Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Allemaal vreemde vogels of juist geen?

Een creatieve reis door het alledaagse leven

Als creatief coach en beeldend therapeut bewandel ik de straten van het dagelijkse leven, waar mijn gedachten zich vormen door de intrigerende dynamiek van menselijke ontmoetingen. Deze reis is geen gewone wandeling, maar eerder een betoverende dans, waarbij mijn eigenheid en creatieve benadering vaak leiden tot het label van een ‘vreemde vogel’.

 

De etiketten en de kracht van eigenzinnigheid

In deze dans van het leven hebben sommigen het geluk de stempel van ‘sympathieke’  te ervaren, terwijl anderen soms onbewust de stempel van een “vreemde vogel” opgedrukt krijgen.

Zelf herinner ik me hoe ik in deze categorie werd geplaatst en soms nog steeds gezien wordt als een buitenbeentje. Mijn keuze voor expressie, onconventionele benaderingen en mijn passie voor kunst hebben me vaak in de categorie ‘anders’ geduwd. Ook wel mijn intensiteiten, het feit dat ik anders bedraad ben zit er vast ook voor iets tussen. Hoe je het ook wilt bestempelen, multi-passionate, multipotentialite, hoogbegaafd, creatieve generalist, … .

 

De basis van oordeel

Wat was destijds de basis voor dit oordeel? Dat is soms moeilijk te zeggen. Het feit dat je rookt? Dat je kleding net wat meer opvalt? Dat je anders denkt over de wereld, dieper. Dat je gevoeliger bent, anders of fijner besnaard?

Vaak kan je er bij een oordeel zelfs je vinger niet opleggen. Het gebeurde gewoon, omdat je brein nu eenmaal zo snel een oordeel klaar heeft. Ook ik kan soms eens iets sneller oordelen dan me lief is. Al ben ik wel redelijk goed (ik blijf bescheiden) in een oordeel uitstellen. Dan roep ik mijn eigen brein terug, hold your horses. Soms meteen, soms wat later. Het is des mensens.

 

Steve Jobs’ Woorden als leidraad: Een hulde aan de iigenzinnigaards

Middenin mijn persoonlijke reis omarm ik de wijze woorden van Steve Jobs: “Here’s to the crazy ones. The misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes, the ones who see things differently. They’re not fond of rules, and they have no respect for the status quo.” Deze uitspraak resoneert bij mij. Een ode, een herinneringen aan de kracht van zij die als ‘vreemde vogels’ worden gezien, zij die de wereld veranderen.

Aan zij die het anders zien, anders doen. Ode aan zij die het van alle kanten bekijken, van ver en van dicht.

 

Je oordeel uitstellen en een uitnodiging tot nieuwsgierigheid

Om deze gedachte te versterken, nodig ik je uit voor een oefening in oordeel uitstellen.

Denk aan iemand die je als ‘vreemde vogel’ zou bestempelen. Kun je, in plaats van te oordelen, nieuwsgierig zijn naar hun verhaal? Wat als hun eigenzinnigheid een uniek palet is dat een rijkdom aan kleuren aan de wereld toevoegt?

 

Creatieve coach en beeldend therapeut: faciliteren van verbinding in workshops

Als creatief coach begrijp ik dat het juist de eigenzinnige penseelstreken zijn die nieuwe perspectieven openen en verandering teweegbrengen. Het is een dans met creativiteit en eigenheid, waarin de kracht van expressie de weg vrijmaakt voor groei en ontdekking.

Verbinden met anderen, of het nu dierbaren, kinderen of gelijkgestemden zijn, wordt vaak verrijkt en verdiept in de context van creatieve workshops, zowel verbinden met keramiek als met alle andere mediums.Zels samen kijken naar kunst maakt diepere connectie.

Een creatieve reis door het alledaagse leven kan dienen als een krachtig bindmiddel, waar de expressie van individualiteit samensmelt met de collectieve zoektocht naar schoonheid en betekenis.

Als coach en beeldend therapeut ervaar ik de magie van verbinding in de interactie tussen mensen tijdens mijn workshops. Het delen van creatieve processen opent een poort naar diepere verbindingen.

Samen kneden, vormgeven en creëren versterkt niet alleen de kunstwerken, maar ook de banden tussen de deelnemers.

De kracht van verbondenheid wordt nog sterker wanneer we de diversiteit omarmen, inclusief degenen die als ‘vreemde vogels’ worden gezien. In een creatieve setting vervaagt het oordeel en ontstaat er ruimte voor waardering van ieders unieke bijdrage. De stempels van ‘anders zijn’ vervagen in de kleurrijke paletten van creativiteit en expressie.

En dat is heerlijk!

 

Zijn er wel vreemde vogels?

 In connectie ontdekken we samen  dat we allemaal, op onze eigen manier, vreemde vogels zijn.

Of misschien zijn er wel helemaal geen vreemde vogels?

 

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Floreer coach, ACT therapeut, creativiteitscoach, beeldend therapeut vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Ontdek jezelf en je eigen handleiding, maak keuzes die bij je passen en floreer. Specifiek ook voor snelle denkers, diepe voelers, creatieven, creatieve generalisten, multipassionates, hoogbegaafden en neurodivergente breinen (HSP, HSS, ADHD, ASS)

Neem contact op

 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent