Persoonlijke groei: Karaktersterktes zijn niet vastgeroest. Je kunt ze ontwikkelen en versterken door te experimenteren, oefenen en leren. Zo groei je als persoon en bereik je je doelen.
 • Geluk en welzijn: Door te leven vanuit je sterke punten, ervaar je meer geluk, voldoening en zingeving. Je relatie met jezelf en anderen verbetert.
 • Positieve impact: Je karaktersterktes inzetten kan een positieve impact hebben op de wereld om je heen. Je inspireert anderen en draagt bij aan een betere samenleving.

 

 

Hoe kun je je karaktersterktes ontdekken?

Er zijn verschillende manieren om je karaktersterktes te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Een wetenschappelijk gevalideerde test doen. Die krijg je van mij in een 1:1 coaching
 • Zelfreflectie. Denk na over de situaties waarin je je het meest gelukkig en succesvol voelt. Welke karaktersterktes heb je in die situaties ingezet?
 • Feedback van anderen vragen. Vraag familie, vrienden en collega’s om hun mening over jouw sterke punten.

 

Wat kan een coach of trainer voor je doen?

Een coach of trainer kan je helpen om:

 • Je karaktersterktes te identificeren en versterken. Ze bieden begeleiding bij het ontdekken van je sterke punten en helpen je deze verder te ontwikkelen.
 • Een ontwikkelingsplan op maat te maken. Samen stel je een plan op om je sterke punten te versterken en uitdagingen aan te pakken die je groei belemmeren.
 • Uitdagingen te overwinnen. Door te focussen op wat waardevol voor je is, kun je obstakels zoals piekeren, angst, stress en keuzestress effectiever aanpakken.
 • Doelen te stellen en te behalen. Een coach helpt je realistische doelen te stellen en te behalen, door middel van toegewijd handelen en gefaseerde stappen.
 • Te leven vanuit kracht en authenticiteit. Ze ondersteunen je bij het leven vanuit je kernwaarden en authenticiteit, wat bijdraagt aan een gevoel van vervulling en zingeving.

 

Karaktersterktes en de rol in het omgaan met uitdagingen

Karaktersterktes kunnen je helpen om met verschillende uitdagingen in het leven om te gaan, zoals:

 • Piekeren en angst: Door je sterke punten zoals moed en zelfbeheersing te versterken, kun je piekergedachten en angstgevoelens beter beheersen. Moed helpt je om moeilijke situaties aan te gaan, terwijl zelfbeheersing je leert om je gedachten en emoties te reguleren.
 • Stress: Het versterken van karaktersterktes zoals veerkracht en optimisme kan je helpen om stress te verminderen. Veerkracht maakt je weerbaar tegen tegenslagen, terwijl optimisme je helpt om een positieve kijk op uitdagingen te behouden.
 • Keuzestress: Besluitvaardigheid en zelfvertrouwen zijn cruciale karaktersterktes om keuzestress te verminderen. Door deze eigenschappen te ontwikkelen, kun je met meer zekerheid keuzes maken en sta je sterker in je besluitvorming.
 • Pleasen: Assertiviteit en integriteit zijn belangrijke karaktersterktes om te voorkomen dat je jezelf verliest in het pleasen van anderen. Assertiviteit stelt je in staat om je eigen behoeften en grenzen duidelijk te communiceren, terwijl
 

Ontdek je ware potentieel en krijg toegang tot je koffer met talenten, positieve emoties, waarden, zinvol en nieuwsgierig leven

Door je karaktersterktes te kennen en te ontwikkelen, kun je je ware potentieel ontketenen. Je zult meer geluk, voldoening en zingeving ervaren in je leven. Je zult je doelen gemakkelijker bereiken en een positieve impact hebben op de wereld om je heen.

 

Aanvullende tips voor persoonlijke groei en mentaal welzijn

Naast het ontwikkelen van je karaktersterktes, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om je persoonlijke groei te bevorderen:

 • Aandachtsmanagement: Leer hoe je je aandacht effectief kunt beheren om productiever en minder gestrest te zijn. Dit omvat technieken zoals mindfulness, het stellen van prioriteiten en het minimaliseren van afleidingen.
 • Dagelijkse reflectie: Maak er een gewoonte van om dagelijks te reflecteren op je acties en gedachten. Dit helpt je om bewuster te leven en continue groei te stimuleren.
 • Levenslang leren: Blijf jezelf uitdagen door nieuwe vaardigheden te leren en je kennis uit te breiden. Dit bevordert niet alleen je persoonlijke groei, maar houdt je ook mentaal scherp en betrokken.
 • Sociale steun: Omring jezelf met een ondersteunend netwerk van vrienden, familie en mentoren die je aanmoedigen en inspireren op je pad naar zelfverbetering.

 

Karaktersterktes zijn de sleutel tot een gelukkiger en authentiek leven volgens jouw waarden, noden en op je ritme. Door je sterke punten te kennen en te ontwikkelen, kun je je ware potentieel ontketenen en een positieve impact hebben op de wereld om je heen.

Na deze blogpost meteen twee tips te leven vanuit veerkracht en lichtheid? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops creativiteit, creatieve mindfulness, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen