Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Mijn eigen bore-out: De ultieme kleurloze vod

 

 Na mijn ontslag besefte ik eindelijk dat ik mezelf in een epische bore-out bevond.

Mijn energieniveau was gezakt naar een dieptepunt, en mijn creativiteit leek al jaren zoek. Ik voelde me als een verlepte plant zonder water, smachtend naar voeding. Ik was zo kleurloos als een regenachtige maandag.

Maar toen, op een dag, werd ik overvallen door een onweerstaanbare honger. Ik begon een zoektocht naar mijn ware zelf. Ik wist dat creativiteit en spel daar een belangrijke rol in moesten spelen. Maar zelfs tijdens mijn avonturen op de academie stuitte ik regelmatig op mijn eigen demonen.

Perfectionisme! Mijn innerlijke criticus legde de lat altijd torenhoog en ik was meer gericht op resultaten dan op het proces.

Dat moest anders, vooral voor mezelf. Dus begon ik wat te klodderen en te experimenteren. Ik gaf mezelf ruimte om opnieuw te beginnen en te spelen. En raad eens? Het was geweldig! Ik begon echt te genieten en het spelen voedde mijn innerlijke kind. Het gaf mijn creatieve zelfvertrouwen een enorme boost en zorgde voor kwalitatieve ontspanning vol magie.

Dus ik besloot mijn eigen wereld te creëren. Een wereld vol schoonheid waarin ik mijn omgeving kon zien zoals ik dat wilde, met mijn eigen kunstwerken. Ik wil anderen betoveren en meenemen naar die wereld met mijn werk. En natuurlijk wil ik allerlei creatieve en artistieke ervaringen met jou delen.

De invloed van stress op je creativiteit: Een drama in de maak! 🙂 Ik hang even de dramalama uit

Creativiteit vergt veel energie, maar gelukkig krijg je er ook veel positieve energie voor terug. Wanneer je creatief bezig bent, kun je met eenvoudige materialen iets creëren vanuit het niets. Maar als je constant creatief moet zijn, zowel mentaal als fysiek, heb je een flinke voorraad energie nodig.

In onze huidige maatschappij zie je heel wat stressklachten opduiken. Zowel in het (creatief) ondernemerschap, freelancen of werken in loondienst, zie je vaak stressgerelateerde klachten en burn-outs opduiken.

Maar weet je wat het goede nieuws is? Creativiteit kan je juist helpen beter met stress om te gaan. Het is als een superkracht die stress te lijf gaat!

Stress heeft namelijk een enorme impact op je creatieve denkvermogen en je vermogen om echt te ontspannen. In tijden van hoge energie borrelen creatieve ideeën vaak spontaan op, als een fontein die uit je brein spuit. Creatieve projecten geven je energie. Maar zodra er interne of externe druk op je wordt uitgeoefend, kan het moeilijker worden om creatief te denken. Stress leidt tot nog meer stress, waardoor je in een vicieuze cirkel kunt belanden.

En die constante druk, of je die nu jezelf oplegt of dat het vanuit je werkomgeving komt, heeft serieuze gevolgen. Je voelt de werkdruk toenemen en hebt constant het gevoel dat je te weinig tijd hebt om een creatief project naar jouw maatstaven af te ronden. En dat gevoel zorgt ervoor dat je nog meer stress ervaart en je creatieve vermogen verliest.

Alsof dat nog niet genoeg is, wordt het ook moeilijker om te ontspannen. Een creatieve uitlaatklep is essentieel voor veel mensen om te kunnen ontstressen. Maar als die ontbreekt of wegvalt, kan je stressniveau nog verder stijgen.

Stress kan zelfs leiden tot moeilijkheden op je werkplek en negatieve gevoelens over jezelf. Je merkt dat je projecten niet vooruit gaan, dat je er voortdurend aan moet werken, en dat je geen echte ontspanning meer ervaart in je creatieve tijd.

En geloof me, die ontspanning heb je juist nodig! Het loslaten en ontspannen, puur genieten, geeft je andere creatieve cognitieve werk de ruimte en zuurstof die het nodig heeft. Creativiteit speelt vaak een grote rol in het leven van creatieve geesten, of ze nu in de kunsten werken of in de harde wetenschappen.

Creatief ontspannen: Je reddingsboei in stressvolle tijden!

Creativiteit kan je absoluut helpen om op jouw manier te ontspannen. Je gaat aan de slag met je handen en ontsnapt even aan die eeuwige gedachtestroom. Je brein krijgt een verdiende pauze, zonder dat je aan je apparaten denkt.

Het doorbreekt je bekende patronen, waardoor je meer rust en zuurstof ervaart. Je stapt uit je comfortzone en raakt opnieuw geïnspireerd om je vrije tijd op een andere manier in te vullen. In tijden van stress kun je sneller naar creatieve ontspanning grijpen om jezelf écht te ont-moeten.

Je begint meteen op een andere manier te ontspannen en bent actief bezig met het verminderen van stress en het herstel ervan. Beeldvorming geeft op een unieke manier vorm aan emoties.

En bij creanaut: Maak je klaar voor wat speelsheid

Bij creanaut draait alles om het ontwikkelen van creativiteit met verschillende technieken en materialen. We laten de druk van perfecte vormen en foutloze schilderijen los. Het draait om het proces, om ervaren, ontdekken en genieten. Door plezier en spel verlagen we je stressniveau. Door te focussen op creatief genieten geven we je brein een andere vorm van voeding.

Je krijgt meer zelfvertrouwen in je creatieve uitingen en gaat uitdagingen aan in een creatieve omgeving waar herbeginnen wordt aangemoedigd. Perfectie verdwijnt even naar de achtergrond en je innerlijke criticus neemt plaats op de achterbank.

Stap voor stap maak je kennis met verschillende materialen, kunstenaars en technieken, waardoor je meer voeling krijgt met wat echt bij je past. Ik neem je mee uit je comfortzone en laat je op verschillende manieren kennismaken met kunst en creativiteit.

De beste manier om in dit proces te stappen, is door regelmatig tijd vrij te maken. Zowel thuis als onder begeleiding. Daarom vind je heel wat expedities en creavonturen in het aanbod

Je kunt dit eenvoudig combineren met je eigen creatieve tijd thuis en even bijtanken en inspiratie opdoen bij mij. De korte sessies kunnen gemakkelijk in je drukke agenda worden ingepland als een ritueel van creatieve ontspanning.

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Spelen. Groeien. Floreren. Inspireren. Kunst

Coach, creativiteitscoach, beeldend therapeut en kunstenaar vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Op een organische manier heb ik mij doorheen de jaren ontwikkeld tot een expert in creatieve begeleiding en therapie. Vanuit echtheid, help ik jou om authentiek en kwalitatief te groeien door onder andere kunst en zelfexpressie. Nieuwsgierig naar meer? Laten we verbinden!

creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent
Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent