Creanaut | Creëer lichtheid in je leven – Positivoloog, creatief – en floreercoach

psssst…Zet je graag al een aantal stappen naar een minder druk hoofd en lichter leven? Schrijf je in op mijn gratis zelfzorgbrief

Uit de praktijk – hoe het bij mij jaren liep en drie tips hoe het anders kan

Het was een typische ochtend voor mij. Ik had een snelle douche genomen, mijn tanden gepoetst en een boterham gesmeerd om onderweg op te eten. Ik haastte me de deur uit en sprintte naar de bushalte, terwijl ik mijn boterham in mijn mond propte.

Op de bus naar het station probeerde ik mijn telefoontjes af te handelen, maar de slechte verbinding maakte het bijna onmogelijk. Bij aankomst op het station rende ik naar mijn trein en haalde ik net op tijd de deuren voordat deze sloten.

Tijdens de treinrit naar mijn eerste vergadering probeerde ik mijn e-mails te beantwoorden en mijn to-do lijstje af te werken. Bij aankomst rende ik naar de vergaderzaal, waar ik te laat aankwam en me moest verontschuldigen.

Na de vergadering had ik nauwelijks tijd om mijn ademhaling te herstellen voordat ik naar de volgende vergadering moest rennen. Het ging zo snel dat ik amper tijd had om mijn lunch te nuttigen, en mijn maag knorde gedurende de hele middag.

Aan het einde van de dag rende ik terug naar het station om de trein naar huis te halen, waarbij ik opnieuw mijn e-mails en to-do lijstje probeerde af te handelen. Nadien nog even naar de winkel voor het avondeten. Ik heb geen kinderen, dus rennen naar de schoolpoort moest ik niet doen.

‘s Avonds, na het avondeten, moest ik nog snel mijn e-mails checken en kon ik nog wat hersenloze tv kijken voordat ik uitgeput naar bed ging, om de volgende dag opnieuw te beginnen met dezelfde hectiek. 

Resultaat ik had het gevoel in een burn-out en bore-out tegelijk te zitten. Ik deed veel, rende van de meeting, lunch aan de pc en terug naar een andere vergaderzaal. Maar ik had niet het gevoel dat ik kwalitaitief gevoed werd of een werk had vol zingeving of waar mijn talenten in actie waren. En dat put uit en geeft verveling tegelijk. Ik werd (creatief) niet uitgedaagd en mijn levenslust en vitaliteit ja… ergens in de kelder? Onbestaande zelfs.

De mooie dingen en de kleine dingen, die waar je het jaren later nog over hebt, die zag ik niet meer. Ik leefde op automatische piloot, veel druk op zaterdag( want vrijdag moest ik nog bekomen en zondag had ik alweer stress) en het verlof. Met als gevolg dat ik dikwijls de eerste 6 dagen van mijn verlof ziek was, vatbaar voor van alles. Iemand zei ooit allergisch aan het werk, dat dus. En ik had geen fut om ook nog iets speelse of creatief te doen. Ik zat vast in mijn hoofd, alsof mijn hoofd vaak alleen op stap was en mijn lijf compleet vergeten was. 

Nochtans heb je je zintuigen en intuïtie nodig om te weten wat je wanneer kan doen en wanneer je over de rooje gaat. Mijn brein werd mijn gevangenis, om het sterk te stellen.

Ondertussen ben ik acht jaren verder van opleidingen, kennis en praktische handvaten verzamelen. Ondertussen werd mijn brein opnieuw mijn fijnste speeltuin.

 

Als jij jezelf herkent in mijn verhaal, zijn hier drie tips om het anders te doen:

  • Neem even de tijd om iets nieuws te proberen. Door het uitproberen van nieuwe dingen en jezelf uit te dagen om creatief te zijn, kun je nieuwe talenten ontdekken en je zelfvertrouwen vergroten. Het kan ook helpen om je te richten op de positieve aspecten van de activiteit en te genieten van het proces in plaats van alleen maar te focussen op het eindresultaat. Dat kan helpen om zingeving toe te voegen, verveling en lethargie tegen te gaan en je innerlijke kind te voeden. 
 
  • Door speelsheid en creativiteit toe te voegen aan je dagelijkse leven, kun je een meer gebalanceerde en positieve mindset ontwikkelen. Dit kan je helpen om jezelf uit te dagen en nieuwe manieren te vinden om problemen op te lossen, waardoor je veerkrachtiger en gelukkiger kunt zijn. Dit kan ook helpen als je vastzit in je hoofd, in denken. 
 
  • Geef jezelf pauzes – Neem regelmatig pauzes gedurende de dag om te ontspannen en tot rust te komen. Een wandeling maken, mediteren of gewoon even je ogen sluiten kunnen helpen om je energie weer op te laden. het kan daarbij helpen om je echt even te focussen op het hier en nu. 
 

Door deze tips in de praktijk te brengen, kun je jouw dagelijkse routine op een meer ontspannen manier benaderen en genieten van het leven in plaats van erdoorheen te rennen.

Veel plezier ermee 🙂

Speelse groet

Meike