Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Spelen voor volwassenen: Stress verminderen, creativiteit verhogen en nog 7 voordelen

 

Voel je je soms overweldigd door de dagelijkse verantwoordelijkheden? Verlang je naar meer vreugde en ontspanning in je leven? Je bent niet alleen. Veel volwassenen ervaren een constante druk, maar de oplossing is verrassend simpel: spelen! Spelen is niet alleen iets voor kinderen. Voor volwassenen biedt het een krachtige manier om stress te verminderen, burn-out te voorkomen, en lichter door het leven te gaan.

In deze blog ontdek je 9 verrassende voordelen van spelen voor volwassenen, van het stimuleren van je creativiteit tot het verbeteren van je mentale welzijn. Bovendien deel ik een creatieve DIY-oefening waarmee je direct aan de slag kunt: laat je innerlijke kind tot leven komen met Collage-Poëzie en ontdek hoe je op speelse wijze je zorgen kunt wegspelen.

Ben je klaar voor een speelse boost in je leven? Lees verder en ontdek hoe makkelijk het is om meer speelsheid en vreugde toe te voegen aan je dagelijkse routine. Ontdek hoe spelen bijdraagt aan een lichter, stressvrij leven en leer hoe je door speelser te leven stress, burn-out en zelfs bore-out kunt voorkomen.

 

Slow en flow - Floreertraject waar kunst, creativiteit aan welbevinden en welzijn wordt gekoppeld met groepscoaching en groepstherapie in gentSpelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen. 

Jacques Yves Cousteau⁣

Ontdek de kracht van spelen voor volwassenen en ga mee op een reis vol creativiteit en plezier. Kun je je nog herinneren hoe je als kind urenlang zonder zorgen speelde, volledig opgaand in het moment? Die speelse energie zit nog steeds in jou, maar raakt vaak ondergesneeuwd door de verantwoordelijkheden van het volwassen leven. Het goede nieuws? Je kunt die energie terughalen!

In deze blog verkennen we de voordelen van spelen voor volwassenen op een dieper niveau. Je zult ontdekken hoe nieuwsgierigheid en verwondering je kunnen helpen om speelsheid opnieuw in je leven te omarmen. Of je nu speelt om te ontspannen, je creativiteit te stimuleren, of gewoon om even te ontsnappen aan de drukte, spelen biedt talloze mogelijkheden om meer vreugde en balans te vinden.

Met praktische tips, inspirerende verhalen en een interactieve DIY-oefening, leer je hoe je spelen kunt integreren in je dagelijkse routine. Dit draagt niet alleen bij aan het verlagen van stress en het voorkomen van burn-out, maar ook aan het vergroten van je creativiteit en je algehele gevoel van voldoening. Door het voeden van je innerlijke kind kun je loskomen van zorgen en de speelse kant van het leven opnieuw ontdekken.

Ben je klaar om op een lichtere manier te leven, met meer plezier en minder stress? Duik in de wereld van speelsheid en ontdek hoe eenvoudig het is om spelen weer onderdeel te maken van je dagelijks leven.

 

Van stress en verveling naar lichter en vrijer leven met spelen voor volwassenen

Als volwassenen raken we vaak verstrikt in de sleur van dagelijkse verantwoordelijkheden en herhalende routines. Verveling en druk lijken onvermijdelijke aspecten van ons leven, en die constante focus op de serieuze kant kan ons mentale welzijn zwaar belasten. Onze levensvreugde neemt af, terwijl stress toeneemt.

Veel volwassenen ervaren hun dagen als een eindeloze cyclus van werk, verplichtingen en routines. Deze monotonie kan leiden tot gevoelens van stagnatie, lusteloosheid en zelfs depressie. Spelen en creatief bezig zijn lijkt in zo’n context een overbodige luxe, iets wat alleen voor kinderen bestemd is. Maar niets is minder waar.

Spelen voor volwassenen is een essentieel onderdeel van welzijn. Creatieve en speelse activiteiten kunnen de zwaarte van het volwassen leven verminderen en zorgen voor meer vreugde en ontspanning. Door ruimte te maken voor speelsheid, kun je niet alleen je stress verminderen en je leven lichter maken, maar ook problemen op een luchtigere en creatievere manier benaderen.

Spelen biedt tal van voordelen voor volwassenen, zoals een toename van creativiteit, betere probleemoplossende vaardigheden en een verbeterd mentaal welzijn. In deze blog duiken we dieper in waarom het omarmen van spelen en creativiteit cruciaal is voor een gelukkig, gezond en stressvrij volwassen leven.

 

  Mentaal welzijn en creativiteit in coaching, workshops en begeleiding voor hogobegaafde mensen en auticoaching

 
 

 

Veel volwassenen stoppen met spelen, maar je kan de fun opnieuw vinden

Veel volwassenen stoppen met spelen naarmate ze ouder worden, vooral door de toenemende verantwoordelijkheden en maatschappelijke verwachtingen. Spelen wordt vaak gezien als iets kinderlijks, iets dat niet past bij de serieuze rol van een volwassene. Toch is spelen essentieel voor onze mentale en emotionele gezondheid, zelfs als we volwassen zijn. Het herontdekken van spelen kan beginnen met kleine stappen: maak tijd vrij in je schema voor activiteiten die je vreugde brengen, zoek een hobby die je creativiteit prikkelt, of sluit je aan bij een groep die speelse activiteiten organiseert.

 

Volwassenen verliezen vaak hun liefde voor spelen door de druk om productief te zijn en het idee dat spelen niet “belangrijk” is

Deze mentaliteit kan leiden tot een leven waarin plezier en spontaniteit ontbreken. Door spelen te herdefiniëren als iets waardevols, niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen, kun je het plezier in speelse activiteiten terugvinden. Denk aan het spelen van een bordspel met vrienden, het deelnemen aan een creatieve workshop, of zelfs het omarmen van een sport als middel om je speelsheid te uiten.

Spelen als volwassene kan moeilijk zijn, vooral omdat we ons vaak te bewust zijn van hoe anderen ons zien. De angst om kinderachtig over te komen of de druk om serieus te zijn, kan ons ervan weerhouden om los te laten en echt te genieten. Om dit te overwinnen, kun je beginnen met mindfulness-oefeningen die je helpen in het moment te leven, zonder oordeel. Het kan ook helpen om jezelf toestemming te geven om niet perfect te zijn – spelen gaat tenslotte over plezier en experimenteren, niet over prestaties.

 

Wat is spelen voor volwassenen en hoe herken je dat je aan het spelen bent?

Spelen voor volwassenen draait om activiteiten die je puur doet voor het plezier, zonder dat er een ander doel aan verbonden is dan het genieten van het moment. Het gaat niet om geld verdienen, het verbeteren van vaardigheden of het bereiken van een specifiek doel. Voor volwassenen is spelen meestal vrijwillig en komt het voort uit een innerlijke behoefte om te ontsnappen aan de dagelijkse verantwoordelijkheden en zorgen.

Hoe weet je dat je speelt? Het antwoord schuilt in de ervaring zelf. Je merkt dat je aan het spelen bent wanneer je volledig opgaat in wat je doet, de tijd even vergeet en een gevoel van vreugde ervaart. Het is dat moment waarop je je vrij voelt, zonder zorgen, en je jezelf helemaal laat meeslepen door de activiteit. En dat plezier – dat oprechte gevoel van blijdschap – is al reden genoeg om door te gaan. Laat die kritische stem die zegt: “Maar dit is toch niet nuttig?” achterwege en geniet van het moment.

Het mooie van spelen is dat het niet uitmaakt wát je doet, maar hoe het je laat voelen.

Of je nu een bordspel speelt, een creatieve hobby beoefent of gewoon een wandeling maakt, zolang het je in een speelse flow brengt, ben je aan het spelen. Gun jezelf de ruimte om te spelen en ontdek hoe verfrissend en verlichtend het kan zijn – ongeacht je leeftijd!

Tip: Deze speelse staat kan bijzonder nuttig zijn tijdens vergaderingen of wanneer je bezig bent met taken die je minder leuk vindt. Door een speelse mindset aan te nemen, kun je zelfs saaie taken met meer lichtheid en plezier aanpakken.

Kenmerken van spelen voor volwassenen:

  • Vrijwilligheid: Je kiest ervoor, zonder enige verplichting, je mag niet moeten.
  • Plezier: De activiteit is intrinsiek leuk en bevredigend.
  • Tijdloosheid: Je vergeet de tijd omdat je volledig in het moment opgaat.
  • Creativiteit: Spelen daagt je uit om nieuwe dingen te proberen en je verbeelding te laten stromen.
 
Spelen voor volwassenen, heerlijk. Neem het leven en jezelf niet te serieus; Volwassenen spelen tijdens een teambuilding
Spelen voor volwassenen, heerlijk. Neem het leven en jezelf niet te serieus. Volwassenen spelen tijdens een teambuilding

 

Spelen voor volwassenen: Speel je zorgen weg

In de hectiek van het volwassen leven raakt het plezier van spelen vaak op de achtergrond. Veel mensen denken dat spelen iets is voor kinderen, maar niets is minder waar. Spel en speelsheid hebben een diepgaande invloed op ons welzijn. Ze bieden een kans om te ontspannen, onze zorgen vanuit een frisse invalshoek te bekijken en simpelweg te genieten van het moment.

Door regelmatig tijd vrij te maken voor spel en plezier, creëer je ruimte om te lachen, jezelf minder serieus te nemen en de kleine dingen in het leven te waarderen. Het leven is tenslotte te kort om altijd in de serieuze modus te staan. Spelen helpt je om je stress los te laten en een lichtere, positievere kijk op het leven te krijgen.

Gun jezelf de vrijheid om speels te zijn, ongeacht je leeftijd. Neem het leven niet te zwaar, en omarm de momenten van speelsheid en vreugde die elke dag te bieden heeft. Het zijn juist die speelse momenten die je helpen je zorgen weg te spelen en voluit te leven.

 

Speelsheid voor volwassenen in het dagelijkse leven: hoe je de kleine momenten van vreugde kunt omarmen

Maak van kleine taken een spel: verander routineklusjes in plezierige uitdagingen

Transformeer alledaagse taken zoals schoonmaken in een spel. Zet een timer en kijk of je de taak sneller kunt afronden. Deze benadering maakt routineklusjes leuker en verhoogt je motivatie.

Voeg creatieve momenten toe: boost je energie met mini creatieve pauzes

Neem korte pauzes voor iets creatiefs, zoals een snelle doodle of het uitproberen van een nieuw recept. Zelfs enkele minuten creativiteit kunnen je humeur verbeteren en je energie een boost geven.

Speel met taal: breng humor en speelsheid in je communicatie

Gebruik humor en speelse taal in je communicatie. Stuur een grappige tekst naar een vriend of schrijf een speelse brief aan jezelf. Dit kan helpen om een luchtigere benadering van je dagelijkse interacties te vinden. Meteen ook een journal tip 😉

Incorporeer spel in je ochtendroutine: begin je dag met een speelse twist

Begin je dag met een speelse activiteit, zoals het luisteren naar muziek of een korte dansroutine. Dit kan je humeur en energie voor de rest van de dag verbeteren. Ik durf al eens te dansen (bewegen dus) in de living.

Neem tijd voor speelse activiteiten: plan bewust voor plezierige momenten

Plan bewust tijd in je agenda voor activiteiten die je plezier brengen, zoals een hobby of een spelletje met vrienden. Door speelse momenten te plannen, geef je jezelf ruimte voor plezier in je dagelijkse leven.

Omarm de onvolmaaktheid: laat perfectionisme los en geniet van het proces

Laat perfectionisme los en geniet van het proces van spelen en experimenteren. Focus op de ervaring en vreugde, niet op het resultaat. Dit helpt je om relaxter en speelser door het leven te gaan.

Wees mindful en geniet van de kleine dingen: herken en geniet van kleine geluksmomenten

Wees bewust van de kleine momenten van vreugde, zoals een glimlach van een voorbijganger of een rustig kopje koffie. Door aandacht te besteden aan deze momenten, verrijk je je dagelijks leven met speelsheid en plezier.

 

9 wetenschappelijk bewezen voordelen van spelen voor volwassenen

Ons innerlijke kind is een bron van creativiteit, fantasie en speelse energie. Spelen voor volwassenen biedt niet alleen ontspanning, maar heeft ook diepgaande effecten op ons welzijn. Hieronder ontdek je de 9 krachtigste voordelen van spelen voor volwassenen.

Voordeel 1: Meer plezier en voldoening door spelen voor volwassenen

Spelen voor volwassenen helpt je om de dagelijkse sleur te doorbreken en terug te keren naar de pure, ongecompliceerde vreugde van het kind-zijn. Volwassenen spelen om even los te komen van verantwoordelijkheden en druk, en dat zorgt voor meer tevredenheid en voldoening. Dit soort spel geeft je de ruimte om te genieten zonder verwachtingen en je opnieuw te verbinden met wat je écht blij maakt.

Voordeel 2: Volwassenen spelen om stress en angst te verminderen

Volwassenen spelen is een krachtige manier om stress en angst te verminderen. Wanneer je speelt, leef je in het moment, wat helpt om piekeren en zorgen los te laten. Door je volledig op de activiteit te concentreren, verlaag je je stressniveau en kom je tot rust. Speelsheid bij volwassenen draagt zo direct bij aan een kalmerende geest en een ontspannen lichaam.

Voordeel 3: Speelsheid bij volwassenen voor zelfontdekking en groei

Speelsheid bij volwassenen biedt ruimte voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Spelen geeft je de vrijheid om zonder oordeel je emoties en verlangens te verkennen. Dit zorgt voor een dieper begrip van jezelf, en helpt je om te ontdekken wat je echt drijft. Spelen maakt verborgen emoties zichtbaar en biedt waardevolle inzichten voor je persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing.

Voordeel 4: Spelen voor volwassenen verbetert relaties en verbinding

Samen spelen voor volwassenen creëert momenten van echte verbinding. Of het nu met vrienden, familie of collega’s is, samen spelen versterkt relaties door samenwerking, communicatie en gedeelde vreugde. Deze speelse interacties helpen relaties te verdiepen en brengen mensen op een natuurlijke, moeiteloze manier samen. Speelsheid bij volwassenen zorgt voor meer plezier in relaties en creëert sterkere emotionele banden.

Voordeel 5: Een energieker leven door speelsheid bij volwassenen

Speelsheid bij volwassenen geeft je niet alleen meer energie, maar helpt je ook om in lijn te leven met je ware zelf. Door te spelen ontdek je wat je echt gelukkig maakt en maak je keuzes die passen bij je kernwaarden. Dit leidt tot een energieker, authentieker leven, waarin je met meer optimisme en veerkracht elke dag tegemoet treedt. Spelen voedt je emotionele welzijn en maakt ruimte voor vreugde en lichtheid.

 

Hier lees je mijn blog over vertragen en meer beleven met tien eenvoudige tips om meer te genieten van het leven. Daar zijn ook een aantal interessante manieren om speelser te leven als volwassene bij. 

 
 

Wil je je na deze blogpost direct in je creatieve bubbelbad nestelen? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsgierigheidsbrief en ontvang onmiddellijk twee tips voor een lichter leven en je persoonlijke kortingscode.

 

Voordeel 6: Een speelse kijk op het leven – Obstakels omarmen met hoop, optimisme en veerkracht

Als volwassenen is het gemakkelijk om vast te lopen in de dagelijkse sleur en de constante druk van verantwoordelijkheden en uitdagingen. Maar wat als we die obstakels speelser zouden kunnen benaderen?

Spelen voor volwassenen gaat verder dan alleen plezier maken; het helpt ons een veerkrachtige, hoopvolle en optimistische mindset te ontwikkelen. Volgens de positieve psychologie kunnen we ons leven zien als het dragen van een koffer gevuld met hoop, optimisme en veerkracht. Deze “koffer” biedt ons de mentale tools om met moeilijkheden om te gaan, terwijl we ons speelse, creatieve zelf blijven omarmen.

Volwassenen spelen leert ons om lichter naar uitdagingen te kijken, niet door ze te negeren, maar door ze te benaderen met een open mindset van groei en mogelijkheden. Door te spelen ontwikkelen we flexibiliteit, creativiteit en veerkracht om met tegenslagen om te gaan. Dit helpt ons niet alleen om stress te verminderen, maar ook om uitdagingen aan te gaan met een frisse, speelse blik.

Dus terwijl we ons laten meeslepen door speelse activiteiten die ons plezier brengen en onze creativiteit stimuleren, dragen we ook die koffer van hoop en veerkracht met ons mee. Spelen voor volwassenen helpt ons het leven te benaderen met een glimlach, een open geest en de overtuiging dat zelfs moeilijke momenten waardevolle lessen kunnen bieden.

 

Voordeel 7: Nieuwsgierigheid, verwondering en AWE-hunten – Speelsheid voor volwassenen herontdekken

Stap binnen in de betoverende wereld van nieuwsgierigheid, verwondering en AWE-hunten voor volwassenen! In de positieve psychologie worden deze krachten geprezen om hun vermogen ons leven te verrijken en ons te herinneren aan het belang van speelsheid en ontdekking.

Wat betekent dit voor jou? Het betekent dat je door simpelweg nieuwsgierig te zijn naar je omgeving, meer vreugde kunt halen uit het dagelijkse leven. Denk aan de momenten waarop je een glimlach niet kunt onderdrukken bij het zien van een kleurrijke vlinder in de tuin, of wanneer je jezelf verliest in de schoonheid van een kunstwerk in een museum.

Deze gevoelens van verwondering en AWE helpen niet alleen om je speelsheid te voeden, maar werken ook als een krachtig middel tegen stress. Door je te richten op het hier en nu en jezelf open te stellen voor nieuwe indrukken, creëer je een ontsnapping uit de drukte van alledag. Deze momenten van speelse verwondering en nieuwsgierigheid laten je even ontsnappen aan de chaos, waardoor je kunt opladen en je mentale welzijn versterkt wordt.

 

Voordeel 8: Creativiteit aanwakkeren en lichter leven door spelen voor volwassenen

Nieuwsgierigheid en speelsheid bij volwassenen nodigen ons uit om buiten de gebaande paden te denken, te experimenteren met nieuwe ideeën en frisse perspectieven te verkennen. Het is alsof een frisse wind door je geest waait, vol inspiratie en nieuwe mogelijkheden. Bovendien versterkt spelen je verbinding met de wereld om je heen – van de natuur tot de mensen die je ontmoet. Dit zorgt voor een dieper gevoel van begrip en empathie.

Hoe kun je deze speelse energie in je dagelijks leven integreren? Door bewust op zoek te gaan naar momenten van verwondering en nieuwsgierigheid. Ga op “AWE-jacht” door de kleine wonderen van alledag op te merken: stel vragen die je normaal niet zou stellen, probeer nieuwe ervaringen alsof je oude vrienden ontmoet. Wees mindful, adem diep in en geniet van elk moment alsof het speciaal voor jou gecreëerd is.

Speciale tip voor hoogsensitieve, hoogbegaafde of drukke breinen: Vergeet niet om af en toe een pauze te nemen. Rust, meditatie en tijd in een inspirerende omgeving zijn essentieel voor het opladen van je creatieve energie.

Door nieuwsgierigheid, verwondering en speelsheid als volwassene te omarmen, kun je niet alleen je creativiteit stimuleren, maar ook stress verminderen en een dieper gevoel van verbinding met de wereld ervaren. Deze simpele, haalbare stappen maken het voor iedereen mogelijk om de magie van spelen voor volwassenen te ontdekken en te genieten van een lichter leven.

 

Voordeel 9: Hersenen ontwikkelen en stress verminderen door spelen voor volwassenen

Volwassenen spelen niet alleen voor het plezier; spelen stimuleert ook de ontwikkeling van de hersenen. Door activiteiten zoals puzzelen, schaken of creatieve bezigheden zoals tekenen en droedelen, bevorder je neuroplasticiteit – het vermogen van de hersenen om nieuwe verbindingen te vormen. Dit versterkt cognitieve functies zoals geheugen, concentratie en probleemoplossend vermogen.

Spelen voor volwassenen helpt bovendien bij het voorkomen van geheugenverlies en draagt bij aan het verminderen van stress, wat je mentale gezondheid en algehele welzijn verbetert. Het plezier dat je ervaart tijdens het spelen maakt het ook gemakkelijker om nieuwe informatie te leren en te onthouden.

Of je nu kiest voor strategische spellen of creatieve activiteiten, het regelmatig integreren van speelsheid in je leven houdt je brein scherp en flexibel. Dus geef jezelf de ruimte om te spelen en profiteer van de cognitieve voordelen die het biedt – een leuke en effectieve manier om zowel je mentale als fysieke gezondheid te ondersteunen.

Teambuilding spelen: Versterk je team met creativiteit en speelsheid voor volwassenen

In een steeds veranderende werkomgeving is het cruciaal om te investeren in teambuilding spelen voor volwassenen die niet alleen de samenwerking verbeteren, maar ook creativiteit en innovatie bevorderen. Spelen voor volwassenen in de vorm van kunstzinnige en creatieve activiteiten biedt een unieke manier om zowel individuele als groepsuitdagingen aan te pakken. Het helpt stress te verminderen, voorkomt burn-out, en zorgt voor een betere teamdynamiek.

Waarom teambuilding spelen voor volwassenen?

Stimuleren van Innovatief Denken
Teambuilding spelen dagen teamleden uit om buiten de gebaande paden te denken. Dit bevordert creativiteit, stimuleert nieuwe ideeën en versterkt de probleemoplossende vaardigheden van het team.

Versterken van de Teamdynamiek
Samen spelen en creatief bezig zijn verbetert de onderlinge communicatie en versterkt de relaties binnen het team. Teambuilding spelen voor volwassenen helpen een hechter, meer verbonden team te creëren, wat de samenwerking op de werkvloer bevordert.

Stress Verminderen en Burn-out Voorkomen
Deelname aan speelse activiteiten biedt een welkome ontsnapping aan werkdruk en stress. Dit kan helpen om burn-out klachten te verminderen en creëert een gezondere, meer ontspannen werkomgeving.

Verhogen van Creatieve Capaciteiten
Creatief spel stimuleert de creativiteit en openheid van teamleden, waardoor ze nieuwe manieren ontdekken om uitdagingen aan te gaan. Dit leidt tot een dynamischere werksfeer vol innovatie.

Door teambuilding spelen te integreren in je bedrijfsstrategie, bevorder je een inspirerende en productieve werkomgeving. Onze op maat gemaakte teambuilding spellen helpen teams speelser, creatiever en effectiever te worden. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe volwassenen spelen kan bijdragen aan een succesvolle werkcultuur.

 

Zo kun je opnieuw speelser leven als volwassene

Wil je weer leren spelen en de voordelen van speelsheid voor volwassenen ervaren? Begin met activiteiten die je blij maken en waarin je energie vindt. Dit kan variëren van creatieve bezigheden zoals schilderen en muziek maken, tot fysieke activiteiten zoals dansen of deelnemen aan sport. Volwassenen spelen is de sleutel om zorgen los te laten en je algehele welzijn te verbeteren.

Hoe begin je met spelen als volwassene?

1. Doe dingen die je leuk vindt
Maak tijd vrij voor activiteiten die je energie geven en vreugde brengen. Denk aan wat je als kind graag deed, zoals knutselen, buiten spelen, of je favoriete boeken lezen.

2. Laat je creativiteit stromen
Probeer iets nieuws uit of pak een oude hobby weer op. Schilderen, schrijven, muziek maken of zelfs koken kunnen je helpen om opnieuw in contact te komen met je speelse kant. Creativiteit is een fantastische manier om speelsheid voor volwassenen te herontdekken.

3. Verbind met anderen en jezelf
Samen spelen met vrienden of familie versterkt de band en verhoogt de speelsheid in je leven. Organiseer een spelletjesavond, doe mee aan een sportteam, of start een creatieve workshop. Dit helpt niet alleen bij het ontwikkelen van speelsheid, maar ook bij het verdiepen van sociale contacten.

4. Plan tijd om te ontspannen
Creëer ruimte in je agenda om zonder verplichtingen te ontspannen en te spelen. Dit vermindert stress en geeft je de vrijheid om plezierige activiteiten te verkennen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je opnieuw speelsheid als volwassene omarmen en genieten van de vele voordelen die spelen biedt. Of je nu kiest voor creatief spel, fysieke activiteit of sociale interactie, het opnieuw ontdekken van spelen zal je leven verlichten en verrijken.

 

Start thuis met spelen: Voed je innerlijke kind met collage-poëzie

Wil je je innerlijke kind voeden en je creativiteit een boost geven? Begin dan met deze DIY oefening: Collage-Poëzie. Dit is een geweldige manier om creatief te spelen als volwassene en kan dienen als een kunstzinnig project in je art journaling of als inspiratie voor een persoonlijk vision board.

Benodigdheden:

  • Tijdschriften
  • Schaar
  • Lijm
  • Papier
  • (Optioneel) Creatief dagboek of schriftje

Stappenplan voor Collage-Poëzie en Speelsheid voor Volwassenen:

1. Creëer een Speelse Ruimte
Zoek een comfortabele en rustige plek om te spelen. Zet inspirerende muziek op of steek een kaars aan om een ontspannen sfeer te creëren.

2. Verzamel Je Materialen
Haal je tijdschriften, schaar, lijm en papier tevoorschijn. Voel je vrij om extra materialen toe te voegen, zoals stickers, glitters of verf, om je collage te verrijken.

3. Kies een Thema
Bedenk een thema voor je collage, zoals je huidige emotie, een recente ervaring, of een herinnering van de afgelopen week. Dit thema zal de basis vormen voor je collage-poëzie.

4. Blader door Tijdschriften
Doorzoek de tijdschriften naar woorden, zinnen of beelden die passen bij je gekozen thema. Laat je intuïtie je leiden en selecteer wat je aanspreekt en inspireert.

5. Knip en Plak
Knip de geselecteerde woorden, zinnen of beelden uit. Plak ze op een vel papier om je collage-poëzie te creëren. Experimenteer met de lay-out en voeg kleuren en texturen toe om je creatie tot leven te brengen.

6. Laat Je Fantasie de Vrije Loop
Speel met de compositie van je collage. Voeg extra elementen toe zoals tekenen of schrijven. Wees creatief en experimenteer met verschillende materialen.

Extra Tips voor een Diepere Creatieve Ervaring:

  • Adem Diep en Ontspan: Sluit je ogen, adem diep in en uit om je gedachten los te laten en verbinding te maken met je innerlijke kind.
  • Verken Je Thema: Stel jezelf vragen over je gekozen thema. Wat voel je? Wat wil je uitdrukken?
  • Luister naar Je Intuïtie: Laat je gevoel de richting bepalen en volg je intuïtie tijdens het creëren.
  • Experimenteer: Wees niet bang om te spelen met verschillende materialen en technieken. Er is geen goed of fout in creativiteit.
  • Laat Perfectionisme Los: Het gaat niet om een perfect eindresultaat, maar om het plezier en het proces van creatie. Laat interne kritiek achterwege en focus op de ervaring van het spelen.

Door deze DIY oefening te integreren in je dagelijkse routine, kun je de voordelen van creatief spelen voor volwassenen ervaren en je innerlijke kind voeden. Deze activiteit biedt niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar helpt ook om stress te verminderen en je welzijn te verbeteren.

 
 
Stenen op elkaar stapelen, ik ben aan het buitenspelen voor volwassenen
Stenen op elkaar stapelen
 

 

Spelen voor volwassenen betekent dus meer creativiteit, lichter leven, creatief denken en plezier

Playful zijn met creativiteit en zingeving en spelen in coaching eigenlijk ook, dat zijn mijn stokpaardjes trouwens.
 

Spelen is leuk en gezond. Het geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid, voldoening en blijdschap. Je leven hoeft niet zo serieus te zijn als mensen ons soms willen doen geloven. Spelletjes en activiteiten kunnen ons helpen om stress los te laten, onze creativiteit te stimuleren en de banden met vrienden en familie te versterken.

Maak tijd vrij voor plezier en spel, lach om jezelf en de kleine dingen om je heen. Uiteindelijk is het leven te kort om altijd maar serieus te zijn. Neem jezelf en het leven niet te serieus, en geniet van de momenten van speelsheid en vreugde die elke dag te bieden heeft.

 

Vergeet Buitenspelen voor volwassenen niet: Herontdek je innerlijke kind

Als volwassenen denken we vaak niet meer aan echt buitenspelen. Het idee om te ravotten in de natuur kan vreemd lijken, vooral omdat we het vaak associëren met kinderen. Toch biedt buitenspelen voor volwassenen verrassende voordelen en kan het je helpen om de vrijheid en creativiteit van je jeugd opnieuw te ervaren.

Zelfs al was ik als kind niet altijd een fan van rennen en springen, vond ik mijn eigen manier om creatief buiten bezig te zijn. Ik herinner me de uren die ik doorbracht in de tuin van mijn meter, waar ik modderkastelen bouwde. Die tuin werd een koninkrijk van zand en modder, vol met tunnels en geheime kamers. Mijn favoriete bezigheid was het maken van moddertaarten, zorgvuldig versierd met een ‘kers’ van modder erop. Elk kunstwerk voelde als een klein meesterwerk. Wanneer mijn broer met zijn Playmobil soldaatjes mijn modderige bouwwerken aanviel, verdedigde ik ze met nog meer zand en modder, wat een enorme voldoening en plezier gaf.

Deze momenten waren niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Ze voedden mijn verbeeldingskracht en hielpen me om mijn probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. Nu, als volwassene, merk ik hoe verfrissend het is om tijd door te brengen in de buitenlucht en opnieuw contact te maken met mijn speelse kant. Het herinnert me eraan hoe waardevol het is om af en toe terug te keren naar die eenvoudige, creatieve activiteiten die ons helpen ontspannen en opladen.

 

Waarom buitenspelen voor volwassenen zo belangrijk is

  • Stressvermindering: Buiten zijn en actief bezig zijn helpt om stress te verminderen en je geest te verfrissen.
  • Creativiteit: Door te spelen met natuurlijke elementen, stimuleer je je creativiteit en probleemoplossend vermogen.
  • Verbondenheid: Tijd doorbrengen in de natuur verdiept je verbinding met de wereld om je heen en herinnert je aan de eenvoud van kinderlijke vreugde.

 

Of je nu een modderkasteel bouwt, een dammetje legt, of simpelweg geniet van een wandeling in de natuur, buitenspelen voor volwassenen helpt je om speelsheid en creativiteit in je leven te behouden. Het is een prachtige manier om stress te verlagen, je geest te verfrissen en je verbinding met de wereld om je heen te verdiepen.

Herontdek de vreugde van buitenspelen en laat je innerlijke kind weer tot leven komen. Het resultaat? Meer ontspanning, creativiteit, en een vernieuwde kijk op het leven!

 

Conclusie: Omarm speelsheid voor een verrijkend volwassen leven

Als volwassenen zijn we vaak zo gefocust op verantwoordelijkheden en dagelijkse verplichtingen dat we vergeten de speelse kant van onszelf te koesteren. Maar het omarmen van speelsheid en creativiteit kan een krachtige manier zijn om de kwaliteit van ons leven te verbeteren. Of het nu gaat om het genieten van buitenspelen, het verkennen van creatieve DIY-projecten, of het versterken van teamdynamiek met speelse activiteiten, er zijn talloze manieren waarop we de vreugde van spelen kunnen integreren in ons dagelijks leven.

Door ruimte te maken voor speelse momenten, kunnen we stress verminderen, onze creativiteit aanwakkeren en een dieper gevoel van voldoening en verbinding ervaren. Het herinnert ons eraan dat leven niet alleen gaat om voldoen aan verplichtingen, maar ook om genieten van de kleine dingen en het koesteren van ons innerlijke kind.

Dus, laten we samen de speelsheid in ons leven opnieuw ontdekken. Begin vandaag nog met een activiteit die je blij maakt, of het nu een kunstproject, een buitenavontuur of een simpele, plezierige bezigheid is. Gun jezelf de vrijheid om te spelen, te lachen en te genieten. Ontdek de magie van spelen voor volwassenen en zie hoe het je leven kan verrijken met nieuwe energie, creativiteit en plezier.

Het is tijd om je innerlijke kind te omarmen en te genieten van de eenvoudige, speelse momenten die het leven zo bijzonder maken. Laat spelen een integraal onderdeel van je leven zijn, en ervaar zelf de voordelen van een speelser, lichter en gelukkiger bestaan.

 

Wil je meteen meer spelen als volwassenen en op ontdekking in creativiteit en mentaal welzijn met mindfulness, slow art, art journaling en spelen? 

 
 

Over mij

Hallo, ik ben Meike Janssens, creatief en life coach, beeldend ACT-therapeut met nieuwsgierigheid voor het verkennen van speelsheid en creativiteit in het dagelijks leven. Als specialist in kunst en creativiteit geloof ik in de kracht van spelen om stress te verlichten en persoonlijke groei te bevorderen.

Mijn werk richt zich op het helpen van volwassenen en samen met kinderen om hun innerlijke speelsheid te herontdekken en creativiteit te integreren in hun routine. Door middel van creatieve workshops en coaching begeleid ik mensen op hun reis naar een lichter, meer vervuld leven. Ik ben enthousiast om mijn inzichten en ervaringen met je te delen en je te inspireren om de magie van spelen opnieuw te omarmen.

Ik ben aan het springen in een springkasteel, genieten dus van spelen voor volwassenen
Speelser leven werkt om lichter te leven en dus ook gemakkelijker te ontstressen
0
    0
    Je creanautbon
    Je winkelkar is leegKies een creanautbon