Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

De geneugten van creativiteit – Speel even mee

Uit de praktijk – over creëren en belemmerende overtuigingen. Je weet wel, de beren op de weg

Perfectionisme, niet goed durven of andere belemmeringen.

Ik ken dat in ieder geval. Wachten om je werk te tonen, want dit is nog niet zo goed. Of neen ik kan mijn werk nog niet verkopen, want het is nog niet goed genoeg. Wat ik ook al gezien heb is in mijn praktijk ik ga er niet aan beginnen, want ik ga het niet goed genoeg kunnen.

Of ze beginnen zichzelf net voordat ze creatief aan de slag gaan al naar beneden te halen ‘Ja maar vroeger op school was ik al niet zo creatief’.

Gisteren nog zelfs. Een groepje enthousiaste dames kwam voor een workshop op maat. Een dame zei ‘Ik ben niet creatief hoor, mijn werkjes mochten vroeger nooit aan de muur hangen op school’. Ik vroeg wat meer uitleg. Blijkbaar koos de leerkracht elke week na de creatieve lessen de ‘beste en mooiste’ werkjes en die mochten dan aan de muur.

Nu dat lijkt mij in ieder geval al een moeilijke insteek om over kunst en creativiteit te praten. In termen van de beste en mooiste. Dat zijn natuurlijk ideale voedingsbodems voor perfectionisme en jezelf niet meer durven tonen als kind, maar ook in je creativiteit als volwassene.

Ook ik heb mijn deel gehad hoor, om eerlijk te zijn. Mijn hersenen hebben ook een dosis perfectionisme meegekregen als hoogtedenker en dieptevoeler.

Terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat er heel wat positieve effecten zijn van creativiteit, naar kunst kijken en kunst doen.

 

Creativiteit vermindert stress en maakt je relaxter

Je hersenen reageren heel hard op stresshormonen. Met je handen bezig zijn en creatieve dingen ondernemen zorgt er gewoon voor dat je geeft rustiger wordt en de stresscyclus onderbroken worden.
Recent werd de relatie tussen cortisolniveau en creativiteit onderzocht. Cortisol dat is een hormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt wanneer we te veel onder stress staan. Uit onderzoek bleek dat 75 procent van de deelnemers een verlaagd cortisolniveau ondervonden al na slechts 45 minuten kunst maken of creatief bezig zijn.

Creativiteit vergroot je vrijheid en verkleint perfectionisme

Gelukkig kan ik jou al zeggen, er is geen juiste of foute manier om creatief te zijn.
Wanneer je creëert geeft je dat de gelegenheid om te doen en te maken wat je wil zonder dat iemand gaat oordelen, ja maar dat is fout of dat is niet de juiste manier van creatief zijn. Je keert opnieuw terug naar dat gevoel van vrijheid, dat gevoel dat je kind misschien nog heeft. Of dat gevoel dat jij had toen je zes jaar was. Toen je nog geen druk op jezelf legde en je nog niet dacht in termen van ‘Ik moet expertise hebben en wat ik doe moet nuttig zijn’.
Creatief bezig zijn geeft je uitdagingen en mogelijkheden om opnieuw wat verfrissende risico’s te nemen, nieuwe dingen te proberen en om remmingen op een gezonde manier weg te werken.
 
Zijn die remmingen van een keer creanauten meteen weg? Ik geloof in een proces waar je in stapt. Maar waar ik wel in geloof is dat het meteen effect heeft op je stressniveau.
 
Wist je dat?
Na onderzoek is bewezen dat studenten en werknemers zich na 8 sessies werken rond schilderen, tekenen en artistiek werken ze zich beter konden concentreren en langer focussen op een onderwerp of materie.
 
 

En dan nog kort en bondig de waarom van deze log

 

Creëren kan een krachtig middel zijn om belemmerende overtuigingen te verminderen en concentratie te verhogen.

Wanneer je bezig bent met het creëren van iets, zoals het maken van kunst, het ontwikkelen van een nieuw product of je onderneming opzetten, ben je gefocust op het huidige moment en de taak waar je mee bezig zijn. Dit kan helpen om de stemmen van belemmerende overtuigingen te overstemmen en je te concentreren op wat je hier en nu aan het doen bent.

Daarnaast kan het creëren van iets nieuws je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en je te laten zien wat je allemaal in je hebt (positieve bekrachtiging, talenten,…). Iets zelf maken en al dan niet afwerken kan je een gevoel van trots en voldoening geven en je ook zo helpen om belemmerende overtuigingen te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat creëren ook een leerproces is en dat fouten en tegenslagen onvermijdelijk zijn. Het is oké om te falen en het is belangrijk om van fouten te leren en door te gaan. Door het creëren te blijven proberen, kan je je belemmerende overtuigingen verminderen en je concentratie verhogen. Geraakt je ook steeds meer in flow en dat geeft dan weer een boost aan positieve emoties en zelfvertrouwen.

Daarom dus :).

creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!

Uitgeserveerd 🙂

Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent