Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Ze zeggen ‘WOW’! Over bewondering en verwondering

De kracht van verwondering bij onrustige tijden in coaching en creatieve therapie

In ons drukke, alledaagse leven lijkt verwondering soms ver te zoeken. We worden meegesleept in onze dagelijkse beslommeringen en verliezen vaak het vermogen om ons te verwonderen over de wereld om ons heen. Maar wat als ik je vertel dat het ervaren van verwondering, bewondering en betovering niet alleen goed is voor de brein, hart en lichaam, maar ook wetenschappelijk bewezen is als een krachtig antidotum tegen onrust en twijfel? Het is tijd om de WOW-factor te ontdekken en te omarmen!

Verwondering: De vonk van nieuwsgierigheid

Verwondering is als een vonk die de motor van onze nieuwsgierigheid aandrijft. Denk even terug aan dat moment waarop je voor het eerst een heldere nachtelijke hemel zag bezaaid met sterren, of toen je een prachtige zonsondergang aan de horizon zag verdwijnen. Die momenten van verwondering wekten een diepe nieuwsgierigheid in je op. Wat zijn die sterren? Waar gaat de zon naartoe? 

Onlangs zag een hinde met twee kersverse mini’s, echt een overdreven WOW-factor! Of die keren dat kan genieten van een interessante insteek bij een hedendaagse kunstwerk. Of de interessante stoffen doorheen de de oudere schilderkunst. Eerlijk en heerlijek wow-factor!

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat verwondering onze cognitieve functies verbetert. Het opent de deur naar creativiteit en versterkt ons vermogen om complexe problemen op te lossen. Het brengt ons terug naar de tijd waarin we als kinderen de wereld met verwondering bekeken, voordat we werden overspoeld door volwassen verantwoordelijkheden.

Bewondering: Het recept voor empathie

Bewondering is als een sociaal smeermiddel. Het verbindt mensen en bevordert empathie. Wanneer we iets of iemand bewonderen, voelen we ons meer verbonden met de wereld om ons heen.

Stel je voor dat je een majestueuze waterval ziet of een meesterwerk van een kunstenaar bewondert. Op dat moment ben je even in het moment, je vergeet je zorgen en je voelt je deel van iets groters. Dit gevoel van verbondenheid vermindert stress en versterkt ons gevoel van welzijn.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat bewondering ons gedrag kan beïnvloeden. Wanneer we anderen bewonderen, zijn we eerder geneigd om behulpzaam en vrijgevig te zijn. Dus, als je je afvraagt hoe je een betere wereld kunt creëren, begin dan met bewondering.

Betovering: Het geheim van verbinding

Betovering is als de kers op de taart van verwondering en bewondering. Het is het gevoel van volledig opgaan in een ervaring, waarbij je de wereld om je heen even vergeet. Denk aan die keer dat je een prachtige zonsondergang zag en je even de tijd vergat. Dat was betovering in actie.

Wanneer we betoverd zijn, ervaren we een diepe staat van flow, waarbij we volledig opgaan in het huidige moment. Dit vermindert stress, angst en twijfel. Bovendien kan betovering ons gevoel van tijd veranderen, waardoor het lijkt alsof we meer tijd hebben dan we in werkelijkheid hebben.

Dus, hoe kunnen we deze WOW-factor in ons leven brengen? Hier zijn een paar suggesties:

  1. Ga de natuur in: Breng tijd door in de natuur, observeer de schoonheid om je heen en laat je verwonderen door de wonderen van de natuur.

  2. Kunst en Cultuur: Bezoek musea, galerijen en culturele evenementen om kunst te bewonderen en betoverd te worden door creativiteit.

  3. Ontdek: Verken nieuwe plaatsen  en laat je verrassen door de wereld

  4. Praktiseer mindfulness: Leer mindfulnessmeditatie om bewuster in het moment te leven en betovering te ervaren in het dagelijkse leven.

  5. Deel met anderen: Deel je momenten van verwondering, bewondering en betovering met anderen om empathie en verbinding te bevorderen

  6. Playfulness verdient ook nog een plekje. Dat is een samentrekking van spelen en mindfulness. Spelen, in het hier en nu, verbindend met je ademhaling, je innerlijke kind en een kunstenaarsmindset. Dat is bewonderen, verwonderen en verbinden samengebracht. 
 
 

De volgende keer dat je je onrustig of twijfelachtig voelt, probeer dan de WOW-factor te activeren. Verwondering, bewondering en betovering zijn niet alleen aangenaam, maar ze bieden ook wetenschappelijk bewezen voordelen voor je mentale en emotionele welzijn. Dus, laten we de wereld omarmen met open ogen, open harten en open geesten. WOW!

 

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Floreer coach, ACT therapeut, creativiteitscoach, beeldend therapeut vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Ontdek jezelf en je eigen handleiding, maak keuzes die bij je passen en floreer. Specifiek ook voor snelle denkers, diepe voelers, creatieven, creatieve generalisten, multipassionates, hoogbegaafden en neurodivergente breinen (HSP, HSS, ADHD, ASS)

Neem contact op

 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent