Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Dingen die mijn aandacht trokken in februari – zes suggesties, tips, kunstenaarsuitjes. 🙂

  1. Beauty grows out of shit 

Schoonheid zien in het alledaagse. Op die manier je eigen wereld creëren, dat is wat ik ook al als kind deed.

Ik zag die schoonheid in een tak, ene hoop stenen, mos, … . Maar dat werd in de klas vaker aan de kant gezet als, dat is vuil, een hoop stenen, … . En ik begon mijn talloze verzamelingen weg te steken. Minder opzichtig te verzamelen tot het uiteindelijk stopte.

Maar schoonheid hoeft niet steeds groots te zijn. Schoonheid in bergketens of rotsen die overgaan in de zee. Heel mooi, maar schoonheid komt ook voort uit ‘shit’, zoals Brian Eno hieronder zegt.

Schoonheid als kunst, creativiteit, anders kijken naar de wereld of een majestueus muziekstuk. Dat is daar niet plots, van dag op dag.

Maar dat zijn zaadjes die geplant worden in een stuk grond, verzorgd worden en gevoed.

Schoonheid ontstaat dus uit opnieuw proberen, anders in elkaar zetten, anders kijken, … . Maar evengoed uit die kleine dingen in de buurt.

Ga eens wandelen en anders kijken in je buurt. Kan jij schoonheid zien waar het misschien op het eerste gezicht niet echt was volgens je brein?

 

2. Kijk niet te ver. Het gaat niet over wat je precies ziet, maar hoe je het ziet

For the sublime and the beautiful and the interesting, you don’t have to look far away. You have to know how to see.”
Hedda Sterne – Roemeense kunstenares

 

Ik las even een vergelijking tussen schoonheid en een waterlelie. Dat een lelie ergens onder water ontspruit in donkere krochten en modder. Uit vuil dus. Maar dus boven water tot bloei komt tot iets moois. Nu hij gebruikte de waterlelie als metafoor, maar dat is uiteraard van toepassing op alle bloemen.

Ik was gisteren, 20 februari, op zoek naar foto’s voor deze blog over schoonheid en ik zag toevallig een waterlelie in bloei in de plantentuin Gent. Dus ik kon de metafoor uiteraard niet links laten liggen.

 
waterlelie in bloei - plantentuin gent
Foto getrokken in de plantentuin Gent - in de serres

3. Op basis van bovenstaande quote en mijn eigen kunst-ogen ging ik op zoek naar schoonheid en interessante dingen uit ‘shit’ en niet te ver

 Ik ging dus op zoek naar schoonheid in dirt. Met mijn fototoestel en mijn regenjas aan ging ik op weg. En onderweg overviel mij een gemoedstoestand van rust, overgave en plezier.
 
Spelen in het kijken en ik was echt onderweg ook. Mijn blik gericht op het spotten van schoonheid in het gewone en komende uit ‘shit’.
 
Ik zat even op een bankje in de plantentuin, ik was er trouwens ook nog helemaal alleen.
 
Het gekletter van de regen op de serres en het blazen van de warme lucht doorheen de ruimte overviel mij in volledige rust. Er hing een aangename geur van de citrusbomen.
 
Het voelde bijna als een contemplatief moment. Mijn zintuigen werden gevoed, niet te veel prikkels maar juist getriggerd.
 
Een aanrader dus
 

4. Geef aandacht aan dat wat je aandacht trekt

Misschien weet je al dat ik met mijn eigen kunstwerken aan de slag ben met de blik.

Wat trekt mijn aandacht, intuïtief, capteer dat. Neem het mee, fotografeer het, die er iets mee. Je kan je blik trainen op spelen en ontdekkend kijken met andere woorden.

Mijn kunstproject gaat op dit moment over die blik. Die blik die aandacht geeft, niet alleen de blik uiteraard. Bij uitbreiding al je zintuigen geven je informatie over dat wat je aandacht trekt. Nu vanuit een object, verzamel ik gelijkaardige objecten en probeer ik mijn blik te sturen en mijn toekomstige blik vorm te geven. En op die manier geef ik ook aandacht en een sokkel aan het alledaagse.

Echter soms heb je het niet door, omdat je te veel in het cognitieve zit. Te veel in het denken. Dus ik wil hier graag eens lans breken voor aandacht geven aan dat wat je aandacht trekt. En dus voor even uit dat cognitieve zakken.

 

5. Wat ik las bij cartoonist Porcellino

It’s not like the Rocky Mountains where it’s going to hit you over the head with, ‘Look how majestic I am,’” Porcellino says. “It’s Paw Paw, Illinois. That beauty is there and that majesty is there, but it’s a thing that you have to learn to recognize. Once you learn to recognize it, you see it everywhere.”

Hier las ik dat

 

6. Vergeet niet demonen of beren op de weg houden niet van frisse lucht om omgevingen. Dus zoek nieuwe omgevingen op, ga wandelen, trek eropuit

Onlangs zei een creanaut tegen mij. Ik ben gaan wandelen en ik heb een hele mooie stok meegenomen naar huis. Ik kwam een oudere man tegen en die zei tegen mij ‘Heb je een schat gevonden’.

Dat vond nu eens zo schoon. Zo schoon dat ik het deel met jou. Want is dat nu niet  net de kern van de quote van Porcellino. Het majestueuze is overal en je kan het leren zien en ontdekken.

 

Nog kort en bondig de waarom van deze log

Aandacht is een kostbaar goed in onze snelle en drukke wereld. Het is echter ook een krachtig middel om ons te verbinden met de schoonheid van het leven en om positief te blijven denken. Door onze aandacht te richten op de kleine, mooie dingen om ons heen, kunnen we ons bewust worden van het wonder dat ons omringt. We kunnen ons afstemmen op het moment en genieten van de kleuren, vormen en geluiden die ons omringen.

Door aandacht te schenken aan de positieve dingen in ons leven, kunnen we onszelf ook een boost geven in termen van positieve psychologie. Door ons te concentreren op dingen waar we dankbaar voor zijn, of op momenten van vreugde en verbinding met anderen, kunnen we onze emotionele en mentale gezondheid versterken. Door je daarmee te verbinden ga je zelf ook bloeien, het is te zeggen ‘floreren’

creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!