Creanaut, creatieve coaching Gent | creatief coach | beeldend therapeut | Meike Janssens Gent

Vertraag, verbind en creëer: De magie van mindfulness voor creatieve avonturiers (en andere 😉 )

Hoor je dat stemmetje in je hoofd? Het zegt: ‘Meer spelen?

Maar als ik niets doe en alleen maar speel, krijg ik mijn taken niet gedaan. Dat is tijdverspilling en nutteloos. En als je niet meerdere taken tegelijk kunt doen, ben je incompetent.

We zitten allemaal vast in de eindeloze doe-modus. Doen… nog meer doen… en nog meer doen.

En toen kwam ik mindfulness tegen. Eerlijk gezegd vond ik het eerst een beetje bizar. Ik had al eens geprobeerd om te mediteren, zonder training, gewoon uit mezelf. Maar dat werkte niet echt. Ik had het gevoel dat het iets was voor hippies in hippe gewaden en teenslippers. Maar serieus, het gevoel van hier en nu ‘zijn’ is zo vervullend, vertragend en verrijkend.

Nu ben ik zelf een tijdje uitgevallen door een bore-out. Het gevoel van ‘druk zijn’ was voor mij altijd een excuus in mijn vorige baan. Maar door altijd maar bezig te zijn en te zeggen dat ik het druk had, kwam ik uiteindelijk tot stilstand… en verveelde ik me.

Ik speelde niet meer, ik creëerde niet meer… ik was van de doe-modus naar complete stilstand gegaan. Niet de bewuste stilte waar mindfulness over gaat.

Achteraf gezien was het uitvallen met een bore-out  eigenlijk een cadeau.

Ik heb nu zoveel meer zingeving in mijn leven, ben gelukkiger en zie wat mijn doel hier is. Maar de schaduwzijde is dat het soms een gevecht is om ervan te kunnen leven. En vaak moet je door wat troep heen om bij het goud te komen.

Ik weet nu dat schoonheid mijn doel in het leven is. Schoonheid zien in de wereld, in kleine gelukjes, in mensen, in creatiekracht, in kunst… zelfs in het proberen en nog eens proberen.

En nu, midden in mijn zoektocht naar mezelf, ontdek ik dat mindfulness een plek kan krijgen in mijn leven en kan worden gekoppeld aan creanaut en mijn eigen kunst. Maar even geduld alsjeblieft… geduld is niet altijd gemakkelijk voor (intense) mensen. En tegelijkertijd probeer ik mindful te blijven.

1. Vertraag… ja, nog langzamer… en adem.

“Creanaut en mindfulness gaan over vertragen. Stap uit die drukke gedachten. Gewoon ‘zijn’, de uitknop indrukken en (even) niet ‘moeten’.”

2. Laat de rook in je hoofd verdwijnen en omarm de stilte.

Heb je een druk hoofd? Laat het stof neerdwarrelen en kom tot rust. Ontsnap aan al dat ‘moeten’.

Op die manier maak je verbinding tussen je lichaam en geest, zodat je je meer bewust kunt zijn van je emoties, gedachten, gevoelens en fysieke sensaties. Het stelt je in staat om met meer nieuwsgierigheid in het leven te staan en vervulling te vinden.

3. Last but not least… neem het leven niet altijd te serieus.

Speel, geniet, maak een rommeltje, wees creatief, doe ‘niets’ nuttigs… Neem het leven niet al te serieus, maar laat het wel binnen.

Het leven is een experiment, net zoals creanaut of mijn eigen projecten. Soms heb je wellicht geen afgewerkt resultaat nodig. Het doel is spelen, rust in je hoofd ervaren, niet alles te serieus nemen, dankbaarheid voelen, tijd nemen om te verbinden, te vertragen en je creatieve potentieel te ontdekken of voeden.

Minder ruis in je hoofd zorgt ervoor dat je beter kunt reageren,

minder stress ervaart en met meer levenslust nieuwsgierig in het leven staat.

Dus, mijn persoonlijke missie tijdens mijn korte verblijf hier op deze planeet is om zoveel mogelijk creativiteit en schoonheid met jou te delen. Creativiteit, mislukkingen, pogingen, groei, uit je comfortzone stappen, twijfelen, emoties… alles wordt gewaardeerd.

Ik herhaal graag de quote: ‘There is no such thing as failure. You either succeed or learn’ – Kevin Kruse.

Veel plezier onderweg!

 
Meike Janssens

coaching, creatieve therapie, training en begeleiding naar florerend leven

Ik hou van grenzen en overlapping tussen disciplines en al mijn opleidingen en interesses. Ik ben geboeid om de wetenschap van kunst en creativiteit te koppelen aan welbevinden en persoonlijk leiderschap

Gentse coachpraktijk om voluit te leven en floreren. En creatief en speels verbinden met jezelf en anderen

  • waarderend klankbord dat voedingsstoffen biedt voor je grond
  • speelse en creatieve metgezel voor tijdens verschillende etappes
  • Iemand die samen met jou knopen ontwart
  • ‘ruimtehouder’ om in beweging te komen
  • cheerleader en ‘accountability-houder’ voor je proces
  • Een frisse blik, een ander perspectief verrijkt met kunst
  • Een aanmoediging, je portie nieuwsgierigheid en veerkracht
  • Een duwtje in de rug tijdens je (creatieve) projecten
  • sparringspartner waarmee je kunt experimenteren en verkennen
 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent