Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

#kleinegelukjes Bouw aan een emotionele graanschuur

 Met focus op het positieve, het ‘nu’ en met aandacht in de activiteit

Bouw aan je emotionele graanschuur en beleef het leven als een fijn avontuur

Onderzoekers Fred Bryant en Joseph Veroff hebben een term bedacht die klinkt als iets dat je in een culinair restaurant zou tegenkomen: savouring.

Maar dit gaat niet over het proeven van heerlijke gerechten. Nee, savouring draait om genieten, koesteren, spelen en plezier beleven, verwonderen en bewonderen. Het is de kunst om zelfs op lastige momenten schoonheid te blijven zien en zinvolle dingen in je op te nemen. Een ware bouwsteen voor veerkracht, als je het mij vraagt.

Stel je eens voor dat je een graanschuur hebt voor de moeilijke tijden in het leven. Maar in plaats van graan, vul je deze schuur met liefde, dankbaarheid, rust, ontspanningsmogelijkheden, verbondenheid en nog veel meer. Deze positieve emoties fungeren als een soort emotionele immuniteit, die je kunt waarnemen, vastpakken en opslaan in een mentaal boekje. Op die manier draag je bij aan het versterken van je (emotionele) draagkracht. Klinkt interessant, toch?

Laten we eens een van de mogelijkheden bekijken om je graanschuur te vullen: ontspanningsoefeningen om je stressniveau te verlagen. Een perfecte manier om even tot rust te komen en je graanschuur te verrijken.

En wat dacht je van genieten met al je zintuigen?

Neem bijvoorbeeld een wandeling. Het doel van deze wandeling is simpel: zoveel mogelijk aangename en positieve elementen opmerken. Doe het traag, langzaam. Voel de frisse lucht op je huid, bewonder de prachtige kleuren en vormen van de bladeren, laat de zonnestralen je gezicht verwarmen. En wat dacht je van de geur na een verfrissende regenbui? Misschien kom je langs een dennenboom, ruik en geniet. Streel met je handen langs lavendel of munt… Laat je helemaal onderdompelen in deze ervaringen. Voel de structuur van boomschors of een tak, ontdek de zachtheid van een blad. Wees als een bij of een vlinder die van de ene bloem naar de andere vliegt, alleen dan met positieve ervaringen.

Het mooie is dat je hiermee niet alleen je graanschuur vult met positiviteit en zintuiglijke ervaringen, maar je vertraagt ook nog eens en komt in beweging. Een win-winsituatie, als je het mij vraagt!

 

Neem de tijd. Geniet.

 

Kleine gewoontes kunnen een grote impact hebben op je welzijn en geluk. Door je te concentreren op het positieve, op het “nu” en door je creativiteit te stimuleren, kun je je gevoel van welzijn en tevredenheid vergroten.

Wees alert op #kleinegelukjes, de kleine momenten van vreugde en blijdschap die je leven opfleuren. Door de tijd te nemen om van deze momenten te genieten, word je je meer bewust van het positieve in je leven en vergroot je je dankbaarheid.

Het is belangrijk om je te concentreren op het “nu” en te genieten van het moment, in plaats van je constant zorgen te maken over de toekomst of te blijven hangen in spijt over het verleden.

Daarnaast is creativiteit een geweldige manier om in het hier en nu te zijn en je gevoel van welzijn te versterken. Of je nu schrijft, tekent, boetseert, schildert, foto’s maakt of danst, creatief bezig zijn helpt je emoties uit te drukken en verrijkt je leven op vele manieren.

Dus waar wacht je nog op?

 
 

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Floreer coach, Act therapeut, creativiteitscoach, beeldend therapeut vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Ontdek jezelf en je eigen handleiding, maak keuzes die bij je passen en floreer. Specifiek ook voor snelle denkers, diepe voelers, creatieven, creatieve generalisten, multipassionates, hoogbegaafden en neurodivergente breinen (HSP, HSS, ADHD, ASS)

Neem contact op

 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent