Creanaut, creatieve coaching Gent | creatief coach | beeldend therapeut | Meike Janssens Gent

De helende kracht van kunst

Inspirerend – verwondering en kan je zelfs hoop geven

 

Hoop, optimisme, verwonderen en elkaar inspireren. Krachtig in het groepstraject slow en flow maar ook in de 1-op-1 begeleiding met coaching en creatieve therapie

In onze hectische en soms chaotische levens bestaat er een hulpmiddel dat ons emoties kan aanraken, onze creatieve geest kan bevrijden en ons kan bijstaan in tijden van uitdaging – kunst.

Of het nu gaat om schilderijen, beeldhouwwerken, muziek, poëzie of andere kunstvormen, de aanwezigheid van kunst kan een transformatie teweegbrengen in ons innerlijke ‘zijn’. Van onze gedachten en gevoelens.

Kunst overstijgt een louter esthetische bevrediging

Het kan ons inspireren,  verwonderen en zelfs hoop te geven. Wanneer we ons omringen met kunst, voelen we een diepe verbondenheid, niet alleen met het kunstwerk zelf, maar ook met de kunstenaar die het creëerde en met anderen die dezelfde emoties delen. Bijvoorbeeld als we samen op museumbezoek gaan tijdens slow en flow. 

Het opent de weg naar heling, een pad dat zich in vele richtingen uitstrekt, met talloze mogelijkheden. Snap mij niet verkeerd, kunst kan waarschijnlijk de wereld niet redden. Maar kan je wel ondersteunen op je persoonlijke weg

Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van kunst is het vermogen om te helpen bij de verwerking van moeilijke emoties. Vaak worstelen we om de juiste woorden te vinden om onze innerlijke pijn en ervaringen uit te drukken. Kunst biedt een veilig uitlaatklep, een canvas waarop we onze emoties kunnen schilderen zonder de beperkingen van taal.

In het creatieproces ontdekken we onszelf opnieuw, vinden we kracht in onze kwetsbaarheid en beginnen we te helen. 

Ook voor mensen die leven met pijn kan kunst een kostbaar instrument zijn. De emotionele expressie die kunst biedt, kan dienen als een manier om de intensiteit van fysieke sensaties te verzachten. Door onze geest te verplaatsen naar een wereld vol creativiteit en verbeelding, kunnen we soms een moment van verlichting vinden van de ongemakken van ons lichaam.

Kunst kijken en kunst doen in coaching

Maar het kijken naar kunst en het bezoeken van een tentoonstelling gaat niet over de bordjes die aan de muur hangen, maar juist om wat het met jou doet. Het gaat om wat je ziet en wat niet.

Het gaat om welke kleuren jouw aandacht trekken en welke niet. Welk beeld iets doet in je buik en welke niet. Het gaat om in het kunstwerk stappen en in je verbeelding rondwandelen.

Soms is het maar even, dat ene moment van ‘oh’.

Dat ene moment waarop je de pijn, die fysieke sensaties vergeet en je volledig opgaat in het kunstwerk.

Dat  ene moment dat je de kracht van verbeelding voelt of dat moment dat je je intuïtie als een schakelaar ‘aan’ zet. Dat je nieuwsgierigheid gevoed wordt. Ook al is het maar even, ik zie het als een zaadje dat gepland wordt.

Bovendien kunnen we samen op een begeleide visualisatie gaan tijdens ons museumbezoek. We kunnen ons verliezen in het kunstwerk, de verhalen en emoties die het oproept, en onze verbeelding de vrije loop laten. Dit helpt ons om nog dieper in de ervaring te duiken en ons te laten raken door de kunst op een persoonlijk en diepgaand niveau.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat kunst een positieve invloed kan hebben op onze mentale en emotionele gezondheid.
Medische professionals en therapeuten hebben dit potentieel herkend, en sommigen hebben zelfs programma’s opgezet waarbij kunst en creatieve activiteiten worden ingezet als sociale therapie. Kunst doen en kunst kijken op voorschrift.

Het is opmerkelijk hoe kunst mensen kan verbinden met zichzelf en anderen. Hoe we door naar kunst te kijken en erover te praten samen onze verbeelding kunnen voeden of zelfs diepgaand in gesprek gaan over emoties. Of hoe we samen kunnen spelen en intuïtief beleven.

Net zoals kunst ons in staat stelt om te groeien, brengt het ons ook in verbinding met anderen. Het delen van onze creaties en kunstbelevingen opent deuren naar gemeenschappelijkheid, connectie en begrip.

We worden allemaal verbonden door onze menselijke emoties en ervaringen, en kunst fungeert als het medium dat deze verbinding faciliteert.

 

Veranderen is geen eindbestemming met een vastgestelde tijdlijn

Het is eerder een reis vol onbegrensde mogelijkheden. Elke ontmoeting met een kunstwerk is een nieuwe ervaring die ons nieuwe inzichten geeft, en elke stap op het pad naar je authentieke zelf. Gewoon ‘zijn’ zonder oordeel.

Kunst is als een trouwe metgezel op je pad naar persoonlijke groei en verbinding, een metgezel die ons in staat stelt om te groeien, nieuwsgierigheid te voeden, te spelen en verbinding te maken – met onszelf en anderen.

Dus, wanneer je de volgende keer voor een kunstwerk staat, besef dan de ongelooflijke kracht die het in zich draagt. Laat het je inspireren, je verwonderen en hoop geven.

Sta open voor de helende mogelijkheden die kunst biedt en omarm de reis die voor je ligt, vol nieuwe inzichten en perspectieven, net zoals elk bezoek aan een favoriet kunstwerk

Boekje Tessa Kerre – Kunst op voorschrift waarbij ze het heeft over een dienst in een ziekenhuis die kunst aan bed kan brengen. 

Of het artikel in flow magazine ‘Een museumbezoek voor je mental health werkt dat’

Ook in musea is er steeds meer aandacht voor de helende kracht van kunst of voor musea als plek waar je kan mediteren, tot jezelf komen en kunst kijken vanuit diepe verbinding.

 
Meike Janssens

coaching, creatieve therapie, training en begeleiding naar florerend leven

Ik hou van grenzen en overlapping tussen disciplines en al mijn opleidingen en interesses. Ik ben geboeid om de wetenschap van kunst en creativiteit te koppelen aan welbevinden en persoonlijk leiderschap

Gentse coachpraktijk om voluit te leven en floreren. En creatief en speels verbinden met jezelf en anderen

  • waarderend klankbord dat voedingsstoffen biedt voor je grond
  • speelse en creatieve metgezel voor tijdens verschillende etappes
  • Iemand die samen met jou knopen ontwart
  • ‘ruimtehouder’ om in beweging te komen
  • cheerleader en ‘accountability-houder’ voor je proces
  • Een frisse blik, een ander perspectief verrijkt met kunst
  • Een aanmoediging, je portie nieuwsgierigheid en veerkracht
  • Een duwtje in de rug tijdens je (creatieve) projecten
  • sparringspartner waarmee je kunt experimenteren en verkennen
 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent