Creanaut, coaching Gent | creatieve therapie | mindfulness | life coach

Van kunstogen tot speelse verrassingen: een creatieve reis vol liefde

  1. Luisteren met kunstogen

Het samensmelten van muziek en beeld is werkelijk prachtig. Het is een genot om te zien hoe Beethoven’s zevende symfonie transformeert tot interessante lijnen, fantastische figuren en levendige kleuren. Het wordt kunst in zijn puurste vorm.

De zevende symphonie wordt kunst

 
  1. Steal like an artist – Austin Kleon

Ik heb het boek “Steal Like an Artist” al meerdere keren doorgenomen, of delen ervan. Vroeger bij Creanaut hoorde ik vaak kinderen zeggen: “Hij doet mij na.” Misschien herken je het wel. Maar als kunstenaar of creatieveling is het bijna absurd om niet naar anderen te kijken en misschien zelfs hun pad even te bewandelen.

Dit is een volkomen normaal artistiek proces, iets wat niet alleen voor creatievelingen geldt. Je leert, je absorbeert als een spons, je observeert… En vroeg of laat scheiden je wegen zich toch. Daar ben ik zeker van.

Als je op de bus stapt bij iemand anders, stap dan niet meteen af om terug te keren naar het vorige station en jezelf helemaal opnieuw uit te vinden, maar blijf even meerijden. Scheiden je wegen? Stap dan op tijd af.

“Steal like an artist” verwijst naar de website van de schrijver/illustrator.

Steal like an artist, naar de website van de schrijver/illustrator

 
  1. De kracht van geduldig zijn

Oh, wat is geduldig zijn soms lastig. Maar er schuilt zeker waarde in. Jezelf uiten en ontspannen in je eigen creativiteit, en de magie ervaren van het onderweg zijn, is niet gemakkelijk. Op een bepaald moment kan het mistig worden en weet je niet meer of je moet blijven doorgaan of stoppen. Je oefent elke dag, verzamelt inspiratiebronnen, zoekt en oefent opnieuw.

Maar er komt maar weinig terug van de andere kant, van de toeschouwer. Men zegt weleens dat kunst en creativiteit geen bestaansrecht hebben zonder de toeschouwer. Werk geduldig aan je eigen cocon. Jouw werk zal steeds meer betekenis krijgen voor jou en je zult nieuwe lagen ontdekken.

Ik ben ervan overtuigd dat “leren geduldig te kijken” of “tijd nemen en ervaren” een interessante sleutel is op vele vlakken. Het lijkt misschien wat historisch om tijd te nemen en langzaam te bewegen in onze huidige snelle wereld. Maar naar mijn mening dragen tijd en geduld bij aan een productieve leercurve, in elke mogelijke discipline. En langzaam kijken naar kunst of zelf kunst maken, dat is gewoon heel plezierig.

Daarom kies ik af en toe voor slow art, traag kijken, traag tekenen… Het is geweldig en het zaait kleine zaadjes die ook op andere gebieden vruchten afwerpen.

  1. Zelfexpressie, gewoon iets doen zonder verwachtingen

Zelfexpressie houdt in dat je jezelf bevrijdt van ondermijnende gedachten zoals “Ik ben niet creatief” of “Wat ik doe moet nuttig zijn”. Velen van ons kennen deze uitspraken wel. Misschien heeft iemand ze ooit tegen jou gezegd, of zeg je ze zelf tegen jezelf.

Maar gewoon iets doen zonder resultaten te verwachten, hoe krachtig is dat! Krabbelen en met verf gooien zonder te streven naar een mooi of inspirerend kunstwerk, hoe bevrijdend is dat! Gewoon wat op een drum slaan zonder ritme te verwachten. Gewoon wat kriebels maken zonder grootschalige abstracte kunst te willen creëren. Gewoon wat tegen een bal schoppen zonder een doelpunt na te jagen.

Terwijl ik dit typ, voelt het bevrijdend. Het is gewoon heerlijk, nietwaar?

Eerlijk gezegd is het niet altijd gemakkelijk. Ook ik moet hier nog op trainen, gewoon spelen.

Vorig jaar moest ik presteren op de academie, afstuderen en een jury. Dus moest alles perfect zijn… Ik zat zo vast in het produceren en finetunen, keer op keer produceren en finetunen. Totdat uiteindelijk het resultaat “goed genoeg” was. 😀

Dit jaar heb ik gekozen voor mixed media en keramiek samen. Ik wilde mezelf wat speeltijd geven, nieuwe materialen leren kennen en weer in contact komen met mijn speelse ik. Maar dat bleek lastiger dan gedacht. Want uiteindelijk wil je ook iets doordachts creëren, iets wat helemaal bij jou past.

Dus… Ik moest even een paar stappen terugzetten. Terug naar punt 3, de kracht van geduld en tijd. Dus begon ik wat te spelen met waxine en mijn foto’s te knippen (waar ik vorig jaar zo hard aan gewerkt had). Er is een term voor binnen de creatieve wereld: “Kill your darlings”. Niets is sterker dan dat.

Dus dood, verbouw of hergebruik je geliefden, je favoriete creaties.

Dat is iets wat ik vaak in mijn proces naar voren laat komen, en dat is, tussen ons gezegd, heerlijk en bevrijdend. Het geeft je bovendien verfrissende ideeën.

 
  1. Must love bijzondere vogels

Probeer eens prachtige vogels te tekenen, het is echt heerlijk om te doen. Dus pak je tekenspullen, schrijfwaren en een vel papier. Je kunt ook naar het bos in de buurt gaan om te genieten van de minder bijzondere, maar even mooie en leuke vogels.

Bekijk deze video op YouTube voor inspiratie.

En wat is dan het verband met The Artist’s Way en kunstenaarsuitjes? Laten we even uitleggen waarom.

Een kunstenaarsuitje of creavontuur, ook wel bekend als een “artists date” of een retraite, is een periode waarin kunstenaars zich terugtrekken uit hun dagelijkse omgeving om zich volledig te richten op hun kunst. Het doel van een kunstenaarsuitje is om de creativiteit te vergroten en de kunstenaar de ruimte te geven om aan hun werk te werken zonder afleidingen uit het dagelijks leven. De duur van een kunstenaarsuitje kan variëren, van een paar dagen tot enkele weken. Soms zijn er begeleiders aanwezig om de kunstenaars tijdens het proces te ondersteunen.

Ik gebruik deze uitjes om mezelf te inspireren, nieuwe omgevingen en dingen te ontdekken, en mijn verwondering te voeden.

 
 
 
Meike Janssens

coaching, creatieve therapie, training en begeleiding naar florerend leven

Ik hou van grenzen en overlapping tussen disciplines en al mijn opleidingen en interesses. Ik ben geboeid om de wetenschap van kunst en creativiteit te koppelen aan welbevinden en persoonlijk leiderschap

Gentse coachpraktijk om voluit te leven en floreren. En creatief en speels verbinden met jezelf en anderen

  • waarderend klankbord dat voedingsstoffen biedt voor je grond
  • speelse en creatieve metgezel voor tijdens verschillende etappes
  • Iemand die samen met jou knopen ontwart
  • ‘ruimtehouder’ om in beweging te komen
  • cheerleader en ‘accountability-houder’ voor je proces
  • Een frisse blik, een ander perspectief verrijkt met kunst
  • Een aanmoediging, je portie nieuwsgierigheid en veerkracht
  • Een duwtje in de rug tijdens je (creatieve) projecten
  • sparringspartner waarmee je kunt experimenteren en verkennen
 
Coaching Gent, Meike Janssens | creatief coachen | creatieve therapie | verbinden met kunst | creativiteit workshops en spelen voor volwassenen | Mindfulenss Gent