Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching
Perfectionisme, niet goed durven of andere belemmeringen.
Ik ken dat in ieder geval. Wachten om je werk te tonen, want dit is nog niet zo goed. Of neen ik kan mijn werk nog niet verkopen, want het is nog niet goed genoeg. Wat ik ook al gezien heb is in mijn praktijk ik ga er niet aan beginnen, want ik ga het niet goed genoeg kunnen.
Of ze beginnen zichzelf net voordat ze creatief aan de slag gaan al naar beneden te halen ‘Ja maar vroeger op school was ik al niet zo creatief’.
Gisteren nog zelfs. Een groepje enthousiaste dames kwam voor een workshop op maat. Een dame zei ‘Ik ben niet creatief hoor, mijn werkjes mochten vroeger nooit aan de muur hangen op school’. Ik vroeg wat meer uitleg. Blijkbaar koos de leerkracht elke week na de creatieve lessen de ‘beste en mooiste’ werkjes en die mochten dan aan de muur.
Nu dat lijkt mij in ieder geval al een moeilijke insteek om over kunst en creativiteit te praten. In termen van de beste en mooiste. Dat zijn natuurlijk ideale voedingsbodems voor perfectionisme en jezelf niet meer durven tonen als kind, maar ook in je creativiteit als volwassene.
Ook ik heb mijn deel gehad hoor, om eerlijk te zijn. Mijn hersenen hebben ook een dosis perfectionisme meegekregen als hoogtedenker en dieptevoeler.
Terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat er heel wat positieve effecten zijn van creativiteit, naar kunst kijken en kunst doen.
Creëren kan een krachtig middel zijn om belemmerende overtuigingen te verminderen en concentratie te verhogen.
Wanneer je bezig bent met het creëren van iets, zoals het maken van kunst, het ontwikkelen van een nieuw product of je onderneming opzetten, ben je gefocust op het huidige moment en de taak waar je mee bezig zijn. Dit kan helpen om de stemmen van belemmerende overtuigingen te overstemmen en je te concentreren op wat je hier en nu aan het doen bent.
Daarnaast kan het creëren van iets nieuws je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en je te laten zien wat je allemaal in je hebt (positieve bekrachtiging, talenten,…). Iets zelf maken en al dan niet afwerken kan je een gevoel van trots en voldoening geven en je ook zo helpen om belemmerende overtuigingen te verminderen.
Het is belangrijk om te onthouden dat creëren ook een leerproces is en dat fouten en tegenslagen onvermijdelijk zijn. Het is oké om te falen en het is belangrijk om van fouten te leren en door te gaan. Door het creëren te blijven proberen, kan je je belemmerende overtuigingen verminderen en je concentratie verhogen. Geraakt je ook steeds meer in flow en dat geeft dan weer een boost aan positieve emoties en zelfvertrouwen.
Daarom dus :).
Hoi, ik heet Meike
Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.
Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.
Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.