Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

#kleinegelukjes Bouw aan een emotionele graanschuur

 Met focus op het positieve, het ‘nu’ en met aandacht in de activiteit

 

Niet gemakkelijk. Wat er nu is, is goed (genoeg)

Onderzoekers Fred Bryant en Joseph Veroff benoemen het als savoring. 

Savoring? Denk aan genieten, koesteren, spelen en plezier beleven, verwonderen en bewonderen. 

 

Wie er in slaagt om ook op lastige momenten schoonheid te blijven zien en zinvolle dingen op te nemen bouwt aan z’n veerkracht.

Ik verklaar mij nog iets beter.

Je bouwt aan een soort van graanschuur voor als het moeilijk gaat. Denk aan je schuur te vullen met liefde, dankbaarheid, rust, mogelijkheden om te ontspannen, spelen, verbondenheid, … . 

Al die positieve emoties vergroten als het ware je emotionele immuniteit. 

Wat ik dus wil zeggen

Door ze waar te nemen, vast te nemen en op te slaan in een boekje op je geheugen dragen al die dingen bij tot het versterken van je (emotionele) draagkracht.

 

Als kleine rituelen

Ik doe hier een van de mogelijkheden om je graanschuur op te vullen kort uit de doeken. Denk aan ontspanningsoefeningen om je gevoel van stress te reduceren. 

Of deze… genieten met al je zintuigen.

Ga wandelen.

Het doel van deze wandeling is eenvoudig, namelijk zoveel mogelijk aangename of positieve elementen opmerken.

Doet het traag, langzaam.

Denk aan de frisse lucht op je huid, een mooie kleur of vorm van een blad, de zon op je snoet, … .

Of de geur na een regenbui. Misschien passeer je wel een den, ruik en geniet. Ga met je handen langs lavendel of munt, … . 

Voel en doorvoel het helemaal. Geef je als het ware over. Aan de structuur van schors of een tak. Of de zachtheid van een blad. 

Wees als een bij of een vlinder die van de ene bloem (lees positieve ervaring) naar de andere vliegt.

En je vult er niet alleen je gaanschuur met positiviteit en zintuiglijke ervaringen mee, je gaat ook nog eens vertragen en bewegen. 😉

Neem je tijd. Geniet

 

En dan nog eens de waarom

Kleine gewoontes kunnen een grote impact hebben op je welbevinden en geluk.

Door je te concentreren op het positieve, het “nu” en door te duiken in je creativiteit kan je je gevoel van welzijn en tevredenheid verhogen.

#kleinegelukjes zijn de kleine momenten van vreugde en blijdschap die je leven opfleuren.

Door de tijd te nemen om te genieten van deze momenten, kan je je bewuster worden van het positieve in je leven en zo verhoog je je dankbaarheid.

Het is belangrijk om ons te concentreren op het “nu” en om te genieten van het moment, in plaats van je steeds te laten leiden door bezorgdheid over wat er in de toekomst kan gebeuren of spijt te hebben over wat er in het verleden is gebeurd.

Daarnaast kan het duiken in onze creativiteit een geweldige manier zijn om je te concentreren op het nu en om ons gevoel van welzijn te verhogen. Of je nu gaat schrijven, tekenen, boetseren, schilderen, foto’s en collages maken of dansen, creatief bezig zijn kan je helpen om je emoties uit te drukken en je leven te verrijken.

Door regelmatig tijd te nemen om creatief te zijn, kan je je gevoel van voldoening en je persoonlijke groei verhogen.

 

Bedenk vijf #kleinegelukjes van de afgelopen week. Schrijf er eens over en herbeleef ze. Want zo ga je steeds meer positieve emoties ervaren. En daar gaan we voor, een portie veerkracht.

Ready? Set. Go!

 
creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.