Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Over zinvol, nuttig, verbinding en stresskonijnen

Persoonlijke mijmering

 

Ik was zelf een stil en verlegen kind. Ik cijferde mezelf weg voor anderen dat is zo gegroeid vooral door een toxische schoolomgeving.

Ik was te veel als kind. Stelde te veel vragen. Was te kritisch. Vond moeilijk aansluiting en diepgaande verbinding met leeftijdsgenoten. Waardoor ik mijn kleuren verloor en eenzaam werd. Hierdoor verloor ik nog meer de verbinding met school en omgeving. Toch een plek waar je veel tijd doorbrengt en die een grote impact heeft.

Mijn creativiteit werd daar ook vrij snel in een circuit van beoordeling gestopt. Net tekenen, doelgericht, een boom tekenen. En die behoorde niet blauw noch omgekeerd te zijn.

Creativiteit om de creativiteit, om je innerlijke kind te voeden, om de wereld anders te bekijken. 

Dus om je eigen realiteit vorm te geven of in vraag te stellen, dat was niet aan de orde. Om de wereld door jouw ogen te bekijken.

Wat ik hier dikwijls zie in mijn praktijk wanneer er beelden worden gemaakt of wanneer iemand zakt uit z’n hoofd is een zekere rust. Herkenning en erkenning, ook dankzij de andere.

En wat er uiteindelijk ‘uitkomt’ een bepaalde creatie is steeds een spiegel van je persoonlijkheid, van wat er leeft, van je kleuren op dat moment. En niets is goed of slecht, niets hoeft beoordeeld te worden, alles mag er zijn.

 

Zingeving

Het gevoel van ‘zin’ of zinvol zijn is menselijk. De fundamenten zitten in het kleine, van betekenis voor anderen. – Dirk De Wachter

In zinvol zijn zit vaak een connotatie waar ik mij niet direct in kan vinden. Zinvol wordt vaak verward met nuttig zijn. Iets moet nuttig zijn, wat je doet moet een doel hebben. Wat je maakt moet gebruikt kunnen worden. Tijd moet steeds nuttig besteed worden.

Maar wat is zinvol? De fundamenten zitten dikwijls inderdaad in het kleine.

In zachtheid.

In connecteren met je waarden.

Waar tank je uit of vult je tank zich mee.

Wat geeft je energie.

Wat deel je met anderen.

Of waar voel jij je van betekenis voor anderen.

In tijd spenderen met anderen, met je (mete)kinderen met jezelf.

Wat geeft voeding aan je hele zijn?

 

Persoonlijke mijmering

 

Ik weet het het wordt filosofisch en diep en ik vind dat ook dat hier een plek kan krijgen op mijn blog. Ik heb er zelf jaren mee geworsteld. Wat is zinvol voor mij? Waar kan ik van betekenis zijn voor anderen?

Hoe kan ik mijn talenten inzetten om van betekenis te zijn voor jou. Daaruit is creanaut geboren. Een plek waar ik van langs de zijlijn jou in je kracht kan zetten. Met alles wat er is. Openingen creëren, keuzes voorstellen en voeding geven voor je innerlijke kind.

Een plek waar verdriet, plezier, moeilijkheden en krachten gedeeld kunnen worden. Want er is geen licht zonder schaduw.

Ik vind het dan ook moeilijk als creativiteit alleen maar kan gaan over plezier beleven. Groeien of een nieuwe routine opbouwen in het leven, dat gaat toch dikwijls gepaard met een groeipijn. Dat kan zacht door langzaam uit je cocon te komen. Net dat is wat ik hier zie gebeuren. En in creativiteit kom je veel tegen van jezelf, blokkades, overtuigingen, moeilijkheden, …. Een keer? Neen, steeds opnieuw. Steeds dieper.

Ik creëer uitnodigingen waar jij al dan niet op ingaat. Je mag en kan delen, maar niets moet. Je mag ook gewoon een aantal strepen op papier zetten, niets hoeft voor altijd verder te bestaan.Je mag krassen, scheuren, verplaatsen en je werk achterlaten. 

En zo deel ik zingeving met jou. Voor het kleine. Voor het schone. Voor het nu. Voor het proces. Van betekenis, voor jou.

Mijn doel is dus niet jou mooi leren tekenen of jou leren bepaalde materialen te gebruiken. Dat is iets wat erbij komt, bijkomstig, maar dat is niet waar creanaut met zingeving heen wilt.

 

Verbinding als fundament

Mensen zijn in verbinding. In verbinding met zichzelf, met de andere. De mens krijgt pas betekenis als ze gezien worden. In verbinding. Dirk De Wachter

Het gevoel van gezien te worden en er te mogen zijn.

Jij mag er zijn met alles wat er is. Ook als je verdriet hebt en dat mag ook gedeeld worden bij creanaut naast het plezierige en leuke. Jij mag er zijn, je mag spreken, je bent de moeite waard. Durven spreken over wat niet steeds goed gaat.

De vraag ‘Mag ik er wel zijn‘. Krijgt zo draagkracht.

Ben ik wel de moeite waard?

Mag ik ook mijn moeilijkheden en tegenslagen delen?

Je moet niet delen. Je mag ook gewoon beeldend in een proces zijn en zo jezelf voeden. Vragen stellen. In vraag stellen. Maar ik wil wel dat er een plek is, een ruimte om te delen. Om zo de wereld eens vanuit een ander perspectief te zien. Verbinding mag fluisterend zijn, mag vanuit een stille kracht zijn, vanuit flow, schrijvend, beeldend, … .

Is creanaut zinvol?

Passie doorgeven, mensen begeleiden in creativiteit, flowen, vanuit bezieling en op die uitknop drukken.

Daar gaat het hier bij creanaut om en dat doe ik echt graag. Met hart en met ziel. Dus ikwil graag nog even kunnen meanderen. En dat gaat nu eenmaal beter als ik zelf ook voldoende energie kan tanken. Want tussen ons… ik ben zelf ook een behoorlijk stresskonijn hoor.

Je weet wel de zoektocht naar die uitknop, waar ik het hier zo dikwijls over heb.

En dat lukt mij steeds beter. Al is de verleiding soms nog groot om in een ongevuld moment naar mijn GSM te grijpen. Heb ik een e-mail gekregen? Een berichtje? Snel nog wat verbeteringen aan mijn website.

Maar als ik zelf aan het kliederen ben, creëren dan heb ik veel minder de behoefte om dat te doen. En dat zie ik hier gebeuren bij mijn creanauten ook.

En tussen ons… hou je creatief notitieboekje bij de hand. Want nadat je de uitknop gevonden hebt, flowen de ideeën en komen de zotte invallen en wil je de schone momenten koesteren. Je weet wel… als je even loslaat.

Af en toe vertragen, pauze nemen, stilstaan… op de pauzeknop drukken

Dat hebben we nodig. Laat de wereld maar doordraaien in tussentijd. 

 

En dan nog kort en bondig de waarom

 

Zingeving is het idee dat het leven een doel of betekenis heeft. Het kan je helpen om je leven richting te geven en om je bewust te zijn van wat belangrijk voor je is.

Verbinding met anderen is ook een belangrijk aspect van zingeving, omdat het je helpt om je verbonden te voelen met anderen en om te leven in harmonie met de wereld om je heen.

Creatieve workshops kunnen een uitstekende manier zijn om zingeving en verbinding te ervaren. Door te werken aan creatieve projecten met anderen, kan je je bewust worden van je eigen interesses en talenten en leren hoe je deze kan gebruiken om je doelen te bereiken. Creativiteit kan ook helpen om je te verbinden met anderen, omdat samenwerken aan projecten en ideeën delen nu eenmaal voldoening geeft en doet groeien, zowel privé als professioneel.

Door te creëren kan je ontdekken wat voor jou en de andere belangrijk is en hoe je dat kan inzetten voor wat en wie je dierbaar is.

 
creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!