Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Spelen, talenten en creativiteit komen samen in ondernemen en leiderschap

In de wirwar van ondernemerschap en leiderschap ontdekken we een fascinerende samensmelting van speelsheid, talentondersteuning en vernieuwend denken. Het pad naar succes blijkt niet alleen bezaaid te zijn met danspassen, maar ook met waardevolle inzichten over het behoud van energie, het ontdekken van talent en het omarmen van verandering.

Ik deed onlangs mee aan een workshop rond neuro-affectief leiderschap. Er werd alleen gepraat over mindfulness en het luik van interne rust vinden. Ik miste een belangrijke en duurzame weg naar spelen, talentondersteuning, kernwaarden en uiteraard de fun van het experiment en creatieve. Dus dat is meteen de inspiratie voor deze blog.

Herbronnen in een veeleisende wereld

“Werk dat veel van je vraagt, zoals social professionals, ondernemerschap, zorg, … vraagt ook van jou dat je meer kan ontladen en opnieuw opladen.”

Deze woorden weerspiegelen de cruciale behoefte aan herbronning in een veeleisende werkomgeving. In een wereld waarin energie schaars is, wordt het herontdekken van je bronnen van vitaliteit een sleutel tot veerkracht. Ondernemerschap in de brede zin draait niet alleen om winst, maar ook en misschien nog meer om het avontuur van bouwen en paden leggen. 

Bouwen en groeien met talenten

“Werken aan en met je talenten en kernwaarden dat geeft je energie. Dat draagt bij aan je energiemanagement en dat werkt stressreducerend.”

De reis gaat verder naar het hart van organisaties, waar de rol van leidinggevenden cruciaal is. Hier komt neuro-affectief leiderschap in beeld. Het omvat het begrijpen van de neurobiologische en emotionele aspecten van individuen om leiderschapseffectiviteit te vergroten. Hoe creëer je een omgeving waarin talenten gedijen en mensen zich bewust worden van hun potentieel? Neuro-affectieve leiders focussen op het ontwikkelen van emotionele intelligentie, het bevorderen van een positieve cultuur en het stimuleren van groei door middel van coaching en ontwikkeling.

Veranderen met behoud van energie

“Verandering is de orde van de dag, in je gezin, je kinderen op school, je hobby, in je ondernemerschap en op de werkvloer. Ook daar vind ik het belangrijk om te werken met energie.”

Neuro-affectief leiderschap benadrukt het belang van stressmanagement en het begrijpen van de impact van verandering op individuen. Het biedt strategieën om verandering te leiden zonder mensen uit te putten. Experimenteer, bouw op successen, zoek speelsheid op en gebruik talenten en waarden om verandering te omarmen met kleine, haalbare stappen. Door aandacht te geven aan wat lukt, aan wat plezier brengt, bouw je aan veerkracht.

Leren als spel

“Leren is iets wat misschien wel een van de rode draden is, dat samen met creativiteit, spelen en kunst.”

Als agoog, trainer en coach, eigenlijk ook als kunstenaar en creatief, is leren een constante draad. Hier komt neuro-affectief leiderschap wederom naar voren. Leren wordt gezien als een spel, waarbij het begrip van de neurobiologische processen en emoties bijdraagt aan effectievere leiderschapspraktijken. In verandertrajecten, zowel in groep als 1-op-1, zijn er kansen om paden te verkennen, nieuwe ideeën te onderzoeken en te experimenteren met dingen die je doet. Samen op verkenning dus, kort in een workshop of wat langer in een groeiproces.

Misschien is veranderen, persoonlijke ontwikkeling en groei wel een dans met speelsheid, talentondersteuning en experiment, waarbij neuro-affectief leiderschap de harmonieuze melodie vormt die het geheel verbindt.

 

 

Geïnspireerd door mijn opleidingen ‘Positivoloog’ en ‘Floreerkundige’ bij Maaike Verstraete, de workshop bij IDrops en appreciative inquiry

 

Appreciative inquiry in het kort

 

  1. Ontdek: Identificeer successen en hoogtepunten, waarbij de focus ligt op wat goed werkt en gaat

  2. Droom: Stimuleer creativiteit om een toekomstige ideale te visualiseren, zonder beperkingen.

  3. Ontwerp: Ontwikkel concrete acties en strategieën gebaseerd op sterke punten en de gewenste toekomst

  4. Bestemming: Implementeer plannen, beweeg naar de gewenste toekomst, met kleine stapjes. Vanuit je waarden als kompas

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Floreer coach, Act therapeut, creativiteitscoach, beeldend therapeut vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Ontdek jezelf en je eigen handleiding, maak keuzes die bij je passen en floreer. Specifiek ook voor snelle denkers, diepe voelers, creatieven, creatieve generalisten, multipassionates, hoogbegaafden en neurodivergente breinen (HSP, HSS, ADHD, ASS)

Neem contact op

 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent