Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Spelen meer dan alleen fun – coaching en therapie met creativiteit, kunst en speelsheid #PLAYFULNESS

 

Waarom spelen zo belangrijk is (juist als je volwassen bent!)

Hoi daar!

Vandaag wil ik graag een fascinerende kwestie met je bespreken: de verbinding tussen spelen, creativiteit en depressie. Ik ben ervan overtuigd dat deze verbinding niet alleen interessant is, maar ook buitengewoon waardevol kan zijn voor iedereen die worstelt met neerslachtige gevoelens. Dus, laten we samen de wetenschap verkennen die achter deze verbinding schuilgaat, en ontdekken hoe spelen en creativiteit mogelijk kunnen bijdragen aan het overwinnen van depressie

De wetenschap van spelen en depressie: De TED Talk van Stuart Brown

In de schitterende wereld van menselijke emoties en psychologie heeft Stuart Brown, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van spel en menselijke psychologie, een inzicht gedeeld dat onze kijk op spelen voorgoed verandert. Zijn TED Talk met de titel “Play is More Than Fun” reikt verder dan oppervlakkige plezier. Brown onthult dat spelen een diepgewortelde biologische behoefte is die een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van onze hersenen, ons sociaal leren en ons emotioneel welzijn. Maar wat gebeurt er als we deze behoefte aan spelen negeren? Volgens Brown is het tegenovergestelde van spelen niet simpelweg werk, maar eerder verveling. En verveling heeft een nauwe band met depressie en een verminderde levenskwaliteit.

Creativiteit en neuroplasticiteit: De verborgen kracht tegen depressie

Laten we nu onze aandacht richten op creativiteit, de vonk van menselijke verbeelding die een ongeëvenaarde kracht bezit. In de diepten van ons brein huist een verbazingwekkend fenomeen genaamd neuroplasticiteit. Dit is het vermogen van onze hersenen om zich aan te passen en te veranderen op basis van onze ervaringen. Creatieve activiteiten, of het nu schilderen, schrijven, muziek maken of iets anders is, dienen als katalysator voor deze neuroplasticiteit.

 Ze smeden nieuwe neurale paden en verbindingswegen, wat op zijn beurt kan helpen bij het herschikken van de negatieve denkpatronen die vaak hand in hand gaan met depressie. Met andere woorden, creativiteit fungeert als een mentale work-out die onze hersenen sterker maakt en onze veerkracht vergroot. Precies wat we nodig hebben wanneer de dingen een beetje moeilijk worden. Het stelt ons in staat om op een andere manier naar interne obstakels en externe uitdagingen te kijken.

Een praktische stap naar verandering: Jouw creatieve ontdekkingsreis

Nu je begrijpt hoe nauw spelen en creativiteit verbonden zijn met het bestrijden van depressie, is het tijd om een praktische stap te nemen. Daag jezelf uit om een moment te reserveren voor een eenvoudige maar krachtige creatieve oefening:

Thuis uit te proberen: spelen voor volwassenen “Expressieve Reflectie”

Kies een creatieve activiteit die je aanspreekt – tekenen, schrijven, dansen, of zelfs een muziekinstrument bespelen. Creëer een rustige ruimte en tijd waarin je je volledig kunt wijden aan deze activiteit. Laat je gedachten en gevoelens vrij stromen terwijl je je creatief uitdrukt. Richt je op het proces, niet op het eindresultaat. Nadat je klaar bent, neem je even de tijd om je creatie te bekijken of beluisteren. Wat zie je? Welke emoties komen naar boven?

Deze ogenschijnlijk eenvoudige oefening kan voor volwassenen een uitdaging zijn. Vaak zijn we gefocust op het eindresultaat, waardoor er immense druk ontstaat rondom het bereiken van een specifiek doel. Dit perfectionisme kan het proces belemmeren, waardoor veel dingen juist moeilijker worden, omdat we eraan trekken en duwen.

Gebruik creatie als creatieve therapie om een venster naar je innerlijke wereld te openen. Hierdoor kun je op een nieuwe manier naar jezelf kijken.

Spelen, creativiteit en zelfontplooiing

Terwijl we dieper duiken in de wetenschap achter spelen, creativiteit en depressie, ontvouwt zich een opwindende mogelijkheid. Door bewust te spelen en onze creatieve vaardigheden te omarmen, hebben we de macht om niet alleen ons brein te versterken tegen depressie, maar ook om onze algehele geestelijke gezondheid te bevorderen.

Waar wacht je nog op? Betreed de wereld van spelen en creativiteit en ontdek de kracht die ze kunnen brengen op jouw reis naar emotioneel en mentaal welzijn.

Kan je thuis zelf moeilijk aan deze oefening beginnen en merk je dat je innerlijke blokkades ervaart. Dan kan je altijd je pad kiezen bij creanaut naar nieuwsgierig, lichter en vitaler leven.

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Floreer coach, ACT therapeut, creativiteitscoach, beeldend therapeut vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Ontdek jezelf en je eigen handleiding, maak keuzes die bij je passen en floreer. Specifiek ook voor snelle denkers, diepe voelers, creatieven, creatieve generalisten, multipassionates, hoogbegaafden en neurodivergente breinen (HSP, HSS, ADHD, ASS)

Neem contact op

 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent