Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Ontketen je innerlijke ninja: meester in het uitstellen van oordeel!

Het uitstellen van oordeel met een creatieve oefening

Onze hersenen hebben de neiging om automatisch te reageren en snel oordelen te vormen. Ze vullen lege ruimtes in met veronderstellingen en handelen op basis van wat ze als het meest logische beschouwen. Dit automatisme is vaak nuttig en efficiënt, maar soms kan het ook belemmerend zijn, vooral wanneer het leidt tot negatieve gedachten over onszelf of anderen.

Gelukkig kunnen we leren om af en toe af te wijken van de automatische snelweg in onze hersenen en de zijweggetjes te verkennen. Het trainen van creativiteit is een waardevol middel om dit te bereiken, en een van de voordelen is het vermogen om oordelen uit te stellen. Dit geldt niet alleen voor het beoordelen van anderen, maar ook voor het beoordelen van onze eigen gedachten en capaciteiten.

Laten we samen een korte oefening doen om dit concept in de praktijk te brengen.

Stap 1: Bewustwording

Neem even de tijd om je bewust te worden van je gedachten. Merk op welke oordelen je automatisch vormt, zowel over jezelf als over anderen. Wees nieuwsgierig en open, zonder jezelf te veroordelen voor deze oordelen. Het gaat erom je bewust te worden van het patroon.

Stap 2: Uitstellen

Zodra je een oordeel opmerkt, oefen dan met het uitstellen ervan. In plaats van direct te reageren op je gedachten, stel je het oordeel uit. Besef dat het slechts een gedachte is en dat het niet per se de waarheid hoeft te zijn. Geef jezelf toestemming om ruimte te creëren voor andere perspectieven en mogelijkheden.

Stap 3: Nieuwe interpretaties

Nu je het oordeel hebt uitgesteld, onderzoek je alternatieve interpretaties. Stel jezelf de vraag: “Wat zou een andere mogelijke verklaring kunnen zijn?” of “Hoe zou ik deze situatie vanuit een ander perspectief kunnen bekijken?” Verken verschillende standpunten en benaderingen. Dit opent de deur naar meer creatieve en constructieve manieren van denken.

Stap 4: Zelfreflectie

Breng deze oefening ook naar jezelf toe. Merk op wanneer je negatieve oordelen vormt over je eigen kunnen en prestaties. Oefen met het uitstellen van die oordelen en vraag jezelf af: “Wat is een andere, positievere manier om naar mezelf te kijken?” of “Hoe kan ik mijn sterke punten en groeimogelijkheden erkennen?” Geef jezelf de ruimte om vriendelijker en genuanceerder naar jezelf te kijken.

Stap 5: Oefenen en integreren

Net als elke vaardigheid vereist het uitstellen van oordelen oefening. Blijf bewust worden van je automatische reacties en blijf oefenen met het uitstellen en onderzoeken van oordelen. Met de tijd zul je merken dat je meer openstaat voor verschillende perspectieven, creatiever denkt en positiever naar jezelf en anderen kijkt.

Het uitstellen van oordelen is een waardevolle vaardigheid die je helpt om ruimdenkender en empathischer te zijn. Het opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en verrijkt zowel je innerlijke wereld als je relaties met anderen.

Dus neem de tijd om je oordeel uit te stellen.

 
Creativiteit, uitstellen van oordeel

Stap 1

Neem een blad papier en een potlood. Ik wil dat je jezelf tekent, zoals je denkt eruit te zien. Echter gebruik je ‘verkeerde’ hand en sluit je ogen. Dubbele uitdaging :). Je kan ook een van de twee nemen 😉

Gewoon even doen, heel kort

 
Creativiteit, uitstellen van oordeel

Stap 2

Draai je papier 90 graden naar rechts.

Teken nu verder op je eerste tekening en stel je oordeel uit. Probeer even los te komen uit je hoofd en laat je hand gewoon over het papier gaan.

Teken wat je denkt te zien, probeer je vooroordelen even uit te schakelen.

Ik merkte op dat ik even aarzelde om te beginnen. Eens bezig kon ik mijn oordeel over mezelf uitschakelen en gewoon even droedelen.

Hou het ook heel kort, zodat je niet te snel naar je hoofd gaat.

 
Creativiteit, uitstellen van oordeel Creanaut

Stap 3

Doe nu nog eens hetzelfde.

Draai je blad nu nog eens een kwart naar rechts en teken verder. 

Laat je potlood over je blad dansen, schakel je vooroordelen uit en kijk wat je nog kan zien in de krabbels.

 

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Spelen. Groeien. Floreren. Inspireren. Kunst

Coach, creativiteitscoach, beeldend therapeut en kunstenaar vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Op een organische manier heb ik mij doorheen de jaren ontwikkeld tot een expert in creatieve begeleiding en therapie. Vanuit echtheid, help ik jou om authentiek en kwalitatief te groeien door onder andere kunst en zelfexpressie. Nieuwsgierig naar meer? Laten we verbinden!

creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent