Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Coaching Gent en praktijk voor mentaal welzijn | Meike Janssens | creatieve coach, life coach | creatieve therapie | Workshops creativiteit | slow art en mindfulness Gent

Praktijk voor mentaal welzijn en creativiteit

Onrustig hoofd, gestrest en overprikkeld? Ontdek de kracht van lummelen

In onze snelle maatschappij raken we gemakkelijk verstrikt in een constante stroom van prikkels en taken. We rennen van hot naar her, altijd bezig om te presteren en onszelf te bewijzen. Maar wat als ik je vertel dat er een simpele, maar krachtige manier is om te ontspannen, stress te verminderen en je creativiteit te boosten? De sleutel ligt in lummelen, ook wel ‘loafing’ genoemd

 

Ervaar je onrust in je hoofd? Wat lummelen kan doen bij een onrustig hoofd

Je brein is constant aan het ratelen. Werkstress, prikkels, taken, ideeën, inspiratie, informatie en diverse afleidingen zorgen ervoor dat je hoofd nooit stilstaat. Ook bij mij is het nooit rustig in mijn hoofd. Altijd is er wel iets om te onthouden, uit te werken, over na te denken of zorgen over te maken. Je bent dus zeker niet alleen.

Lummelen is niets meer dan even helemaal niets doen. Het gaat om ontspannen zonder afleiding en je gedachten de vrije loop laten. Dit kan op verschillende manieren, zoals dagdromen, lezen, wandelen in de natuur, of simpelweg uit het raam staren.

 

 

Waarom lummelen werkt bij overprikkeling en onrust in hoofd

Een constant ratelende geest kan vermoeiend zijn. Je concentratie vermindert en je voelt je gespannen of opgejaagd en hebt een onrustig hoofd of onrust in je hoofd. Dit leidt tot een verminderde gemoedstoestand en je raakt sneller geïrriteerd. Gelukkig kan lummelen hierbij helpen. Lummelen biedt tal van voordelen voor mensen met een overprikkeld brein:

  • Vermindert stress en overprikkeling: Lummelen geeft je brein de kans om te resetten en alle prikkels te verwerken. Dit leidt tot minder stress en angst, en een kalmer gevoel.
  • Stimuleert creativiteit: De beste ideeën komen vaak als je ontspant. Tijdens het lummelen dwalen je gedachten vrij rond, waardoor nieuwe inzichten en creatieve oplossingen spontaan opborrelen.
  • Verhoogt focus: Na een sessie lummelen is je brein uitgerust en klaar om de taken van de dag aan te pakken. Je kunt je beter concentreren en bent productiever.
  • Vermindert perfectionisme: Lummelen gaat over loslaten en genieten. Het helpt perfectionistische neigingen te verminderen en maakt je milder voor jezelf.
 

Mijn eigen onrustig hoofd als een overjaarse macho, het leven zoals het is

 

Als ondernemer en coach is mijn leven een voortdurende balansact. De onrust in mijn hoofd is vaak als een gremlin die verandert in een monster. Een monster dat zich gedraagt als een overjaarse macho die roept en tiert. Tiert dat mensen geen coach willen die ook kunstworkshops geeft. Die iemand willen die alles voor elkaar heeft. Mensen gaan neerkijken op een kunstenaar als coach. Zo kom je toch niet geloofwaardig over?

Deze innerlijke strijd is echt en menselijk, een weerspiegeling van het leven zoals het is. Onrust in je hoofd kan overweldigend zijn, maar ik heb ontdekt dat lummelen een krachtig tegengif is. Het loslaten van de druk om perfect te zijn en gewoon even niets doen, helpt om de gremlin te kalmeren. Het geeft ruimte aan creativiteit en rust. Ook ik ervaar wel waker eens een onrustig hoofd of onrust in mijn hoofd.

Het is een proces van accepteren dat ik zowel ondernemer als kunstenaar ben, en dat dit juist mijn kracht is. De diversiteit in mijn werk en mijn menselijke benadering maken mij tot de coach die ik ben. Uiteindelijk is het deze authenticiteit die mensen aantrekt, en niet het perfecte plaatje dat de gremlin mij probeert op te dringen. De kalmte van lummelen helpt om dit perfecte plaatje los te laten, zodat ik met meer rust en vertrouwen mijn eigen weg kan volgen

 

Wil je na deze blogpost direct in je creatieve bubbelbad duiken? Schrijf je in voor mijn nieuwsgierigheidsbrief en ontvang onmiddellijk twee uitgebreide tips voor een lichter leven.

 

Tips om te beginnen met lummelen bij overprikkeling en onrust in je hoofd

  • Vind jouw moment om je onrustig hoofd te vertragen: Kies een moment op de dag waarop je je ongestoord kunt ontspannen. Dit kan ‘s ochtends vroeg, tijdens je lunchpauze, of ‘s avonds voor het slapengaan.
  • Begin klein bij onrust in je hoofd: Start met 5 of 10 minuten lummelen per dag en bouw dit geleidelijk op.
  • Doe iets wat je leuk vindt: Kies een activiteit die je ontspannend vindt, zoals lezen, wandelen, dagdromen, of naar muziek luisteren.
  • Laat je gedachten dwalen: Wees niet bang om te dagdromen en geniet van de rust in je hoofd.
  • Koppel lummelen aan andere activiteiten: Combineer lummelen met yoga, meditatie of mindfulness voor een extra boost. Want lummelen of helemaal niets doen als je een druk of snel brein hebt, werkt soms eerder tegen je. Je hebt dan juist meer tijd om aan van alles te denken en voor je het weet is het nog drukker dan de Brusselse ring in de spits. Dus doe tegelijk ook iets anders. Ga bijvoorbeeld droedelen, daar schreef ik hier al een blog over.
 

Grip op je gedachten en de onrust in je hoofd

Je hersenen kunnen niet tegen losse eindjes. Een e-mail die je nog moet beantwoorden, een telefoontje dat je moet plegen, een woordenwisseling die je dwarszit, een cadeau dat je moet kopen – je hersenen blijven hiermee bezig totdat je actie hebt ondernomen.

Het probleem is dat je die als popcorn poppen en nog vaak op de meest ongelegen momenten krijgt. Jouw brein is geen betrouwbaar systeem dat je op het juiste moment een herinnering stuurt. Bovendien vindt het elk los eindje even belangrijk. Er zit geen filter op en ze zijn uiteraard allemaal even belangrijk. 

Daarom is het handiger om regelmatig alle losse eindjes of gedachten te verzamelen en te noteren in een notitieboek of notitie-app. Dat kan dus ook net voor een lummelmoment. 

 Vervolgens kun je ze op volgorde van belangrijkheid zetten en er concrete acties aan verbinden. Zaken waar je geen invloed op hebt? Die mag je loslate of voorbij laten drijven als een wolk. Zoals de mening van een ander of frustraties over iets wat buiten jouw macht ligt.

Op deze manier hoeven je hersenen niet constant bezig te zijn met losse eindjes. De ruimte die hierdoor ontstaat kun je gebruiken om creatieve of slimme oplossingen te bedenken voor écht belangrijke vraagstukken.

 

Oefeningen om de onrust in je hoofd te verminderen

  • De 5-minuten meditatie: Ga comfortabel zitten en sluit je ogen. Adem rustig in en uit en concentreer je op je ademhaling. Laat alle gedachten die in je opkomen van je afdwalen zonder oordeel. Dit kan je bijvoorbeeld ‘s ochtends in bed doen in de kindhouding.

  • De bodyscan: Maak je lichaam bewust door je aandacht te richten op verschillende delen van je lichaam. Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog naar je hoofd. Adem diep in en uit bij elk lichaamsdeel.

  • De geleide fantasie: Sluit je ogen en beeld je een ontspannende plek in. Dit kan een realistische plek zijn die je kent, of een fictieve plek die je je voorstelt. Gebruik al je zintuigen om de details van de plek te ervaren.

 

Het onrustig hoofd van Sofie: Lummelen in mijn coachpraktijk

Sofie, een drukbezette manager, werd constant overspoeld door deadlines en to-dolijst. Haar gedachten raasden in een constante stroom door haar hoofd. Rust? Ontspanning? Onbekend terrein. Tot ze op een dag, uitgeput en gefrustreerd, ontdekte wat ‘lummeltijd’ kan doen.

Sofie kwam in contact met een coach die haar de kracht van lummelen liet ontdekken. In het begin vond ze het moeilijk om haar drukke brein te vertragen, maar met oefening lukte het haar steeds beter om te ontspannen en los te laten. Al snel merkte ze de voordelen: minder stress, meer creativiteit en verhoogde productiviteit.

 

Lummelen: Meer dan louter ontspanning bij overprikkeling en onrust in je hoofd

Lummelen is niet alleen een manier om te ontspannen en stress te verminderen, het kan ook een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Door te lummelen:

  • Verbind je met je innerlijke zelf: Tijdens het lummelen ben je minder gefocust op de buitenwereld en meer op je eigen gedachten en gevoelens. Dit helpt je om je innerlijke stem te horen en je ware passies en waarden te ontdekken.
  • Verhoog je zelfinzicht: Door te reflecteren op je gedachten en gevoelens tijdens het lummelen, kun je meer te weten komen over je eigen patronen en triggers. Dit helpt je om je gedrag te begrijpen en effectievere keuzes te maken.
  • Stimuleer je probleemoplossend vermogen: Lummelen helpt je creatiever te denken en nieuwe oplossingen te vinden voor problemen. Door je gedachten de vrije loop te laten, kun je onverwachte inzichten krijgen.
  • Versterk je mentale veerkracht: Lummelen helpt je beter om te gaan met stress en tegenslag. Door te leren ontspannen en los te laten, vergroot je je mentale veerkracht en kun je beter omgaan met uitdagingen.

 

Lummelen en mindfulness voor drukke breinen en onrust in je hoofd

Lummelen heeft veel raakvlakken met mindfulness. Beide praktijken richten zich op het bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel. Mindfulness oefeningen, zoals meditatie en bodyscans, kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je lummelroutine.

 

Maak je leven eenvoudiger en overzichtelijker bij een onrustig hoofd

Als je hoofd vaak overvol zit, is het belangrijk dat de rest van je leven zo eenvoudig mogelijk is. Minder bezittingen, minder verplichtingen, minder stress, en minder gedoe maken een groot verschil. Zo ga ik een lange relatie aan met spullen, zoals kleding en mijn GSM, en uiteraard met mensen. Ik zet dus ook in op mijn materiaal, dat zorgt ook voor minder keuzestress en minder chaos in mijn hoofd. 

Ik ben geen krak in weggooien want als kunstenaar zie ik vaak wel potentieel in veel spullen, al heb ik doorheen de tijd wel geleerd om zorgvuldig te kiezen en een keer per jaar doe ik alle overbodige dingen weg. 

Routines kunnen ook veel bijdragen aan rust in je hoofd. Een vaste avond- en ochtendroutine lijkt misschien saai, maar helpt je dag efficiënter te maken, waardoor je meer rust ervaart. En heb je dan toch nood aan onvoorspelbaarheid en intuïtief dingen doen, net door routine heb je daar ook meer ruimte en tijd voor.

 

Lummelen voor iedereen interessant en goed voor het welzijn

Lummelen is toegankelijk voor iedereen, ongeacht je leeftijd, achtergrond of levensstijl. Het kost je geen geld, geen speciale apparatuur en je kunt het overal doen. De enige investering die je nodig hebt, is een beetje tijd voor jezelf.

 

Hoogsensitief en onrustig in hoofd? Nog enkele tips bij het lummelen

Maak er een Gewoonte van

Plan regelmatig “lummelmomenten” in je agenda. Door deze momenten vast te leggen, zorg je ervoor dat je consistent tijd vrijmaakt voor ontspanning.

Wees Geduldig

Het kan even duren voordat je de volledige voordelen van lummelen echt ervaart. Blijf volhouden! Lummelen helpt je om te ontspannen en stress te verminderen, je creativiteit en probleemoplossend vermogen te stimuleren, en je concentratie en productiviteit te verbeteren.

Wees Niet Bang om te Experimenteren

Probeer verschillende activiteiten uit en ontdek wat voor jou het beste werkt. Of het nu lezen, wandelen of simpelweg dagdromen is, vind jouw ideale manier om te lummelen.

Luister naar je Lichaam

Als je merkt dat je je verveelt of onrustig voelt, stop dan met lummelen en doe iets anders. Het doel is om te ontspannen en tot rust te komen, niet om jezelf te dwingen tot stilzitten.

Probeer het Eens!

Plan vandaag nog een “lummelmoment” in je agenda en ervaar de voordelen zelf. Lummelen is een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om stress te verminderen, je creativiteit te stimuleren en je algehele welzijn te verbeteren.

 

Lummelen is geen luiheid, maar werkt bij onrust in je hoofd

Probeer vandaag nog om meer te lummelen of “fladdertijd” te plannen. En onthoud, dit betekent niet dat je lui bent; het is een bewuste keuze voor je mentale gezondheid en welzijn.

 

Je wilt meer rust in je hoofd ervaren? Dan is mijn aanbod ‘Creatief minder stress, meer plezier’ iets voor jou

 
Meike Janssens

Expert kunst, creativiteit en mentale gezondheid en emotioneel welzijn

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, ACT-therapie, verbindende workshops creativiteit, creatieve mindfulness, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent, life coach, creatieve coaching, workshop creativiteit en mentaal welzijn, talentcoach en creatief ACT-therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen
0
    0
    Je creanautbon
    Je winkelkar is leegKies een creanautbon