Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Bouw je emotionele graanschuur met kleine gelukjes: Een gids voor meer rust en veerkracht

In onze snelle en hectische wereld is het makkelijk om te vergeten waar het écht om gaat. Kleine gelukjes, of zoals we in Vlaanderen zeggen, kleine gelukskes, zijn die kleine momenten die je dag net wat lichter maken en je helpen om meer balans te vinden. Ze vullen je emotionele graanschuur, die je weer kunt aanspreken op moeilijke dagen. Deze gelukjes zijn niet alleen fijn voor het moment zelf, ze versterken ook je veerkracht en helpen je beter om te gaan met stress.

Bij Creanaut draait het om onthaasten, zelfzorg, minder controle en perfectionisme, en de kracht van kleine gelukjes. Het zijn die dagelijkse ankerpunten die je helpen te vertragen, te verbinden met jezelf en rust te vinden in een druk leven. Laten we samen ontdekken hoe deze kleine momenten van vreugde jouw leven kunnen verrijken.

 

Waarom kleine gelukskes je dag verrijken

Wanneer je hoofd overloopt van de to-do’s, het werk en piekergedachten, merk je vaak de kleine dingen niet meer op. Denk aan de geur van versgemalen koffie in de ochtend, het zonnetje dat doorbreekt tijdens je wandeling, of een oprechte glimlach van een vriend. Deze kleine gelukjes geven je een positief zetje en helpen je om de zwaarte van de dag wat los te laten. Door bewust stil te staan bij deze kleine momenten, geef je jezelf ruimte om te vertragen en je aandacht terug te brengen naar het nu.

Bij Creanaut werk ik samen met jou om deze gelukskes weer op de voorgrond te brengen. Voor mijn cliënten – vaak mensen die vastzitten in stress, perfectionisme en controle – is het leren genieten van deze gelukjes een sleutel tot mentale rust en zelfzorg

 

De kracht van kleine momenten voor je welzijn en mentale gezondheid

Het bewust opmerken en waarderen van kleine gelukjes heeft een groot effect op je mentale gezondheid. Deze momenten helpen je om in het hier en nu te zijn, wat essentieel is voor het verminderen van stress en het vergroten van je veerkracht. Kleine gelukjes nodigen je uit om even stil te staan en te genieten, in plaats van altijd maar door te rennen.

Voor mensen die kampen met een vol hoofd of de drang om alles perfect te willen doen, biedt dit een kans om los te laten. Je bouwt langzaam een emotionele buffer op die je beschermt op dagen dat het wat minder gaat.

 

Hoe herken je kleine gelukjes?

Kleine gelukjes zitten vaak verstopt in de meest eenvoudige, dagelijkse momenten. Ze zijn overal om je heen als je er maar voor openstaat. Maar hoe herken je ze? Hier zijn enkele voorbeelden van dagelijkse kleine gelukskes:

  • De geur van verse koffie in de ochtend.
  • Een knuffel van een dierbare.
  • De warme zon op je gezicht tijdens een wandeling.
  • Een onverwacht compliment van een collega.
  • Het zachte geluid van regen op de ramen.

Door je te richten op deze momenten, breng je jezelf terug naar het nu en geef je jezelf een moment van rust en vreugde.

Goudkorrels, kleurrijke confetti en zachte verhalen elke 14 dagen in je inbox. En meteen 2 tips met en je persoonlijke kortingscode

 

Meer kleine gelukszalige momenten in je dagelijks leven integreren

Hoe kun je ervoor zorgen dat je vaker van deze kleine gelukjes geniet? Hier zijn een paar simpele manieren om meer ruimte te maken voor deze momenten van vreugde en rust in je dagelijkse routine:

  1. Maak een gelukslijst: Schrijf elke dag minstens één klein gelukje op dat je blij maakte. Dit helpt je om bewuster te worden van de mooie momenten in je dag.
  2. Stel dagelijkse intenties: Begin je dag met de intentie om aandacht te schenken aan de kleine gelukskes om je heen.
  3. Creëer rituelen: Maak van eenvoudige dingen, zoals een kopje thee of een korte wandeling, een vast moment om even stil te staan en te genieten.

 

Voorbeelden van dagelijkse kleine gelukjes

Soms zitten de mooiste momenten in de kleinste dingen. Vooral als je je vaak overweldigd voelt door perfectionisme of een vol hoofd, kunnen deze kleine gelukjes je helpen om te ontspannen en weer verbinding te maken met jezelf. Hier zijn enkele voorbeelden van kleine gelukjes die je dagelijks kunt ervaren:

  • De geur van verse koffie in de ochtend: Het biedt je een vertrouwd en positief begin van de dag, waardoor je meer ontspanning voelt.
  • Een knuffel of lieve woorden van een dierbare: Dit helpt je om je verbonden en veilig te voelen, vooral als je geneigd bent om snel overprikkeld te raken.
  • Een onverwacht compliment: Dit kan je dag oplichten en je herinneren dat je gewaardeerd wordt, precies zoals je bent.
  • De zon op je gezicht tijdens een wandeling: Een moment van puur zijn, zonder iets te moeten doen. Het helpt je om uit je hoofd te komen en weer contact te maken met je omgeving.
  • De geur van de regen op een warme dag: Dit soort sensorische momenten helpen je om volledig aanwezig te zijn en je zorgen even los te laten.

 

Waarom kleine gelukjes zo belangrijk zijn voor je welzijn

Kleine gelukjes helpen je om uit de mallemolen van gedachten en stress te stappen en je terug te brengen naar het nu. Dit is van groot belang voor je mentale welzijn, zeker als je vaak worstelt met perfectionisme, controle of stress. Het herkennen en waarderen van deze momenten geeft je de ruimte om meer vreugde en ontspanning in je leven toe te laten.

Kleine gelukjes helpen je ook om veerkrachtiger te worden. Door bewust deze momenten op te merken en ervan te genieten, voeg je iets toe aan je emotionele graanschuur. Deze graanschuur vul je op goede dagen, zodat je er op moeilijke dagen kracht uit kunt putten.

 

Tips om meer kleine gelukjes te cultiveren

Wil je meer kleine gelukjes in je dagelijks leven integreren? Hier zijn een paar tips om dit te doen:

  1. Begin je dag met een intentie: Vraag jezelf af: “Welke kleine gelukjes kan ik vandaag opmerken?”
  2. Schrijf je geluksmomenten op: Houd een dagboek bij en noteer elke dag wat je blij maakte. Dit versterkt je positiviteit.
  3. Maak ruimte voor rust en creativiteit: Plan dagelijkse momenten waarin je niets hoeft te doen behalve genieten van een kop thee, een wandeling of een creatief project.

 

Conclusie: Omarm de kracht van kleine gelukjes voor meer rust en balans

Kleine gelukjes zijn overal om je heen en helpen je om rust, balans en vreugde te vinden in het dagelijkse leven. Door bewust aandacht te schenken aan deze momenten, creëer je meer ruimte voor positiviteit en bouw je aan je veerkracht. Deze momenten zijn de bouwstenen van je emotionele welzijn en zorgen ervoor dat je sterker in het leven staat, zelfs op moeilijke dagen.

Bij Creanaut werk ik samen met jou om meer creativiteit, rust en veerkracht in je leven te brengen door de kracht van kleine gelukjes en mindful genieten te omarmen.

Wil je meer leren over hoe je dit kunt toepassen in je dagelijks leven? Boek je plekje in het traject journal jezelf naar meer plezier.

0
    0
    Je creanautbon
    Je winkelkar is leegKies een creanautbon