Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Gestrest en overprikkeld? Ontdek de kracht van lummelen bij een overprikkeld brein

In onze snelle maatschappij raken we gemakkelijk verstrikt in een constante stroom van prikkels en taken. We rennen van hot naar her, altijd bezig om te presteren en onszelf te bewijzen. Maar wat als ik je vertel dat er een simpele, maar krachtige manier is om te ontspannen, stress te verminderen en je creativiteit te boosten? De sleutel ligt in lummelen, ook wel ‘loafing’ genoemd.

Na deze blogpost meteen twee tips om lichter te leven in je inbox? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief

 

Wat is lummelen voor je overprikkelde brein?

Lummelen is niets meer dan even helemaal niets doen. Het gaat om ontspannen zonder afleiding en je gedachten de vrije loop laten. Dit kan op verschillende manieren, zoals dagdromen, lezen, wandelen in de natuur, of simpelweg uit het raam staren.

 

Waarom lummelen werkt voor een overprikkeld brein

Lummelen biedt tal van voordelen voor mensen met een overprikkeld brein:

 • Vermindert stress en overprikkeling: Lummelen geeft je brein de kans om te resetten en alle prikkels te verwerken. Dit leidt tot minder stress en angst, en een kalmer gevoel.
 • Stimuleert creativiteit: De beste ideeën komen vaak als je ontspant. Tijdens het lummelen dwalen je gedachten vrij rond, waardoor nieuwe inzichten en creatieve oplossingen spontaan opborrelen.
 • Verhoogt focus: Na een sessie lummelen is je brein uitgerust en klaar om de taken van de dag aan te pakken. Je kunt je beter concentreren en bent productiever.
 • Vermindert perfectionisme: Lummelen gaat over loslaten en genieten. Het helpt perfectionistische neigingen te verminderen en maakt je milder voor jezelf.

 

Tips om te beginnen met lummelen bij overprikkeling

 • Vind jouw moment: Kies een moment op de dag waarop je je ongestoord kunt ontspannen. Dit kan ‘s ochtends vroeg, tijdens je lunchpauze, of ‘s avonds voor het slapengaan.
 • Begin klein: Start met 5 of 10 minuten lummelen per dag en bouw dit geleidelijk op.
 • Doe iets wat je leuk vindt: Kies een activiteit die je ontspannend vindt, zoals lezen, wandelen, dagdromen, of naar muziek luisteren.
 • Laat je gedachten dwalen: Wees niet bang om te dagdromen en geniet van de rust in je hoofd.
 • Koppel lummelen aan andere activiteiten: Combineer lummelen met yoga, meditatie of mindfulness voor een extra boost. Want lummelen of helemaal niets doen als je een druk of snel brein hebt, werkt soms eerder tegen je. Je hebt dan juist meer tijd om aan van alles te denken en voor je het weet is het nog drukker dan de Brusselse ring in de spits. Dus doe tegelijk ook iets anders. Ga bijvoorbeeld droedelen, daar schreef ik hier al een blog over.

 

Oefeningen om de onrust in je brein te verminderen

 • De 5-minuten meditatie: Ga comfortabel zitten en sluit je ogen. Adem rustig in en uit en concentreer je op je ademhaling. Laat alle gedachten die in je opkomen van je afdwalen zonder oordeel. Dit kan je bijvoorbeeld ‘s ochtends in bed doen in de kindhouding.

 • De bodyscan: Maak je lichaam bewust door je aandacht te richten op verschillende delen van je lichaam. Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog naar je hoofd. Adem diep in en uit bij elk lichaamsdeel.

 • De geleide fantasie: Sluit je ogen en beeld je een ontspannende plek in. Dit kan een realistische plek zijn die je kent, of een fictieve plek die je je voorstelt. Gebruik al je zintuigen om de details van de plek te ervaren.

 

Lummelen in de praktijk: Het verhaal van Sofie, steeds druk

Sofie, een drukbezette manager, werd constant overspoeld door deadlines en to-dolijst. Haar gedachten raasden in een constante stroom door haar hoofd. Rust? Ontspanning? Onbekend terrein. Tot ze op een dag, uitgeput en gefrustreerd, ontdekte wat ‘lummeltijd’ kan doen.

Sofie kwam in contact met een coach die haar de kracht van lummelen liet ontdekken. In het begin vond ze het moeilijk om haar drukke brein te vertragen, maar met oefening lukte het haar steeds beter om te ontspannen en los te laten. Al snel merkte ze de voordelen: minder stress, meer creativiteit en verhoogde productiviteit.

 

Lummelen: Meer dan louter ontspanning voor je overprikkeld brein

Lummelen is niet alleen een manier om te ontspannen en stress te verminderen, het kan ook een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Door te lummelen:

 • Verbind je met je innerlijke zelf: Tijdens het lummelen ben je minder gefocust op de buitenwereld en meer op je eigen gedachten en gevoelens. Dit helpt je om je innerlijke stem te horen en je ware passies en waarden te ontdekken.
 • Verhoog je zelfinzicht: Door te reflecteren op je gedachten en gevoelens tijdens het lummelen, kun je meer te weten komen over je eigen patronen en triggers. Dit helpt je om je gedrag te begrijpen en effectievere keuzes te maken.
 • Stimuleer je probleemoplossend vermogen: Lummelen helpt je creatiever te denken en nieuwe oplossingen te vinden voor problemen. Door je gedachten de vrije loop te laten, kun je onverwachte inzichten krijgen.
 • Versterk je mentale veerkracht: Lummelen helpt je beter om te gaan met stress en tegenslag. Door te leren ontspannen en los te laten, vergroot je je mentale veerkracht en kun je beter omgaan met uitdagingen.

 

Lummelen en mindfulness voor drukke en onrustige breinen

Lummelen heeft veel raakvlakken met mindfulness. Beide praktijken richten zich op het bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel. Mindfulness oefeningen, zoals meditatie en bodyscans, kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je lummelroutine.

 

Lummelen voor iedereen interessant en goed voor het welzijn

Lummelen is toegankelijk voor iedereen, ongeacht je leeftijd, achtergrond of levensstijl. Het kost je geen geld, geen speciale apparatuur en je kunt het overal doen. De enige investering die je nodig hebt, is een beetje tijd voor jezelf.

 

Nog enkele tips voor sensitieve breinen: Weg met perfectie en stel lummelen niet uit

Maak er een Gewoonte van

Plan regelmatig “lummelmomenten” in je agenda. Door deze momenten vast te leggen, zorg je ervoor dat je consistent tijd vrijmaakt voor ontspanning.

Wees Geduldig

Het kan even duren voordat je de volledige voordelen van lummelen echt ervaart. Blijf volhouden! Lummelen helpt je om te ontspannen en stress te verminderen, je creativiteit en probleemoplossend vermogen te stimuleren, en je concentratie en productiviteit te verbeteren.

Wees Niet Bang om te Experimenteren

Probeer verschillende activiteiten uit en ontdek wat voor jou het beste werkt. Of het nu lezen, wandelen of simpelweg dagdromen is, vind jouw ideale manier om te lummelen.

Luister naar je Lichaam

Als je merkt dat je je verveelt of onrustig voelt, stop dan met lummelen en doe iets anders. Het doel is om te ontspannen en tot rust te komen, niet om jezelf te dwingen tot stilzitten.

Probeer het Eens!

Plan vandaag nog een “lummelmoment” in je agenda en ervaar de voordelen zelf. Lummelen is een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om stress te verminderen, je creativiteit te stimuleren en je algehele welzijn te verbeteren.

Lummelen is geen Luiheid

Probeer vandaag nog om meer te lummelen of “fladdertijd” te plannen. En onthoud, dit betekent niet dat je lui bent; het is een bewuste keuze voor je mentale gezondheid en welzijn.

 

Meteen thuis al starten met lanterfanten, zodat je prikkels meteen een uitweg krijgen? Schrijf je in op mijn gratis nieuwsgerierigheidsbrief en krijg meteen twee tips in je inbox

 

 
Meike Janssens

Expert kunst, creativiteit en mentale gezondheid en emotioneel welzijn

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, ACT-therapie, verbindende workshops creativiteit, creatieve mindfulness, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen