Creatief coach, creativiteitstraining en creatief therapeut | Creanaut | Gent
Suggesties en een portie inspiratie richting nieuwsgierig en creatief leven? Schrijf in op de gratis nieuwsbrief
“Ik kon niet alleen mijn creatieve en speelse kant ontdekken, maar ook waardevolle, creatieve technieken en direct toepasbare tips opdoen die ik mee terugneem naar mijn eigen praktijk.“
Aline Serverius – Klinisch psycholoog en mindfulnesstrainer bij praktijk De Berg over ‘Boost je praktijk’
Ontdek je innerlijke kunstenaar en speelse kant als coach en begeleider voor meer creativiteit en vrijheid in je sessies.
Experimenteer met nieuwe methoden en voeg op een speelse manier waarde toe
Ontdek hoe je anderen én jezelf een nieuwsgierigheidsboost geeft. Zet spelen, playful mindfulness en creativiteit in om mensen te inspireren en te motiveren om actief en nieuwsgierig te blijven in het leven.
Leer tijdens de expeditie hoe je creativiteit kunt inzetten om jouw cliënten op een speelse manier te begeleiden en te inspireren. Ontdek nieuwe technieken en krijg het vertrouwen dat je nodig hebt om als coach creativiteit in te zetten.
Vaak benaderd je cliënt een blokkade of moeilijkheid eenzijdig vanuit het cognitieve. Het is mogelijk om met het creatieve en relaxatie ook het voelen en het lichaam te betrekken.
Het creatieve haalt bovendien niets naar boven dat niet wil gezien worden en heeft tegelijk de kracht om in beweging te zetten. Te laten groeien
Creatie, kunst en playfulness activeren het intuïtieve en emotionele denken en kunnen nieuwe inzichten en perspectieven onthullen
Creatieve werkvormen en media hebben het potentieel om onzichtbare krachten en talenten zichtbaar te maken. Je kan hiermee andere deuren openen dan enkel met gesprekstechnieken. Je werkt meer vanuit bewondering, verwondering en nieuwsgierigheid.
Er is zowel aandacht voor jouw creatieve en speelse potentieel als begeleider als hoe je het kan inzetten in je praktijk. Kies en stel samen, workshops voor social professionals. Kom alleen of stel je eigen groepje samen.
Creativiteit wordt vaak gelinkt aan het maken van iets moois of het hebben van artistiek talent, waardoor mensen weerstand voelen en het creatief uiten aan anderen overlaten. Maar iedereen kan zich op een creatieve manier uiten en dit kan bevrijdend zijn voor jezelf. Kunst kan helpen om je mentaal welbevinden te verhogen, lichter en positiever in het leven te staan en zinvolle betekenis te geven.
Ben je en creatieveling of een creatieve ondernemer kan je ook aansluiten bij de expedities. Je moet geen kunstenaar of creatieveling zijn en het mag wel.
Je kan als coach uiteraard ook aansluiten bij het aanbod voor volwassenen. Er zijn wel een aantal grote verschillen. In het aanbod voor coaches, waar je nu bent, ligt de nadruk niet alleen op zelf groeien maar ook hoe geef ik het door. Je krijgt een syllabus met vragen die je kan stellen, boekentips en variaties op de oefeningen. Je krijgt ook achtergrond informatie me wat theorie. En tijdens de offline momenten gaan we samen doen. De inhoud wordt aangepast aan je vragen doorheen de expeditie zodat ze meteen ook afgestemd zijn op jouw noden en die van je cliënten.
Bij het onderdeel voor volwassenen ligt de focus enkel op jouw proces en is de bijbehorende syllabus beknopter.
Misschien kan je dit doen ‘op z’n creanauts’ met een creatieve oefening. Zoek een rustig plekje uit en neem een schriftje en iets om te schrijven, droodelen, kliederen of tekenen.
Heb ik hier zin in? In wat dan precies?
Kan dit bijdragen aan mijn praktijk om sommige problemen eens om te denken. Creatief en speels te benaderen? Kan dit helpen om sommige gesprekken wat minder zwaar te maken of net eens niet met een gesprek te beginnen?
Als coach richt ik me op het inspireren en ondersteunen van andere coaches bij het integreren van creativiteit in hun gesprekstherapie.
Ik bied creatieve en speelse input waarmee je creativiteitstraining en creatieve coaching kunt verweven in je werk.
Door het gebruik van verschillende creatieve technieken en oefeningen kan je je cliënten aanmoedigen om op een nieuwe en expressieve manier naar zichzelf en hun uitdagingen te kijken.
Het integreren van creativiteit in gesprekstherapie opent de deur naar diepere inzichten, nieuwe perspectieven en meer speelsheid in het proces van persoonlijke groei en transformatie. Samen verkennen we de mogelijkheden en ontdekken we hoe creativiteit een waardevol hulpmiddel kan zijn in het begeleiden van anderen op hun reis naar zelfontdekking en zelfexpressie.
Naast creatieve coaching, talentencoaching en oplossingsgericht werken geef ik ook input vanuit culturele agogiek, creatief denken en creativiteitstraining.
Als coach inspireer en ondersteun ik andere coaches en therapeuten bij het integreren van creativiteitstraining, visible thinking strategies en zichtbaar denken in hun gesprekstherapie. Met mijn creatieve en speelse input kunnen zij waardevolle benaderingen toepassen in hun werk. Door diverse creatieve technieken en zichtbaar denken-methoden te gebruiken, helpen ze hun cliënten om dieper te graven, nieuwe perspectieven te ontdekken en creatieve oplossingen te vinden.
Deze gecombineerde aanpak verrijkt de therapeutische ervaring door betrokkenheid, zelfreflectie en creatieve expressie te stimuleren. Samen verkennen we hoe creativiteit, visible thinking strategies en zichtbaar denken kunnen bijdragen aan diepgaande en transformatieve groei voor onze cliënten.
De expedities zijn opgebouwd uit drie offline momenten waar jij alleen of samen met andere komt ontdekken, leren, bevragen en experimenteren. Afhankelijk van het traject dat je koos krijg je al dan niet ook een aantal doe-opdrachten of creatieve opdrachten om te verzamelen, iets te bezoeken, een reflectie of een schrijfopdracht bijvoorbeeld. Die doe je in je vrije tijd en je kiest zelf of je ze doet en welke je doet. Je groeiproces stopt niet met het einde van een expeditie. Dus laat het proces ook nawerken.
Zeker! Je kan dit samen met je dierbaren, collega’s volgen. Op die manier kunnen jullie elkaar aanvuren, ondersteunen en samen verbinden en groeien.
Beiden gaan hand in hand en versterken elkaar. Het zwaartepunt ligt wel op het creëren. Het gesprek zal altijd gaan over wat je creëerde met associaties en met aandacht voor intuïtie.
Het leren tekenen of schilderen is niet het doel van creanaut. Het gaat om intuïtief creëren en plezier beleven. Er worden uiteraard wel kunstwerken of kunstenaars aangeraakt, afhankelijk van het creavontuur en expeditie of op je vraag. Maar ik leer je niet technisch naar de werkelijkheid tekenen. Dat neemt niet weg dat je uiteraard mag genieten van het creatief proces zonder een uiteindelijk resultaat te ambiëren. En genieten van het resultaat zonder het kunstzinnig proces te vergeten. Het doel blijft wel het imperfect proces, niet het perfect resultaat. Laat al dat moeten maar eens los. Je krijgt wel suggesties om nadien over de werken in gesprek te gaan.
Creatieve mindfulness is een vorm van mindfulness waarbij creatief denken en handelen centraal staan. Het gaat om het op een bewuste manier benutten van je creativiteit, waarbij je opmerkzaam bent op je eigen gedachten en gevoelens terwijl je aan het creëren bent. Het kan helpen om stress te verminderen, het gevoel van welzijn te verhogen, concentratie en focus te vergroten, probleemoplossend vermogen te verbeteren en een verhoogd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te geven.
Daarnaast ervaar je een grote kwaliteit in je aandacht, aandacht voor en in het nu, en maak je net zoals bij slow art gebruik van al je zintuigen. Je wordt alerter en ervaart meer kalmte in je hoofd.
Ik heb er al heel wat over nagedacht en ik geloof dat offline samen creëren een belangrijke basis is van creanaut. Dat neemt niet weg dat je bij sommige creavonturen en expedities ook doe-opdrachten krijgt vooraf. Wat voorpret, wat voorstudie of inspiratie. Dus we kunnen het samenkomen wel beperken door te werken met voorpret en tussentijdse doe- en schrijfopdrachten. Deze opdrachten kunnen uiteraard afgestemd zijn in samenspraak.
Ik help je graag verder. Stuur je vraag naar hallo@creanaut.be of via contact.