Mijn verhaal – Meike Janssens

 

Bezielster van creanaut, prutser en creatieve avonturier

Meike Janssens - creanaut en keramiste

Mijn verhaal – Meike Janssens

 

Bezielster van creanaut, prutser en creatieve avonturier

2007 - 2012
Ik heb iets met kunst
 

Al snel was het duidelijk als puber, ik moest iets gaan doen met kunst.

Als kind wou ik kunstenaar worden, geen verpleegster. En in  mijn pubertijd hield ik ervan om in stilte en met alle tijd van de wereld rond te hangen in musea. Te kijken, snuffelen, lezen, doorgronden, ... . Ik volgde ook kunstacademie.

Dus kunstwetenschappen was het aan UGent. Nadien ging ik nog voor een manama cultuuragogiek aan de VUB en een lerarenopleiding.

Onderwijs en ik waren op dat moment geen goede match. Dus na wat zoeken ging ik werken bij een groter bedrijf.

2012-2017
In het bedrijfsleven

Ik deed werkelijk heel wat binnen het bedrijf. Je kon mij voornamelijk binnen HR vinden.

Nadien werkte ik ook nog in allerlei administratieve functies, maar ik begon mij te vervelen en bleef op mijn leerhonger zitten. Mijn talenten kwamen niet tot hun recht en ik deed niets creatiefs meer. Ik was al mijn kleuren kwijtgeraakt als bonte vogel en belande in een bore-out.

Wat nu? Goesting om terug de bonte vogel te worden.

2017-2019
BAM! Mezelf herscholen en op ontdekkingsreis
Mijn wereld terug wat openbreken.

Het begin van mijn persoonlijke ontdekkingstocht. Die bracht mij naar een inschrijving in de kunstacademie, misschien toch maar kunstenaar worden. Of in ieder geval terug die bonte vogel.

Intuïtief werd ik naar keramiek gezogen, niet het functionele luik, maar experimenteren en sculptuur. Klei. Hemel voor de zintuigen, die van mij toch. De geur. Het gevoel. En de oneindige mogelijkheden. Veel te leren.

Maar er speelde meer. Hoe zit ik nu werkelijk in elkaar?  Via Autisme Centraal volgde ik ondertussen wel een aantal opleidingen rond ASS en werd er vrijwilliger bij de 'Brugactiviteiten voor volwassenen'. Maar het label autisme, paste niet bij mij.

Plots kreeg ik te horen van een professional, volgens mij ben je een hoogtedenker. Dus volgde ik de basisopleiding bij Hoogbloeier, om ook dat eens uit te spitten. Verder wou ik meer weten over kunsteducatie, dus deed ik de jaaropleiding bij Wisper.

Dan wou ik ook nog meer weten over talenten, want dat speelt toch een belangrijke rol bij welbevinden dus werd ik talentenfluisteraar.   Creatieve denker en maker, ideeënfontein, dieptedenker, hoogtevoeler, mooimaker, beeldorganisator, uitblinker als ik het wil, zinzoeker, weger...   

Mijn talenten in actie waren een professioneel keerpunt.

2019-2021
Creanaut voor hooggevoelige en hoogbegaafde kinderen
De eerste stappen als ondernemer en creanaut

Ik heb ondertussen heel wat ervaring binnen creanaut voor hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen.Wat deed ik zoal met kinderen? Van alles. Over verhalen verzinnen, creatief schrijven, over helemaal kind mogen zijn en schilderen met handen en tekenen met blote voeten. Over het voetpad vol kliederen om echt groots te werken, kleien uiteraard en mixed media. Bouwen en gebouwen gaan bekijken, slow art, actief museumbezoek en de wereld bewonderen.

Ontsnappen uit het hoofd en ontspannen met een mindset op verwondering. Ik deed dit wel graag, maar het bleek niet zo eenvoudig om elk kind te erkennen en te kunnen geven wat hij of zij nodig heeft in een groep van zes.

Want elk kind zit op een andere snelheid. En ik hou ervan om elk kind te begeleiden in zijn of haar talenten en interesses.

2021 - ongoing
Mijn werk delen en workshops keramiek op meikejanssens.be

Na vijf jaar opleiding keramiek en porselein vond ik het tijd om mijn werk met de wereld te delen. Dus de lancering van mijn website en webshop kwam er uiteindelijk toch van in februari 2021.

Sinds dit jaar experimenteer ik verder in een crossover met keramiek en mixed media om mijn eigen kennis nog te verdiepen en verbreden. Zo blijf ik zelf ook steeds andere media ontdekken en proberen. Die ik dan ook weer kan inzetten bij een creavontuur.

Sinds juli 2021 geef ik workshops en reeksen porselein en keramiek voor volwassenen en begon 'het creanauten' toch ook weer te kriebelen en kwamen er ook vragen van volwassenen en ouders. 

Je kan mijn werk vinden op meikejanssens.be.
2021 - ongoing
Creanaut wordt ook voor volwassenen
Kriebelen om toch verder te creanauten. Zowel om te ontprikkelen en te onsnappen uit je hoofd als jou te inspireren in je eigen praktijk

Het begon te kriebelen en er kwamen ook een aantal vragen. Kan je creanaut niet doen voor volwassenen, want dat ziet er wel leuk uit.

Na heel lang nadenken en wegen is de beslissing toch gevallen om creanaut te verbreden en ook op creavontuur te gaan met jongeren en volwassenen.

Voornamelijk individueel of in je eigen kleine kring. Om op die manier ontspanning, creatieve flow en verwondering te brengen.

Want ik geloof het echt van creativiteit word je gelukkig en kan je ontsnappen uit je hoofd. Door met je handen iets te maken, nieuwe dingen te ontdekken en te experimenteren zet je je mindset op verwondering.