Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Meer Plezier op je job en zin in je werk

 

11 tips voor meer plezier op je job en zin in je werk, wat creativiteit en speelsheid in een teambuilding

Je wil meer zin in je werk ‘goesting’ en meer plezier? Dat snao ik want dat is dan ook essentieel voor je welzijn. Je spendeert dan ook heel wat tijd in een dag aan je job en je gemoed reflecteert op je vrije tijd en relaties. En dat maakt het nog belangrijker om hier eens een licht te laten schijnen.

Of je nu een werknemer, manager, of ondernemer bent, het vinden van werkplezier kan een uitdaging zijn. In deze blog ontdek je hoe teambuilding en creativiteit je werkervaring kunnen verbeteren, met praktische tips die je direct kunt toepassen om je werkplezier te verhogen.

 

Het verhaal van het advocatenkantoor en wat plezier en zin of ‘goesting’

Stel je voor: een klein advocatenkantoor in Gent worstelt met een daling in motivatie en werkplezier. De teamleider, vastbesloten om de sfeer te verbeteren, organiseert een teambuildingactiviteit die buiten de gebruikelijke kaders valt: schilderen met de niet-dominante hand. Ondanks hun aanvankelijke scepsis blijken de advocaten verrast door de resultaten. Deze onverwachte activiteit brengt hen niet alleen dichterbij elkaar, maar stimuleert ook hun creativiteit en hernieuwt hun enthousiasme voor hun werk. Deze ervaring illustreert perfect hoe verrassende teambuildingactiviteiten een positieve impact kunnen hebben op het werkplezier.

 

Wat is werkplezier en zin hebben in je werk echt? En waarom is dat dan zo belangrijk

Werkplezier is het gevoel van voldoening en betrokkenheid dat je ervaart in je professionele leven. Het gaat niet alleen om het plezier dat je hebt in je werk, maar ook om het hebben van een doel en het overwinnen van uitdagingen. Werkplezier betekent dat je met enthousiasme naar je werk gaat, dat je voldoening haalt uit je dagelijkse taken, en dat je je gewaardeerd voelt binnen je rol.

 

11 Praktische tips voor meer zin in je werk en plezier op de werkvloer

1. Investeer in vertragen, door te vertragen ben je net productiever en ervaar je meer zin en plezier

In een hectische werkplek zoals een advocatenkantoor, kan het lijken alsof je altijd in de versnelling staat. Plan regelmatig momenten van vertraging in je werkdag, zoals een korte wandeling of een moment van reflectie. Dit helpt je om weer op te laden en creatiever te denken, waardoor je werkplezier toeneemt.

Ik schreef een uitgebreide blog over onthaasten en meer plezier in het leven hebben, dus ook over vertragen uiteraard. Die lees je hier.

 

2. Verken de speelse kant als volwassenen, meer plezier dat is zeker

Neem een voorbeeld aan de advocaten die schilderden met hun niet-dominante hand. Verken de speelse kant van je werk door deel te nemen aan creatieve activiteiten of workshops. Dit kan helpen om stress te verminderen en je creativiteit te stimuleren.

Ik schreef een uitgebreide blog over de voordelen van spelen voor volwassenen, die lees je hier.

 

3. Leer je collega’s op een andere manier kennen, het geeft ademruimte en plezier even niet in een werksetting te zijn

Verken je collega’s buiten de traditionele werksetting door gezamenlijke activiteiten te organiseren zoals een kookworkshop of een escape room. Dit versterkt de teamdynamiek en maakt de werkrelaties veel plezieriger.

 

4. Focus op zelfzorg, meer dan een hype

Zelfzorg is essentieel voor een positieve werkervaring. Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt, gezond eet en regelmatig pauzes neemt. Zelfzorg helpt je niet alleen om productiever te zijn, maar ook om je werkplezier te vergroten.

 

5. Bepaal je dagelijkse doelen en help jezelf om ze te behalen zo kan je zelf zorgen voor meer zingeving in je job

Begin elke werkdag met het stellen van concrete doelen. Dit geeft je een duidelijk overzicht van wat je wilt bereiken en houdt je gemotiveerd en gefocust, wat je werkplezier bevordert. Je kan jezelf trouwens nog een handje helpen door nudging toe te passen, ja ook op je persoonlijke doelen. Daar lees je hier meer over.

Wil je je na deze blogpost direct in je creatieve bubbelbad nestelen? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsgierigheidsbrief en ontvang meteen twee tips om lichter te leven.

 

6. Omarm nieuwe uitdagingen, ja ook als ze spannend voor je zijn

Daag jezelf uit door nieuwe verantwoordelijkheden of projecten op te pakken. Zelfs als je werk saai lijkt, kan het aangaan van nieuwe uitdagingen je een gevoel van voldoening en plezier geven. Probeer bijvoorbeeld een innovatief project of een interessante training.

Creatieve workshops, workshops persoonlijke groei en kunst en teambuilding in gentIk hoor je ook dat imposter of faalangst je in de weg kan zitten. Laat ook dat er gewoon zijn en doe het toch. Mocht ik mij aan mijn stramien gehouden hebben zou jij deze blog nooit lezen op dit moment. En net dat tikkeltje experiment en ja je kan op je bek gaan, zeg dan foert. Ook dat hoort bij creativiteit en uit dat obstakel kunnen ook mooie dingen komen.

 

7. Versterk de band met je team en collega’s, tijdens een teamuitje bijvoorbeeld

Investeer in het versterken van de band met je teamleden door gezamenlijke lunches, teamuitjes of informele bijeenkomsten. Sterke collegiale relaties dragen bij aan een positieve werksfeer en verhogen je werkplezier.

 

8. Stel regelmatig nieuwe doelen, dat houdt je fris en geeft zin

Maak van je werk een spel door regelmatig nieuwe doelen te stellen. Dit kan variëren van het verbeteren van je werkprocessen tot het behalen van nieuwe prestaties. Het geeft je iets om naar uit te kijken en houdt je gemotiveerd.

 

9. Breng afwisseling in je werk

Probeer afwisseling aan te brengen in je dagelijkse taken door verschillende projecten te combineren of door af en toe een andere rol binnen je team op je te nemen. Afwisseling houdt je werk uitdagend en interessant.

 

10. Zoek zin en betekenis in je werk, link aan je persoonlijke waarden

Zoek naar manieren om meer betekenis te vinden in wat je doet. Ontdek het verband tussen je werk en je persoonlijke waarden. Wanneer je werk een groter doel dient, wordt het vanzelf interessanter en bevredigender. Ook als dat niet 100% afgestemd kan zijn, dan nog is het interessant om de linken te leggen. Zo weet je gemakkelijker waarom je iets doet, en dat voorkomt bore-out en een verlies van zingeving. Voor iedereen belangrijker en zeker voor hoogbegaafde en hoogsensitieve personen. 

 

 

11. Zorg voor je mentaal welzijn

Je mentale welzijn speelt een cruciale rol in je werkplezier. Zorg ervoor dat je ook buiten je werkuren tijd besteedt aan activiteiten die je energie geven en stress verminderen. Dit kan variëren van hobby’s en sociale activiteiten tot mindfulness en meditatie. Een gezonde balans tussen werk en privéleven draagt bij aan een positieve werkervaring en helpt je om met hernieuwde energie en creativiteit je werk aan te pakken.

Ik schreef eerder ook een blog over ontstressen, ook van belang om niet constant ‘aan’ te staan.

 

De wetenschap achter werkplezier en wat onderzoek ons kan leren

 

1. Creativiteit en tevredenheid

Onderzoek toont aan dat creativiteit een significante rol speelt in werktevredenheid. Volgens een studie gepubliceerd in Psychological Science voelen werknemers zich gelukkiger en meer betrokken bij hun werk als ze de ruimte krijgen om creatief te zijn. Creatieve processen zoals het oplossen van problemen op nieuwe manieren of het bedenken van innovatieve oplossingen stimuleren de hersenen en kunnen leiden tot een verhoogd gevoel van voldoening.

