Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

De onbreekbare draad: De wetenschap achter verbinding als sleutel tot geluk en welzijn

In onze hypermoderne wereld, waar technologie en individualisme hoogtij vieren, dreigt de waarde van échte verbinding soms te worden onderschat. We swipen door eindeloze profielen, tikken vluchtige berichtjes, maar verlangen we niet stiekem naar diepere relaties, naar betekenisvolle momenten samen? Gelukkig bewijst de wetenschap keer op keer: verbinding met anderen en met onszelf is essentieel voor ons welzijn en geluk.

Na deze blogpost meteen twee tips om lichter te leven in je inbox? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief

 

Op avontuur in het land van verbinding

Stel je voor: je bent een Creanaut, een ontdekkingsreiziger op het gebied van het menselijk brein. Met je trouwe metgezel, de Neurowetenschap, bestudeer je de kracht van verbinding. Jullie avontuur voert je langs fascinerende gebieden zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT), waar je leert over het belang van authentieke relaties en emotionele flexibiliteit. In de Positieve Psychologie bewonder je de kracht van dankbaarheid en het koesteren van sterke punten. En met het baanbrekende werk van Jill Bolte Taylor verken je de vier wonderlijke breindelen, die als een symfonie samenwerken wanneer we verbinding maken.

 

Overtuigend bewijs: Verbinding als voedingsbodem voor welbevinden

Onderweg stuiten jullie op overtuigend bewijs. Studies tonen aan dat sociale verbondenheid een ware levenselixer is. Het verbetert onze fysieke gezondheid, vermindert stress en angst, en boost zelfs ons immuunsysteem. We leven langer, voelen ons gelukkiger en ervaren meer voldoening. Kortom, verbinding is de onbreekbare draad die ons weefsel van geluk stevigheid en glans geeft.

 

In actie: Diepere connecties creëren in een digitale wereld

Maar hoe creëer je diepere connecties in onze drukke, digitale wereld? De Creanaut in ons allen heeft de sleutel in handen. Door bewust te zijn van onze gedachten en gevoelens, en deze te accepteren zonder oordeel, openen we onszelf voor échte verbinding. We luisteren aandachtig, delen kwetsbaarheden en vieren samen de kleine en grote momenten. Zo bouwen we bruggen van vertrouwen, creëren we gedeeld geluk en ervaren we de ware kracht van menselijke connectie.

 

Vier breindelen in harmonie: De symfonie van verbinding

Onze reis door het land van verbinding gaat verder! We dalen nu af in de fascinerende wereld van de neurowetenschap, waar we de vier wonderlijke breindelen ontmoeten in een verfijnde versie. Dankzij het baanbrekende werk van Jill Bolte Taylor, leren we hoe deze delen, verdeeld over de linker- en rechterhelft, onze ervaring van verbondenheid beïnvloeden.

 • De linkerhelft: analyse en emotie

  • Linker amygdala: De waakhond van onze veiligheid. Signaleert dreiging en zorgt voor vecht-of-vluchtreactie. In overdrive kan hij angstig en gespannen maken, waardoor verbinding bemoeilijkt wordt.
  • Linker hippocampus: De bewaarder van onze herinneringen. Registreert en analyseert gebeurtenissen, speelt cruciale rol in leren en onthouden. In disbalans kan hij emoties vertroebelen en het opbouwen van vertrouwen bemoeilijken.
 • De rechterhelft: empathie en verbinding

  • Rechter amygdala: De bron van onze empathie. Helpt ons emoties van anderen te begrijpen en met medeleven te reageren. In harmonie versterkt hij sociale banden en bevordert hij diepere connecties.
  • Rechter hippocampus: De kunstenaar van onze verbeelding. Creëert context en betekenis voor onze ervaringen, speelt belangrijke rol in het ontwikkelen van intuïtie en creativiteit. In balans stimuleert hij ons om op nieuwe manieren met elkaar in contact te komen.

Wanneer al deze delen samenwerken als een symfonie, ontstaat er ware magie. We luisteren aandachtig, voelen mee, delen kwetsbaarheden en vieren samen de kleine en grote momenten. Zo creëren we een diepere connectie met onszelf en met anderen, de basis voor een gelukkig en vervuld leven.

De kracht van verbinding: Samen creëren en floreren

Mensen zijn sociale wezens die gedijen in verbinding met anderen. In onze directe omgeving, ofwel onze naaste omgeving, vinden we steun, inspiratie en de kans om samen te groeien. Door onze positieve energie te delen met onze dierbaren, inspireren we hen om ook voluit te leven en te floreren. Deze positieve energie kan zich als een golf voortbewegen, waardoor we elkaar bekrachtigen en een omgeving creëren waar iedereen zich gesteund en geliefd voelt.

 

De kracht van ‘samen’: Creativiteit als katalysator voor verbinding

Samen creativiteit uiten is een krachtige manier om te verbinden. Of het nu gaat om samen muziek maken, schilderen, koken of een nieuw project opzetten, door samen te creëren delen we ideeën, leren we van elkaar en versterken we onze banden. Het proces van samen creëren geeft ons een gevoel van voldoening en bevrediging, en het resultaat kan iets magisch zijn.

 

Verbinding in praktijk: Tips om diepere relaties op te bouwen

 • Maak tijd voor quality time: Plan bewust momenten in om met dierbaren door te brengen, zonder afleiding van technologie.
 • Wees aandachtig en empathisch: Luister met je volle aandacht naar wat de ander te zeggen heeft, en probeer zijn of haar gevoelens te begrijpen.
 • Deel je kwetsbaarheden: Laat de ander zien wie je echt bent, door je gevoelens en gedachten te delen.
 • Vier samen de kleine en grote momenten: Maak er een gewoonte van om samen te proosten op successen, hoe klein ze ook lijken.
 • Koester dankbaarheid: Druk je waardering uit voor de mensen in je leven, door kleine gebaren of oprechte complimenten.
 • Blijf in contact: Maak contact met mensen die belangrijk voor je zijn, ook als je ze niet fysiek kunt zien.
 • Engageer je in je community: Bouw mee aan een sterkere band met je directe omgeving door deel te nemen aan lokale activiteiten of initiatieven.

 

Als je al ergens wil beginnen werken aan welbevinden, kies dan voor verbinden

Verbinding met anderen en met onszelf is essentieel voor ons welzijn en geluk. Het is de onbreekbare draad die ons weefsel van geluk stevigheid en glans geeft. Door te investeren in onze relaties en diepere connecties te creëren, openen we de deur naar een gelukkiger, gezonder en meer vervuld leven.

Laten we samen werken aan een meer inclusieve samenleving waarin verbinding centraal staat.

Word een Creanaut en ontdek de kracht van verbinding voor een leven vol betekenis en voldoening!

Wil je meer leren over hoe sociale verbinding je kan helpen eenzaamheid tegen te gaan en quality time te beleven? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang waardevolle tips rechtstreeks in je inbox.

 

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.


Life coaching, verbindende workshops creativiteit, creatieve mindfulness, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen

Bronnen, naast mijn eigen kennis: