Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Creativiteit in de spotlight: Ontdek het toevalskunstwerk!

Ah, The Artist’s Way! Het lijkt alweer lang geleden dat ik er volledig voor ging, samen met een groep. Krabbelen aan mijn ochtendpagina’s op een mooie ochtend, toen het als een bliksemschicht insloeg: “Ik wil The Artist’s Way doen voor ouders en kinderen!”

Maar wacht, hier is een  kanttekening.

Creanaut begon vorm te krijgen naast mijn openbaring van The Artist’s Way, maar voelde niet helemaal als een perfecte match. Creanaut was meer een experiment in ontwikkeling. Je ontdekt het al doende, steeds dichter bij het “origineel” door trouw te blijven aan jezelf en keuzes te maken.

Nu, een paar jaar later, is het zover: Creanaut krijgt zijn eigen reeks voor volwassenen – een epische expeditie vol creavonturen 🙂

In eerste instantie gericht op het aanpakken van blokkades bij kunstenaars, blijkt het nu te werken voor iedereen die verlangt naar een creatiever en speelser leven.

Wat ik echt heel graag doe (en ook van nature goed kan) is een voedingsbodem creëren voor groei, zelfontplooiing, speelsheid, creativiteit… Oh, en het uitstellen van oordelen, dat ook. Ik reik je allerlei “dingen” aan waar jij in alle openheid op kunt ingaan – of niet. Of misschien later, wanneer de “juiste” meststof op je bodem ligt.

Dus, als je graag wandelt en ronddwaalt, blijf dan niet thuis zitten omdat het “moet”. Als je graag naar populaire musicals gaat of naar schlagers luistert, luister dan niet alleen naar Beethoven omdat het als artistiek wordt bestempeld. Tenzij je natuurlijk nadien wilt luisteren.

Gisteren heb ik (de tweede laag) verf aangebracht op mijn nieuwe banken en kastdeuren in mijn atelier. Dat is ook creativiteit. Schilder je bureau of geef je woonkamer een nieuw kleurtje. Heb je een briefje in de broodtrommel van je kinderen gestopt? Ook dat is creativiteit.

Zin om je kasten opnieuw te ordenen? Gewoon doen! Ook dat is een vorm van creativiteit, want misschien haal je de dingen eruit die je niet meer nodig hebt. Oké, het is geen “grote K” kunst en het zal geen revolutie teweegbrengen in onze samenleving.

Maar moet dat altijd?

Het kan voor jou een wereld van verschil maken, je dag opvrolijken. Misschien brengt het een vonk in je dagelijks leven. Dat is zelfexpressie. Je hoeft jezelf niet te corrigeren alleen maar omdat het niet meteen “baanbrekend” lijkt. Het brengt je een klein of groot stukje geluk en een sprankje speelsheid, en dat zijn belangrijke elementen van inspiratie en frisse winden.

Stel je voor dat je besluit om op vrijdagavond eens iets “nieuws” uit te proberen (misschien een creavontuur of de Creanaut-expeditie 😉 ), terwijl iemand anders begint met een bijberoep in borduren. Beide zijn creatieve sprongen, ook al zijn ze misschien niet even “groot” (hoewel, wie zal het zeggen?).

Het zijn allebei uitingen van een creatieve keuze, een weerspiegeling van een persoonlijk gevoel.

Proost op dat!

 

Vertrek thuis op creavontuur!

Hier is een leuk toevalskunstwerk:

Benodigdheden: lijm, een vel papier en gekleurd papier of krantenpapier.

  1. Scheur of knip allerlei vormen uit het gekleurde papier.
  2. Laat de uitgeknipte vormpjes op je witte papier vallen.
  3. Plak ze vast waar ze landen.
  4. Geniet van je kunstwerk van het toeval!
  5.  

Toevalskunst kan soms verrassende en inspirerende resultaten opleveren. Het is een principe dat ook terugkomt in “De Artist’s Way,” een boek van Julia Cameron dat zich richt op het ontwikkelen van creativiteit en het vinden van inspiratie.

Door je creativiteit te laten stromen en je te laten leiden door wat er op dat moment in je opkomt, kun je verrassende en inspirerende resultaten bereiken. Dit kan je helpen om je creatief uit te drukken en je geest open te stellen voor nieuwe ideeën en inspiratie.

Dus neem vandaag de tijd om je creativiteit te laten stromen en je te laten leiden door het toeval. Door je innerlijke criticus te omzeilen en je vrijelijk creatief uit te drukken, kun je verrassende en inspirerende resultaten behalen en je mentaal en emotioneel welzijn vergroten.

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Spelen. Groeien. Floreren. Inspireren. Kunst

Coach, creativiteitscoach, beeldend therapeut en kunstenaar vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Op een organische manier heb ik mij doorheen de jaren ontwikkeld tot een expert in creatieve begeleiding en therapie. Vanuit echtheid, help ik jou om authentiek en kwalitatief te groeien door onder andere kunst en zelfexpressie. Nieuwsgierig naar meer? Laten we verbinden!

creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent
Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent