Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Drie tekenexperimenten, vertrek thuis al op creavontuur of kunstenaarsuitje

Tekenen, misschien denk jij ‘neen,dat kan ik niet’, of ‘ik vind dat saai’ of misschien krijg je wel de kriebels dat als je tekent, het helemaal niet op de realiteit gelijkt. Maar tekenen naar de realiteit, heeft niets te zien met creativiteit. Dus ik wil het hier vandaag niet hebben over ‘Hoe goed kan jij de realiteit reproduceren’. Daar hebben we tegenwoordig trouwens een fototoestel voor ;D.

Het gaat mij over het plezier en het spelen met relatief eenvoudige materialen, het kan zelfs gewoon papier en stylo zijn.  

Verzamel je tekenspullen, die waar je graag mee werkt.

Hieronder vind je een aantal eenvoudige maar net iets andere tekenopdrachten. zodat je gemakkelijker die belemmerende gedachten kan lossen.

Kies je favoriete onderwerp, zo een dat je graag tekent. Ik kies voor landschap of gebouwen, stadszichten.

 
 1. Teken een landschap met je ogen dicht.

Interessante vormen? Geef er hier en daar ook wat kleur aan. 

Stapje verder? Neem de vormen op een ander blad over en speel met de vormen en abstracties.
 
 
2. Verzamel een aantal objecten en creëer er een soort landschap mee. Zoek met een lichtbron naar een interessante schaduw. 

 Teken de schaduwen op je blad. Je kan werken met donkere tinten om in de schaduwtinten te blijven of net kleur toevoegen. De kleuren hoeven niet waarheidsgetrouw te zijn. Kies eens voor je favoriete kleuren, blauwe bomen bijvoorbeeld.

 
3. Stapje verder: zelfportret

Heb je houtskool thuis? Dan is dit wel fijn om te gebruiken. Anders gewoon potlood. Voordeel van houtskool, je kan wat vegen en vervagen.

Neem een klein spiegeltje en teken jezelf zonder je hand van je papier te heffen. Misschiens zelfs zonder naar je blad te kijken, enkel naar je gezicht of misschien wel je benen ;D

Draai je papier een kwartslag en doe hetzelfde

draai je papier opnieuw een kwartslag en doe hetzelfde

Draai je papier opnieuw een kwartslag en doe hetzelfde

Dan heb je vier gelijkaardige tekeninge, boven elkaar.  Kijk of je fijne vormen ontdekt of iets interesant in je schaduw ziet.

 

Nog even kort en bondig de waarom van deze log

Tekenexperimenten kunnen een leuke manier zijn om onze creativiteit te laten stromen en om iets nieuws te proberen.

Helaas kan het perfectionisme ervoor zorgen dat we ons beperken in wat we willen tekenen of hoe we het willen doen. Door het toeval toe te laten in onze tekenexperimenten, kunnen we onszelf de vrijheid geven om te experimenteren en te ontdekken zonder teveel bezorgd te zijn om het eindresultaat.

Door het perfectionisme te verminderen, kunnen we ons ook bevrijden van de druk om altijd goed te moeten zijn en kunnen we ons concentreren op het proces van het tekenen zelf. We kunnen ons richten op het ontdekken van nieuwe technieken en op het uitdrukken van onze creativiteit, zonder ons teveel te bekommeren om het eindresultaat.

creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!

Uitgeserveerd

Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent