Zinvol leven: Creatieve life coaching voor drukke breinen Gent

Meer ruimte in je hoofd nodig? Ga anders om met je oordeel of je interne criticus. 

Ik schreef al over het belang van rust nemen en spelen, over het vinden van ruimte, zowel fysiek als mentaal.

Het creëren van ruimte om je gedachten heen, het vinden van rust in je hoofd, is cruciaal. Het gaat erom niet alleen maar geïdentificeerd zijn of samen te vallen met je gedachten en patronen, maar er ook afstand van te kunnen nemen, ernaar te kijken. Afstand of vanuit een ander perspectief, vanuit lichtheid en speelsheid bijvoorbeeld.

Vaak worden we geleid door oude patronen en overtuigingen die ons misschien nu niet meer gelukkig maken of niet meer dienen.

Innerlijke strijd: de worsteling met afkeurende gedachten

Laatst was ik aan het coahen met kunst en creativiteit met Sarah, en ze deelde haar worsteling met de constante stroom van afkeurende gedachten in haar hoofd.

Gedachten die haar deden schamen, die haar klein hielden, die haar ervan weerhielden om zich over te geven aan het moment, aan de ervaringen in haar leven. Gedachten die haar ook weerhielden om te kiezen voor plezier, voor wat haar voldoening geeft in het leven.

Het klinkt vaak als een oorverdovend luide hardcore song, niet te negeren dus.

Het ontrafelen van overtuigingen: een weg naar vrijheid

Samen besloten we haar belangrijkste overtuigingen te onderzoeken. “Ik mag niet niksen, dat is niet productief’. ‘Ik mag niet te veel ruimte innemen, doe maar gewoon’. ‘Zelfzorg dat is egoïstisch’. Dat soort stemmen dus. 

Herkenbaar? Ze kunnen ook nog andere dingen tegen je zeggen hoor.

De confrontatie met de innerlijke criticus: een weg naar bevrijding

Ik stelde voor om deze gedachten een plek te geven in in haar creatie en zo via kunst en schrijfoefeningen te onderzoeken hoe hij klinkt, en eruit ziet en hoe hij zich gedraagt in haar hoofd.

Ze schreef over een belangijke keuze op dat moment en haar innerlijke criticus begon echt luid te brullen. 

Ruimte creëren door bewustwording en acceptatie

Door dat te doen, maakte Sarah ruimte voor haar innerlijke criticus maar ook ruimte om er anders naar te kijken. Vanuit het creatieve en speelse kwam er ook ruimte om te bewegen en letterlijk een ander perspectief aan te nemen op die stem.  En er kwam ruimte voor een besef dat er meer was dan alleen die stem, dat er ook ander stemmen zijn in zichzelf, die ze verwaarloosd had. En die dus wel wat aandacht en zorg nodig hadden. Ook een belangrijk deel van zelfzorg dus.

Het pad naar bevrijding: Loslaten en vertrouwen

Hoe meer je je identificeert of gaat samenvallen met je gedachten of met delen van jezelf, hoe meer ruimte ze innemen. En hoe meer je vast komt te zitten in patronen die je al lang met je meedraagt maar die niet langer nodig zijn in je leven. Je bent er eigenlijk met gefuseerd.

In mijn coaching oefenen we dan regelmatig om niet meer samen te vallen of te defuseren van die gedachten. En ik heb het hier vooral over angst en controle, en dat komt in interne criticus, perfectie en soms ook in de pleaser bijvoorbeeld.

Een nieuwe benadering: van angst naar vertrouwen

Moeilijke situaties zul je altijd tegenkomen in je leven, ieder op zijn eigen manier. Maar jij kunt kiezen hoe je ermee omgaat.

Ook nu, in de huidige situatie om ons heen, kan het spannend zijn, het niet weten hoe het verder zal gaan.

Maar als je je laat leiden door het moment, door het leven, met vertrouwen in het leven, dan kun je genieten van waar je nu bent.

Innerlijke kracht ontwaken: Het belang van zelfreflectie

En zo geniet ik ook van de mooie gesprekken die ik voer tijdens de trajecten die ik begeleid. Het lopen naast prachtige mensen die hun kwetsbaar delen en waar we samen op zoek gaan naar krachten en vertrouwen. Samen op zoek naar veerkracht, nieuwsgierig en licht leven.

Het pad naar zelfontplooiing: een creatieve oefenining om oordeel uit te stellen

Ontketen je innerlijke kracht om automatische oordelen uit te stellen en ruimte te creëren voor nieuwe perspectieven met een eenvoudige creatieve oefening. Verken het belang van zelfreflectie voor persoonlijke groei, geïnspireerd door Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en inzichten uit de positieve psychologie, die onderzoekt wat mensen nodig hebben om te floreren.

Een waardevolle vaardigheid: Het uitstellen van oordelen

Het uitstellen van oordelen is een waardevolle vaardigheid die je helpt om ruimdenkender en empathischer te zijn. Het opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en verrijkt zowel je innerlijke wereld als je relaties met anderen.

 

Ontwaak je innerlijke ninja: 3 creatieve oefeningen om je oordeel over jezelf uit te stellen

  1. Tekenen met gesloten ogen: Laat je handen het werk doen terwijl je je ogen dicht houdt. Wie weet welke interessante vormen en kleuren er tevoorschijn komen!

  2. Creëer een mini-landschap: Verzamel wat objecten en speur naar schaduwen met een lampje. Zet ze op papier en speel met kleuren om je eigen unieke landschap te maken.

  3. Zelfportret zonder je hand van het papier te halen: Pak een spiegeltje en teken jezelf zonder te stoppen. Draai je papier en je hoofd een paar keer voor verrassende resultaten. Experimenteer met handenportretten of benenportretten!

Laat het perfectionisme achterwege en focus op het plezier van tekenen. 

Dus neem de tijd om je oordeel uit te stellen en je innerlijke ninja te ontwaken.

Creativiteit, uitstellen van oordeel

Stap 1

Neem een blad papier en een potlood. Ik wil dat je jezelf tekent, zoals je denkt eruit te zien. Echter gebruik je ‘verkeerde’ hand en sluit je ogen. Dubbele uitdaging :). Je kan ook een van de twee nemen 😉

Gewoon even doen, heel kort

 
Creativiteit, uitstellen van oordeel

Stap 2

Draai je papier 90 graden naar rechts.

Teken nu verder op je eerste tekening en stel je oordeel uit. Probeer even los te komen uit je hoofd en laat je hand gewoon over het papier gaan.

Teken wat je denkt te zien, probeer je vooroordelen even uit te schakelen.

Ik merkte op dat ik even aarzelde om te beginnen. Eens bezig kon ik mijn oordeel over mezelf uitschakelen en gewoon even droedelen.

Hou het ook heel kort, zodat je niet te snel naar je hoofd gaat.

 
Creativiteit, uitstellen van oordeel Creanaut

Stap 3

Doe nu nog eens hetzelfde.

Draai je blad nu nog eens een kwart naar rechts en teken verder. 

Laat je potlood over je blad dansen, schakel je vooroordelen uit en kijk wat je nog kan zien in de krabbels.

 

Heb je echt wel hardnekkig last van die interne criticus, controleur of pleaser? Hoe de stemmen zich ook manifesteren bij jou

Dan zijn mijn programma’s coaching en ontwikkeling iets voor jou
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

Coaching Gent | Je creatieve life coach en compagnon onderweg naar voluit leven met creatief coaching, ACT coaching, positieve psychologie en mijn andere tools in mijn box. Meike Janssens, coaching bij creanaut Gent.