Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

 Train je brein, vind je creativiteit en omarm je innerlijke creatief en innerlijke mentor.

(W)Onderzoekers - samen creëren en verbinden met een kind - perfectie achterlaten en op pad naar een kunstenaarsmindset - creatieve workshops en persoonlijke ontwikkeling in gent
Op expeditie samen met je kind

Hoi, creatieve reiziger! Zit je goed?  Vandaag gaan we op expeditie naar ons brein. We duiken in de mysterieuze wereld van creativiteit en ontdekken hoe we onze innerlijke creatief kunnen bevrijden. Dus maak je klaar om te spelen!

 

Kan je je rechterhersenhelft trainen? Het antwoord is… tromgeroffel nee! Of toch niet echt.

Maar wacht, voor je teleurgesteld bent, laat me je vertellen waarom. Hoewel je niet specifiek je rechterhersenhelft kunt trainen, kun je wel je brein als geheel trainen. Ja, je hoort het goed, we gaan je brein in vorm brengen! Net als een sportschool voor je geest. Maar hey, wees niet bang, er komen geen brein-push-ups aan.

Door bijvoorbeeld mindfulness te beoefenen, kun je de structuur en bedrading van je brein veranderen. Het is als het aanleggen van nieuwe snelwegen in je hoofd, nieuwe paden om te verkennen.

Maar hier komt het belangrijk gedeelte: deze veranderingen vinden plaats in je hele brein, niet alleen in dat ene rechterdeel dat je zo graag wilt trainen. Dus je brein wordt als een druk kruispunt vol verkeer, met nieuwe ideeën en verbindingen die overal naartoe leiden.

 

Maar laten we het even hebben over creativiteit. Kan je creativiteit trainen? Absoluut! Het is wel zo als een persoon creatief werk doet, zijn beiden breindelen aan het werk.

 

Wat wel blijkt uit onderzoek is dat je rehterhersenhelft het voortouw neemt als het gaat om ongewone en ongekende situaties.

Creativiteit is als een verloren schat die ergens diep in ons begraven ligt. Helaas raakt het vaak bedolven onder bergen huiswerk en prestatie zodra we 8 of 9 jaar oud zijn.

Als volwassenen zijn we het soms zelfs helemaal kwijt. Maar weet je, creativiteit is zo oud als de mens zelf.

Stel je eens voor, zelfs in de tijd van de grotmensen experimenteerden ze al met materialen die kleur afgeven om te schilderen en te creëren. Die grotbewoners waren echte kunstenaars in hart en nieren.

 
Ik zie ze al voor me tijdens een vergadering in de grot: “Zullen we een strategie bedenken om aan eten te komen?” “Nee, joh! Saaai!”
Laten we tekenen op de wand en beelden maken. Joepie!” Die prehistorische grotbewoners wisten wel hoe ze het leven moesten vieren!
Ok…ok. Er zat meer achter bijvoorbeeld vruchtbaarheidsymboliek of andere rituelen. Of ze tekenenden de dieren waarop ze joegen maar daar moet toch ook een groot deeltje fun geweest zijn en zin om eens iets te proberen.
Toch? Kan niet anders.
 

Maar laten we serieus zijn. Soms worden we overschaduwd door strenge stemmen in ons hoofd. Ik ben er zelf een krak in, en ik kan het weten.

Gelukkig heb ik er al heel wat aan gewerkt, anders zou ik jou natuurlijk niet kunnen toespreken. Als hoogsensitief meisje met een intens brein waren perfectionisme en faalangst nooit ver weg. Op een gegeven moment stopte ik zelfs met spelen en creëren, en leefde ik alleen nog vanuit mijn linkerhersenhelft (wacht… jaja daar lees je dadelijk meer over, er is wel zoiets als 4 delen vanuit de positieve psychologie). Dat deel dat echt hard kan zijn, alsof het een overdosis cafeïne heeft gehad.

 
Sterker, beter, sneller… maar saaier dan een komkommer. Alhoewel ik wel heel graag komkommer eet. Misschien saaier dan sla? Vul zelf maar aan.
 

Die strenge stemmen in ons hoofd zijn als nare critici die ons zelfvertrouwen ondermijnen en onze creatieve expressie belemmeren. Ze fluisteren ons in dat we niet goed genoeg zijn, dat we niet mogen spelen, dat onze dromen onrealistisch zijn. Ze proberen ons te beschermen tegen teleurstelling, maar beperken tegelijkertijd onze groei en potentie.

