Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Ervaren met al je zintuigen – Mindful moments – creatieve mindfulness en creavonturen voor thuis

Creavonturen zijn daar om wat je voelt, ervaart met al je zintuigen toe te laten.

Je innerlijke kind voeding te geven en verbinding te maken met jezelf. Met je creatieve kant. Een neen je hoeft daarvoor geen kunstenaar te zijn, ik geloof dat iedereen het kan.

Je kan hierdoor misschien wel ervaren dat je vrolijker bent, je batterijen opladen, je getriggerd wordt om iets eens anders te bekijken of zelfs minder gaat piekeren. Waardoor je meer verbinding maakt met je lijf, met jezelf, je zintuigen en met anderen.

Het is bewezen dat je stressniveau daalt door te creëren en dat je na ongeveer 45 minuten echt tijd voor het creatieve gaat vertragen en uit je hoofd zakt.

Vandaag neem ik je mee op een minicreavontuur, voorafgaand aan een creanaut sessie. Het kan zijn dat ik deze ook wel eens samen met je doe.

Ga even wandelen, kies een plek uit die je aanspreekt. Focus op het gevoel. Het is belangrijk dat je niks forceert.

Ga intuïtief op ontdekking. In de natuur, in een park, … . Geef voldoende aandacht aan je lichaam. Adem je snel of eerder traag? Wandel eens traag, nog trager, wandel eens snel. Durf je te kruipen? Op je blote voeten? Door de regen? Doe dat. 

Voel hoe je voeten de grond raken. Luister naar de geluiden om je heen. Hoor je je eigen voetstappen? Het geritsel van de bladeren? Of vogels fluiten? Observeer. Vol verwondering, zoals je innerlijke kind het zou doen.

Wat ruik je? Misschien ruik je wel bosgrond. Of de geur van gras? Neem waar. Misschien wil je wel eens voelen aan een boom of aan de bosgrond? Doe dat.

Wandel tot je voelt dat je op een plek bent, waar je voelt te willen zijn op dat moment. Intuïtief.

Sta langduriger stil bij deze plek. Observeer. Verzamel een aantal indrukken en dingen, objecten zoals takken, blaadjes, … .

Ga op schattenjacht.  Je kan ter plaatse al je creativiteit even kwijt in een klein stukje landart en neem ze mee naar huis. Of schrijf wat je voelt, ruikt, smaakt, ziet, … op in je schriftje. 

Breng je objecten om te koesteren mee naar een creavontuur en maak er nature art mee of waar deze objecten je ook creatief brengen.

Doe vooral niet te hard je best, eerder ontspan en geniet van dit moment voor jezelf. Op het moment dat je denkt aan perfectie ben je al onderweg naar je hoofd. Dus blijf zoveel mogelijk in de ontspanning, in het moment en in het openen van je zintuigen.

Ik vind het heel fijn om je ervaringen achteraf te horen. Voel je vrij om je ervaringen en/of foto’s te delen op facebook of via een e-mail of berichtje.

Dit creavontuur, net zoals de anderen hier in het logboek, zijn gemaakt als kleine kennismaking van creanaut. Als kleine mindful moments zowel voor volwassenen als voor kinderen (en ook samen).

Heb je een specifieke vraag of thema dat je bezighoudt, dan kun je natuurlijk ook bij me terecht voor een individuele reeks creavonturen of voor een langdurigere reeks zoals The Artist’s Way waarbij je in een kleine groep tweewekelijks op creavontuur komt.

 

Nog even kort en bondig de waarom

Mindfulness, creativiteit en tot rust komen kunnen hand in hand gaan en bijdragen aan het energiek voelen en het welzijn van zowel volwassenen als kinderen.

Door bewust aanwezig te zijn in het moment en je te richten op je ademhaling, gedachten en emoties kan je jezelf helpen om te ontspannen en tot rust te komen. Dit kan leiden tot een gevoel van rust en energie, omdat we onze geest kalmeren en ons beter concentreren.

Creativiteit kan een leuke manier zijn om je brein te stimuleren en te ontspannen tegelijk. Door te kleuren, te tekenen, te schilderen of te knutselen, kan je je creatief uiten en je bewustzijn verhogen. Dit kan leiden tot een gevoel van voldoening en energie, omdat we onze geest actief houden en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Voor zowel volwassenen als kinderen kunnen de geneugten van mindfulness, creativiteit en het tot rust komen talrijk zijn.

Het kan helpen om stress te verminderen en het welzijn te verhogen. Het kan ook helpen om emoties beter te begrijpen en te reguleren en om beter te slapen. Bovendien kan het leiden tot een gevoel van verbondenheid en een dieper begrip van onszelf en de wereld om ons heen.

creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!