2. Teambuilding en teamdynamiek

Teambuildingactiviteiten dragen bij aan een verbeterde teamdynamiek door het bevorderen van onderlinge communicatie en samenwerking. De Journal of Applied Psychology benadrukt dat succesvolle teambuilding activiteiten niet alleen de werkrelaties versterken, maar ook de algehele teamproductiviteit verhogen. Het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid dat voortkomt uit gezamenlijke ervaringen, zoals een speelse uitdaging of een workshop, draagt bij aan een positievere werkomgeving.

3. De impact van zelfzorg

Zelfzorg is van cruciaal belang voor langdurige werktevredenheid. Onderzoek van de American Psychological Association toont aan dat werknemers die regelmatig tijd nemen voor zelfzorg en stressmanagement technieken, zoals mindfulness en voldoende slaap, minder last hebben van burn-out en meer tevreden zijn met hun werk. Door aandacht te besteden aan je mentale en fysieke gezondheid, verbeter je niet alleen je werkprestaties, maar ook je algehele welzijn. Ik werk dan ook bijna altijd met creativiteit én mentaal welzijn als componenten.

 

Waarom kan een teambuilding dan een sleutel zijn naar meer zin en plezier

Teambuilding speelt een cruciale rol in het verhogen van werkplezier. Het versterkt de onderlinge band tussen collega’s, verhoogt de productiviteit en draagt bij aan een positievere werksfeer.

Door samen te werken aan gezamenlijke doelen, ontstaat er een hechter team dat niet alleen beter samenwerkt, maar ook meer plezier heeft in hun werk. En plezier en zin triggert intuïtie, je goed voelen, spelen en lichter leven en werken. En dat is dan weer interessant om  ook lichter te kunnen kijken naar lastigere taken, dat is natuurlijk afhankelijk van persoon tot persoon.

 

Teambuilding, ja ook voor freelancers en ondernemers

Freelancers en ondernemers werken vaak alleen of met een klein team, waardoor het doorbreken van routine extra belangrijk is. Hier zijn enkele manieren waarop je als freelancer of ondernemer kunt profiteren van deze tips:

  • Creatieve Pauzes: Neem regelmatig creatieve pauzes in je werkdag, zoals het volgen van een online workshop of het uitproberen van een nieuw creatief project. Dit houdt je geïnspireerd en energiek.

  • Kom eens creëren en spelen als netwerkbijeenkomst: Je kan trouwens al komen creëren vanaf 2 personen, dus ook gewoon met die ene ondernemer of freelancer

  • Experimenteren: Probeer nieuwe werkmethodes of tools uit om je werk op een frisse manier te benaderen. Dit kan nieuwe energie en ideeën opleveren.

  • Samenwerkingen: Werk samen met andere freelancers of bedrijven aan gezamenlijke projecten om nieuwe perspectieven en ideeën te krijgen.

  • Persoonlijke Uitdagingen: Stel persoonlijke doelen die je inspireren en uitdagen, zoals het leren van een nieuwe vaardigheid of het ontwikkelen van een innovatieve zakelijke strategie.

 

Conclusie, zin en plezier in je job en in je werk zijn essentieel voor jezelf en je persoonlijke relaties

Of je nu werkt in een klein advocatenkantoor, als freelancer, of ondernemer in Gent of Oost-Vlaanderen, het integreren van speelse en creatieve activiteiten in je werk kan je werkplezier en motivatie aanzienlijk verbeteren. Door de bovenstaande tips toe te passen, kun je niet alleen je eigen werkplezier vergroten, maar ook een positieve impact hebben op je team of je eigen werkomgeving. Vergeet niet dat het vinden van plezier en zingeving in je werk een continue reis is. Stap uit de automatische piloot, ontdek nieuwe mogelijkheden, en vind opnieuw plezier in wat je doet!

 

 

Zin gekregen? Boek je activiteit meteen in

0
    0
    Je creanautbon
    Je winkelkar is leegKies een creanautbon