Maar hé, laten we ze eens even goed in de ogen kijken en zeggen: “Dank je wel voor je advies, maar ik heb hier geen behoefte aan!” We gaan onze innerlijke speelvogel omarmen en het de ruimte geven om te spelen, te ontdekken en te creëren.

Fouten maken? Oh, dat is onze specialiteit! We geven onszelf toestemming om te struikelen, te vallen en weer op te staan. Wees mild voor jezelf en vervang die strenge stemmen met vriendelijkheid, begrip en aanmoediging.

Laat je innerlijke mentor en speelvogel je gids zijn bij het verkennen van nieuwe ideeën, het volgen van je nieuwsgierigheid en het omarmen van je eigen unieke creativiteit. Samen gaan we op een avontuurlijke reis naar zelfontdekking en persoonlijke groei, zonder routekaart of GPS, maar vol vertrouwen in onze innerlijke kompas.

creatieve workshops en coaching gent - creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent
Expedities voor volwassenen

Maar laten we niet vergeten dat ons brein ook een fitnessruimte heeft, en we gaan elk deel ervan een goede work-out geven! We hebben vier hersendelen, elk met zijn eigen karakter.

 Zweetband om en let’s go!

Karakter 1: Links denken – plannen, analyseren, doelen stellen. Dit deel activeert de linker hippocampus en stimuleert ons om hard te werken en naar succes te streven. Klinkt als een personal trainer die ons oppept om die bergen te beklimmen! Rugzak mee? Check. Drank mee en iets om te eten? Planning? Reisgids? Die 😀

Karakter 2: Links voelen – emoties uit het verleden en toekomstige zorgen. Dit is de linker amygdala die angst, schuld, schaamte, teleurstelling, verdriet of woede kan veroorzaken. Het is als die beschermende vriend die ons laat zien dat we behoefte hebben aan veiligheid, liefde en waardering. Maar soms is het gewoon een emotionele basketcase die ons moet laten gaan en een ijsje moet eten.

Karakter 3: Rechts voelen – gericht op het hier en nu. Dit karakter is speels, licht en komt tot uiting in flow-ervaringen, creativiteit en verwondering. Het is als een kind dat in een snoepwinkel rent zonder prestatiedruk of focus op het resultaat. Dit karakter zorgt voor de rechter hippocampus, die bekendstaat als de play zone van ons brein.

Karakter 4: Rechts denken – gericht op het huidige moment en het grotere geheel. Dit karakter biedt een filosofische kijk op het leven en geeft ons het geruststellende gevoel dat alles goed komt. Het wordt geassocieerd met spiritualiteit en momenten van verwondering. Dit karakter wordt vertegenwoordigd door de rechter amygdala, die de serieuze maar wijze vriend is die ons eraan herinnert dat er meer is tussen hemel en aarde. Chill! Alles komt goed

Dus laten we die hersenen van ons flink aan het werk zetten! Het is als een innerlijke fitness of conditietraining. We kunnen invloed uitoefenen op al deze karakters en ervoor zorgen dat ze allemaal in topvorm zijn

Het is tijd om onze creatieve spieren te trainen, onze speelsheid te omarmen en onze wijsheid te laten stralen. 
Zelfs onze angsthaas een plaats geven zonder hem aan het stuur te zetten en onze innerlijke planner en adviseur bedanken dat we op tijd komen én dat de frigo gevuld is.
 

Mijn coaching, creatieve therapie en creativiteitstraining gaan over hoe je meer vat kan krijgen op die breindelen. Op het getetter in je hoofd.

Laat je innerlijke creatief vrolijk dansen met je innerlijke mentor.

Laat je creativiteit sprankelen en je hart zingen. Want zoals Albert Einstein ooit zei: “Creativity is intelligence having fun.”

Dus.. let’s play, flow en grow 😉
 

Tekst gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde inzichten uit de positieve psychologie over hoe we als mens meer welbevinden kunnen ervaren. En serieus bijgekruid met creanaut’s mix 😉

Reserveer je coaching, floreertraject of kunstbeleving.
 
(H)ARTstroom - workshop kunstenaar Basquiat - omgezet in expressief zelfportret ( zelfportret zoals je je voelt)
Expedities voor coaches

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Floreer coach, ACT therapeut, creativiteitscoach, beeldend therapeut vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Ontdek jezelf en je eigen handleiding, maak keuzes die bij je passen en floreer. Specifiek ook voor snelle denkers, diepe voelers, creatieven, creatieve generalisten, multipassionates, hoogbegaafden en neurodivergente breinen (HSP, HSS, ADHD, ASS)

Neem contact op

 
creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent