Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Plots overvalt The Artits’s Way mij en een creavontuur om thuis te proberen

The Artist’s Way, het is alweer even geleden dat ik hem full option in groep deed.

Op een ochtend als ik mijn ochtendpagina’s aan het krabbelen was schreef ik plots ‘Ik wil The Artist’s Way doen voor ouders en kinderen’.

Kanttekening 1

En Creanaut kreeg mee vorm, simultaan. Maar het voelde niet 100% als een goed zittende jas, creanaut. Ik denk dat dat iets is dat je al doende onderzoekt. En door dicht bij jezelf te blijven en leert kiezen, kom je zo dichter tegen het ‘origineel’

 

Nu enkele jaren verder is het eindelijk zover, Creanaut krijgt een reeks voor volwassenen, een heuse expeditie, met uiteraard creavonturen en een tussentijdse saus van The Artist’s Way.

Initieel is het opgezet om blokkades bij kunstenaars op te lossen, en oh boy… tussen ons, ik ben al op denk ik elke mogelijke blokkade gelopen. Maar ook na al die jaren is gebleken dat het werkt voor iedereen die verlangt naar een creatiever en speelser leven. En dus ideaal om creanaut met een Artist’s Way twist te brengen.

Het voelde een week geleden als het moment om dat nu eens eindelijk, voor de eerste keer (spannend), te lanceren. Want wat het voor mij gedaan heeft is moeilijk te vatten.

En dan overviel mij nog iets anders. April, de eerste echt maand in de lente, is precies wel een moment van ‘dingen die je overvallen’. Dat je soms veel verder geraakt als je meer doet van wat gemakkelijk of natuurlijk gaat.

 

Kanttekening 2

Zo is dat bij mij korte workshops geworden voor kinderen, geen kampen meer, waardoor ik full option aandachtig kan zijn voor elk kind. Iedereen gezien heb en kan helpen. En zo is dat gebleken voor mij dat volwassenen helpen ook weer voelt als ‘thuiskomen’.

Wat ik echt graag doe (en ook wel van nature goed kan) is een voedingsbodem creëren voor groei, ontplooiing, speelsheid, creativiteit, … . En mijn oordeel uitstellen, dat ook. Ik reik je allerlei ‘dingen’ aan waar jij in alle openheid kan op ingaan of niet. Of misschien later op ingaan, als de ‘juiste’ meststof op je bodem ligt.

 

Met andere woorden als je graag gaat wandelen en wanderen, blijf dan niet thuis zitten omdat je denkt dat het ‘moet’. Als je graag naar populaire musicals gaat of naar schlagers luistert, luister dan niet naar Beethoven (enkel en alleen omdat het als artistiek wordt bestempeld). Of luister nadien naar Beethoven 😉 haha. 

Ik schilderde gisteren (de tweede laag) van mijn nieuwe banken en kastdeuren in mijn atelier. Ook dat is een vorm van creativiteit. Dus schilder je bureau of breng een kleurtje aan in je living. Stak je een briefje in de boterhamdoos van je kinderen? Ook dat is creativiteit.

Zin om even je kasten te herstructureren? Doe dat! Ook dat is een vorm van creativiteit, want je haalt misschien de dingen ‘die je niet meer dienen’ uit die kast.  Ok, ik snap het. Dat is geen kunst met een grote K, het zal geen veranderingen brengen in onze beschaving.

Maar moet dat altijd?

Het kan voor jou een wereld van verschil maken, misschien je moment opvrolijken. Misschien een spark in je dagelijkse leven brengen. Dat is zelfexpressie, je hoeft jezelf niet te corrigeren omdat het misschien op het eerste gezicht niet ‘baanbrekend’ genoeg is. Het brengt je een klein of groot ‘gelukske’  en een brokje speelsheid en dat zijn onderdelen van ‘inspiratie’ en frisse winden.

Stel je beslist nu eindelijk om op vrijdagavond eens iets ‘nieuws’ uit te proberen (stel een creavontuur of de creanaut expeditie 😉 ) en iemand anders start met een bijberoep borduren bijvoorbeeld. Beiden zijn creatieve sprongen, misschien zijn ze in ‘grootte’ niet even belangrijk (Alhoewel).

Het zijn beiden uitingen van een creatieve keuze, uitingen van een persoonlijk gevoel.

 

Kanttekening 3 (en de laatste voorlopig).

Zo schreef ik mij in voor een workshopdag fotografische installaties maken. Om eerlijk te zijn heb ik totaal geen technische kaas gegeten van fotografie of van beamen. En het voelde alsof ik er moest zijn. Dus ook dat zie je dan wel verschijnen in de creanaut expeditie (ofzo) . 😉

Cheers to that!

 

Even iets anders

Dit is een toevals(kunst)werk
  1. Nodig: lijm, een blad papier en gekleurd papier of krantenpapier
  2. Scheur of knip allerlei vormpjes uit het gekleurde papier
  3. Laat je knipsels op je wit papier vallen
  4. kleef ze vast op die plek waar ze neerdwarrelen
  5. Geniet van je kunst van het toevel.
 

En dan nog even de waarom en wat mijn idee erachter is, kort en bonding

Kunst gemaakt door het toeval kan soms de meest verrassende en inspirerende resultaten opleveren. Dit is een principe dat ook terugkomt in “The Artist’s Way”, een boek van Julia Cameron dat zich richt op het ontwikkelen van creativiteit en het vinden van inspiratie.

Het idee van kunst gemaakt door het toeval past ook in het concept van the Artist’s Way, want door je creativiteit te laten stromen en te laten leiden door wat je op dat moment te binnen schiet, kan je verrassende en inspirerende resultaten bereiken. Dit kan je helpen om je creatief te uiten en om je brein te openen voor nieuwe ideeën en inspiratie.

Dus neem vandaag de tijd om je creativiteit te laten stromen en om je te laten leiden door het toeval. Door je innerlijke criticus te omzeilen en je creatief te uiten zonder beperkingen kan je verrassende en inspirerende resultaten bereiken en je mentaal en emotioneel welzijn verhogen.

creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!

Creanaut uitgeserveerd.

Ook deze snuister werd geschilderd, omdat het kan :).

Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent