Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Verbinding met jezelf: Ontdek je route naar een rustiger en veerkrachtiger leven

De diepere betekenis van verbinding met jezelf

In een wereld waarin zelfliefde vaak wordt geassocieerd met oppervlakkige verwennerijen zoals baden en massages, is het tijd om de diepere betekenis van zelfliefde te verkennen. Het gaat niet alleen om het verwennen van jezelf, maar om het cultiveren van een diepe verbinding met jezelf, je emoties en je innerlijke behoeften. Dit is de route naar een rustiger en veerkrachtiger leven.

Het verlies van verbinding

Zelfliefde is meer dan alleen maar positief denken en jezelf constant verwennen. Het gaat om het toelaten van alle emoties, inclusief de donkere en moeilijke. Het draait om het ontwikkelen van zachtheid en acceptatie voor jezelf, zelfs met al je imperfecties en eigenaardigheden. Maar wat gebeurt er als we de verbinding met onszelf verliezen?

Creatieve coaching: een verdiepende eefening

Een cruciale stap in het herstellen van de verbinding met onszelf is het verkennen van onze creatieve kracht. Door middel van creatieve coaching of opdrachten kunnen we inzoomen op de manieren waarop we de verbinding met onszelf zijn kwijtgeraakt. Misschien hebben we onszelf verloren in de eisen van het dagelijks leven, of zijn we afgedwaald van onze innerlijke stem door externe stressoren.

Luisteren naar je innerlijke stem

Het herstellen van de verbinding met onszelf begint met het luisteren naar onze innerlijke stem. Deze stem, die vaak diep begraven is onder de ruis van het dagelijks leven, is onze gids naar zelfkennis en zelfacceptatie. Door middel van creatieve coaching kunnen we deze stem weer laten spreken en leren om ernaar te luisteren met begrip en mededogen.

Terug naar de bron: je eigen wijsheid

Een andere pijler in het proces van zelfliefde is de natuur. Door te wandelen in de natuur kunnen we thuiskomen bij onszelf en verbinding maken met onze diepste kern. De natuur fungeert als een spiegel van onze eigen natuurlijke wijsheid, en door ons ermee te verbinden, kunnen we de weg terugvinden naar zelfliefde en innerlijke rust.

Op zelfontdekking

Zelfliefde is geen eenvoudige reis, maar het is een noodzakelijke uitdaging voor een vervuld en veerkrachtig leven. Door zelfliefde kunnen we niet alleen onze eigen welzijn bevorderen, maar ook bijdragen aan een eerlijkere en liefdevollere wereld om ons heen. Laten we samen deze reis van zelfontdekking en zelfliefde omarmen, wetende dat het pad niet altijd gemakkelijk zal zijn, maar dat het de moeite waard is.

De diepte in met zelfverbinding

Verbinding met jezelf lijkt misschien een vaag begrip. Je zou kunnen denken: “Maar ik ben toch gewoon mezelf?” Echter, zelfverbinding gaat verder dan alleen maar het bewustzijn van je identiteit. Het gaat om het contact maken met een innerlijke stem, een intuïtie die diep in ons huist en die ons feilloos de weg kan wijzen naar wat goed voor ons is. Maar vaak raken we deze verbinding kwijt, uit angst voor de mogelijke consequenties of omdat we het spannend vinden om echt naar onszelf te luisteren.

Even op zelfonderzoek

Toch is het cruciaal om deze verbinding met onszelf aan te gaan. Dit betekent de tijd nemen om te onderzoeken wat er werkelijk speelt binnenin ons: onze emoties, onze lichamelijke sensaties, onze reacties op de wereld om ons heen. Door deze zelfreflectie kunnen we beter begrijpen wat ons triggert, waar onze grenzen liggen en welke patronen we in stand houden.

Signalen van Disconnectie

Soms spreekt ons innerlijke zelf tot ons in fluisteringen, maar als we niet luisteren, roept het met luide stem.

Deze roep om aandacht komt vaak in de vorm van fysieke en emotionele signalen die ons vertellen dat we uit verbinding zijn geraakt met onszelf.

Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en ze te zien als wegwijzers op onze reis naar zelfliefde en innerlijke harmonie.

  • Spanning in je Lichaam: Spanning kan zich manifesteren als strakke schouders, een gespannen nek of een pijnlijke rug. Deze fysieke sensaties zijn vaak het gevolg van opgehoopte stress en onderdrukte emoties.

  • Vermoeidheid: Een constant gevoel van vermoeidheid, zelfs na voldoende rust, kan een teken zijn dat we niet in balans zijn. Ons lichaam vraagt om rust, niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal.

  • Verminderde concentratie: Wanneer onze gedachten voortdurend afdwalen en we moeite hebben om ons te concentreren op taken, kan dit wijzen op een gebrek aan verbinding met onszelf. Onze geest is onrustig en zoekt naar afleiding, omdat we niet in vrede zijn met onze innerlijke wereld.

  • Emotionele uitbarstingen: Het onderdrukken van emoties kan leiden tot plotselinge uitbarstingen van woede, verdriet of frustratie. Deze emotionele ontladingen zijn een teken dat we onze gevoelens niet op een gezonde manier verwerken en dat we de verbinding met onszelf zijn kwijtgeraakt.

  • Rusteloosheid: Een constant gevoel van onrust, het gevoel hebben dat we nergens echt thuishoren, kan een indicatie zijn dat we niet in contact zijn met onze diepere behoeften en verlangens. We zoeken voortdurend naar externe prikkels om het innerlijke gemis te vullen.

  • Gebrek aan interesse of een gevoel van zinloos leven: Als we merken dat we niet langer genieten van activiteiten die voorheen plezierig waren, kan dit een teken zijn dat we de verbinding met onszelf zijn verloren. Ons vermogen om vreugde en voldoening te ervaren wordt belemmerd door een gebrek aan zelfverbinding.

  • Onverklaarbare fysieke klachten: Soms kunnen fysieke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn of een brok in de keel optreden zonder duidelijke medische oorzaak. Deze symptomen kunnen een signaal zijn van onderliggende emotionele spanningen die aandacht en erkenning vereisen.

Het herkennen van deze signalen is de eerste stap naar het herstellen van de verbinding met onszelf. Door aandacht te schenken aan onze innerlijke wereld en te luisteren naar de fluisteringen van ons zelf, kunnen we de weg terugvinden naar zelfliefde, innerlijke rust en vervulling.

De noodzaak van verbinding met jezelf

Het herstellen van deze verbinding is niet alleen belangrijk voor ons eigen welzijn, maar ook voor de wereld om ons heen. Wanneer we in verbinding zijn met onszelf, dragen we bij aan een eerlijkere en liefdevollere wereld. Het vraagt moed en eerlijkheid om deze uitdaging aan te gaan, om onze eigen donkere kanten toe te laten en te omarmen, wetende dat emoties komen en gaan als golven van de zee.

Van denken naar doen

Verbinding met jezelf maken gaat niet alleen via het intellect. Het vraagt om actie, om daadwerkelijk stappen te zetten naar zelfonderzoek en groei. We kunnen onze gedachten gebruiken als katalysator voor deze diepere verbinding, maar uiteindelijk is het de daad van het doen die ons dichter bij onszelf brengt. Dit betekent het nemen van de tijd om te voelen, te ervaren en te handelen vanuit ons innerlijke weten, in plaats van te blijven hangen in het rondcirkelen van onze gedachten.

Het pad van zelfverbinding is geen eenvoudige weg, maar het is een reis die de moeite waard is. Het brengt ons thuis bij onszelf, waar we ruimte vinden voor emoties, voor groei en voor het maken van onze eigen keuzes.

Meer in verbinding leven met jezelf? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief en ontvang meteen twee tips om lichter te leven

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops creativiteit en kunst, creatieve mindfulness, creatieve therapie, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen