Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Uit je hoofd, in je lijf met creativiteit

enkele tips van creatief therapeut, coach en inspirator Meike Janssens

 

Wees mild voor je lieve brein

Ik hoor het vaak in mijn praktijk. Gog Meike, ‘Hoe geraak ik uit mijn hoofd, meer in mijn lichaam’.

Nu dat is een vraag waar ook heel wat antwoorden op kunnen zijn. Ik geef je mijn inzicht.

In eerste instantie wees mild. Mild voor jezelf en ook voor je brein. Ook je brein heeft het beste met je voor. Het is een krachtig en prachtig instrument dat je heel wat kennis geeft over de wereld, over jezelf. Ook je lichaam uiteraard.

Dat reageert bijna ogenblikkelijk op wat je denkt.

Dat dus in eerste instantie.

Uit je hoofd te stappen en in je lichaam

En dan is er nog iets moeilijk aan die zin misschien waar ik eerst even bij stil wil staan. Je bent eigenlijk altijd in je lijf. Ook je hoofd, is een deel van je brein. Ik snap wel dat je soms zo kan bezig zijn met verleden en toekomst, met piekeren en rondjes draaien.  Met deadlines halen, hollen naar meetings en to-do lijstjes afwerken, dat je het gevoel krijgt jezelf voorbij te lopen. Soms lopen we onszelf te pletter.

Nu wat kan je dan doen.

 

Zintuigen

Merk op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Laat je bewustzijn zakken vanuit je hoofd naar de rest van je lichaam. Voel de grond onder je voeten, de lucht die je ademt en de sensaties in je handen,… .

Wanneer we ons te veel in ons hoofd bevinden, kunnen we het contact met ons lichaam en het hier en nu verliezen. We zijn bezig met piekeren, plannen en analyseren, terwijl het leven aan ons voorbijgaat. Het is alsof we op de automatische piloot staan, zonder echt te ervaren wat er om ons heen gebeurt.

Om uit je hoofd te komen en in je lichaam te zakken, is het belangrijk om bewust aandacht te besteden aan je zintuigen. Door je te concentreren op wat je op dit moment ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt, breng je jezelf terug naar het huidige moment en maak je contact met je lichaam.

Ook creativiteit is een krachtig hulpmiddel

Creativiteit kan een krachtig hulpmiddel zijn om uit je hoofd te stappen en in je lichaam te komen. Wanneer we ons creatieve potentieel aanboren, richten we onze aandacht op het proces van creëren, in plaats van op het eindresultaat. Dit stelt ons in staat om in het moment te zijn en te genieten van de activiteit zelf, of het nu schilderen, schrijven, een ritme kloppen met een penseel, tekenen op muziek, … .

Laten we playfulness vieren

Creativiteit nodigt ons uit om te spelen, te verkennen en te experimenteren. Het opent de deur naar nieuwe perspectieven en mogelijkheden. Wanneer we ons overgeven aan het creatieve proces, kunnen we loslaten wat er in ons hoofd rondspookt en ons laten leiden door onze intuïtie en innerlijke wijsheid.

Bovendien kan creativiteit een brug slaan tussen ons hoofd en ons lichaam. Het stelt ons in staat om onze gedachten en gevoelens uit te drukken op een non-verbale manier. We kunnen onze innerlijke wereld vormgeven door middel van kunst en zo een diepere verbinding met onszelf creëren.

Kunst kijken, museumbeleving en persoonlijke groei

Ook in ene museum krijg je die ervaringen waarbij we samen op een actieve manier naar kunst kijken. Connecteren met elkaar door gedachten en gesprek, gedichten schrijven over wat we voelen en zo connectie maken met onze intuïtie. Je leert zo ook op je intuïtie vertrouwen.

Begin klein als je merkt dat er heel wat ruis in je drukke brein zit

Dus, als je merkt dat je te veel in je hoofd zit en graag meer in je lichaam wilt zijn, probeer dan bewust aandacht te besteden aan je zintuigen en jezelf toe te staan creatief te zijn. Begin klein en neem de tijd om te observeren en te waarderen wat er om je heen en binnenin je gebeurt. Laat creativiteit je gids zijn naar een meer gebalanceerde en vervullende ervaring van het leven.

Heb je nu zin gekregen om hiermee aan de slag te gaan? Bekijk het floreertraject slow en flow

 

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Floreer coach, ACT therapeut, creativiteitscoach, beeldend therapeut vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Ontdek jezelf en je eigen handleiding, maak keuzes die bij je passen en floreer. Specifiek ook voor snelle denkers, diepe voelers, creatieven, creatieve generalisten, multipassionates, hoogbegaafden en neurodivergente breinen (HSP, HSS, ADHD, ASS)

Neem contact op

 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent