Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

“Zorg voor jezelf”
“Kies maar voor wat je nodig heb”
“Doe dat wat je voelt te willen doen, nu in het moment”

Ik zei het al op mijn creavonturen en expedities. Tegen collega’s en cliënten, incluis tegen mezelf. Misschien hoorde jij dat ook wel al eens?

Ja ik schrijf mezelf en praat met mezelf, dat is trouwens een van de dingen waardoor ik voor mezelf zorg.

Juist… ik ging het nog eens hebben over zelfzorg. Maar wat is dat dan? Zorgen voor mezelf. Weet je feitelijk wat zorgen voor je kan zijn en hebben je hersenen het wel bij het juiste eind?


Denkfouten, minste weerstand, blinde vlekken…


Maar dus… ik wil het ook hebben met jullie over onze denkfouten (bias). We maken honderden mentale denkfouten. Zo denken we dat de toekomst goed kunnen voorspellen. Terwijl we er vaak volledig naast zitten. Zo blijkt uit onderzoek dat ik in de toekomst (lees als ik 50 ben) meer ga gelijken (denken en doen) op andere 50-jarigen dan op mezelf op dit moment (ik ben 37). En dan heb ik het nog niet gehad over onze eigen blinde vlekken. Het woord zegt het zelf, daar heb ik zelf geen weet van.
 
Of ons brein kiest, als je het vrij laat, vaak de weg van de minste weerstand. Maar is dat wat je wilt ook echt wat je nodig hebt? Als ik naar de winkel ga heb ik vaak zin in chips. Maar is dat wat mijn lichaam nodig heeft? Of een pakje frietjes. 

En workaholics die willen gewoon werken , doorwerken, en nog wat werken. Hebben ze tijd kunnen vrijmaken? Dan vullen ze dat snel in met… ja nog meer werk. Snel nog eens je e-mails checken of al aan het werk gaan nog op de trein. Want zo geraak je oververmoeid en opgebrand, ja ook als je je job graag doet. Terwijl wat ze nodig hebben niet nog meer werk is, niet nog meer moeten en drukte. Maar rust, echte ontspanning, geniet-tijd.
 

Maar wat wil je echt? En is wat je wilt ook echt wat ik nodig heb? Sommigen onder jullie weten dat misschien maar ik was vroeger een workaholic. Ik wou veel en hard werken en impact maken. Impact in een job zonder mandaat. Vechten tegen de bierkaai dus.

 
Dus ik ging bijleren over mezelf, nu toch wel al enkele jaren
 
Veel van wat je voelt en nodig hebt dat zit een ergens wat weggemoffeld. Maar wat ik vooral ook geleerd heb doorheen de tijd is om niet steeds de gemakkelijkste weg te gaan. 

Want op mijn pad als zelfstandige moet ik door de weerstand van verkoop, mezelf zichtbaar maken en marketing. Dat is nu eenmaal niet de weg van de minste weerstand. Het liefste van al zou ik gewoon wachten tot jij voorbij komt en mogelijks een creanaut wil worden. Maar ik heb gekozen om een blog te schrijven, die jij nu leest. Om met jou ook via deze weg mijn expertise te delen.
 
Ik verken wat ik nodig heb door te schrijven en gewaar te zijn van de reacties van mijn lichaam. Vermoeidheid of bij mij dan specifiek hoofdpijn, zijn hele goede graadmeters. Vroeger was ik hier trouwens heel slecht in. Lichte hoofdpijn, hup een pijnstiller en doorwerken. Dat werd dan migraine tot ik bed belandde met hoofdpijn en liefst in een donkere ruimte voor enkele uren.


Iets met het leven stuurt je veel veertjes en als je ze negeert dan worden dat bakstenen. Veertjes als in waarschuwingen dat je lichaam ‘neen’ zegt. Echter zijn we als mens heel goed in het negeren of niet opmerken van die lichte signalen.

 
Wat kan dan bijvoorbeeld wel zelfzorg zijn en kan je dat uitdokteren


Flow-ervaringen die maken je gelukkig, dat blijkt uit onderzoek uit de positieve psychologie. Flow-ervaringen die krijg je vaak als je kunstzinnig aan de slag bent. Daar gaat dat het gemakkelijkste. Maar dat kan ook zijn van in je tuin te wroeten bijvoorbeeld, onderzoek dat vooral zelf.

En nieuwsgierig zijn, ook een eigenschap van creativiteit, helpt dan weer tegen depressie. Win-win.

Dankbaarheid, nog eentje uit de positieve psychologie helpt dan weer om je emotionele graanschuur te vullen.

 
En dan tegelijkertijd neem dit ook allemaal met de nodige speelsheid en creativiteit op. Uiteindelijk draait creanauten om al dit én om speelser en lichter in het leven te staan. Want we zijn allemaal maar mensen met onze denkfouten en onvolmaaktheden. En we zijn allemaal maar mensen met nood aan de gewone, dagelijkse dingen.


Aan een koffietje drinken met die goede vriend, nog een wandeling in het bos samen of samen creëren met een goed gesprek nadien. Creanaut dat zijn de gewone en belangrijke dingen in het leven, zoals mindfulness en levenskunst, zoals samen met je kind komen creëren en  je persoonlijke kleine dingen in het leven ontdekken en koesteren.

Dat is ontdekken wat zorgen voor jezelf kan zijn dat is onderzoeken wat voor jou geniet-tijd kan zijn.

En daar gewicht en tijd (een plek in je agenda) aan toekennen om je emotionele graanschuur te vullen, veerkrachtig te zijn, je talent in actie te zetten en dat te waarderen wat er is.

 

En daar proost ik op. Op het gewone, het kleine, op verbondenheid, dankbaarheid en tijd samen. Op dat wat bij creanaut aandacht krijgt.


Ahja… je verwacht nog een conclusie misschien 🙂


Is zelfzorg dan zinvol of niet? Ik denk het wel, als je weet wat voor jou geniet-tijd is. Als je vaker je brein en zijn fouten negeert om iets anders te kiezen dan wat je ‘gewoon’ bent om om te doen of ondergesneeuwd geraakte door drukte, workoholic zijnde en stress.

Als je er ook effectief een tijd en een plek voor maakt in je agenda.


Veel plezier ermee en misschien tot creanauts


Meike


Ik help je de komende tijd graag spelen, flowen, rust nemen en genieten van zelfzorg in vernieuwde trajecten en creavonturen. 

Ik zet graag mijn expertise en tools in die ik doorheen de tijd leerde uit de verschillende disciplines die ik onder de loep nam en nog steeds dagelijks onderzoek.creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

 

Ready? Set. Go!