Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Zet perfectionisme even aan de kant door te spelen en eindig met een creavontuur of kunstenaarsuitje bij je thuis.

Let’s play

Tikken met je voeten.

Geluid maken met je vingers.

Bewegen terwijl je wacht op de tram.

Ja, je bent aan het spelen. Vaak zonder dat je het door hebt. Je doet jezelf een plezier. Het maakt het wachten minder saai. of je krijgt er energie van, je weet wel van een spontaan dansje.

 

Spelen, yes bring it on

En, wat het leuke is, je denkt helemaal niet of het wel goed is. Je doet iets en het is weg. Misschien had je een aantal ogen die keken. Misschien is er een foto van of video.

Maar het is in ieder geval minder blijvend dan een tekening. Het improviseren wat het beste gekend is, is bij theater en dans. Je reageert op elkaar en het is meteen weg.

Maar improviseren dat is spelen. En dat kan ook bij beeldende technieken en beeldende kunst.

Spelen heeft een duidelijk functie. Je wordt er beter van. Zeker van zodra je gericht gaat spelen of bewust gaat spelen. Waarmee ik bedoel echt tijd vrijmaken om te spelen, technieken leren kennen, je laten begeleiden bij het spelen, … .

Want spelen maakt blij, maakt je gelukkig, je komt in een staat van ‘flow’. Dat is een heerlijk gevoel waarbij je tijd en ruimte even vergeet. En blijdschap en plezier dat zijn zijn dan weer belangrijke ingrediënten van creativiteit of beter in het creatief proces.

Bij creanaut zijn die echt belangrijk, ik vertrek altijd vanuit plezier. Dat is ook de reden van mijn vraag ‘Wat doe je graag’? ‘Wat interesseert je?’ en ‘Welk materiaal spreekt je het meeste aan?’. Plezier is het vertrekpunt van een creavontuur op maat. Er komt uitdaging bij uiteraard, anders ervaar je de ‘staat van flow’ niet altijd. Maar zonder te vervallen in te veel stress, het mag wel onbehagelijk zijn. Maar bij stress kom resultaat en creëren staat los van prestatie.

Dus je kiest wat je maakt, wat je creëert.

 

Spel doet je opladen

Het is waardevol. In eerste instantie voor jezelf uiteraard, maar ook voor anderen in je omgeving. Wanneer jij energieker en gelukkiger bent en je perfectionisme wat meer op de achterbank zit heeft dat een positief effect op hoe jij met moeilijkheden omgaat. Je bent wat vaker ‘op je gemak’ waardoor je in je brein meer ruimte hebt om creatieve oplossingen te vinden. Het heeft niet alleen effect op je creativiteit uiteraard, dat heeft effect op alle vlakken in je dagelijkse leven.

Laat het echter niet bij het lezen van deze blog. Doe en ervaar.

 Dus… let’s play :D.

 

Doe en ervaar. Vertrek thuis al op creavontuur of kunstenaarsuitje

Neem eens een ander perspectief aan

  1. Je hebt eigenlijk geen materiaal nodig. Laat je pc even achter en doe eens iets anders. Even een pauze, genoeg van je cognitief werk.
  2. Is het lekker weer? Dan kan het ook buiten. Binnen werkt ook prima.
  3. Neem eens letterlijk een ander perspectief aan. Ga ergens in je huis op de grond liggen.
  4. Kijk rond in de ruimte. Hoe ervaar je die ruimte nu. Laat het maar even binnenkomen. Misschien lig je half onder de tafel, deels in de zetel, … .
  5. Hoe zou je vanuit deze positie de deur opendoen, je pc uitzetten,… . Wat zijn de mogelijkheden? Wat is er op die manier onmogelijk? Is het echt onmogelijk?
  6. Verander een twee keer van positie.
  7. Je ervaringen bijhouden? Schrijf in je notitieboekje.
  8. Jonge creanauten in de buurt? Laat ze even meedoen met jou. Wat zien zij en met welke ‘oplossingen’ en ideeën komen zij op de proppen? Schrijf deze ook op in je boekje.
 

Ahja, en dan ook nog kort en bondig de waarom achter deze log

Perfectionisme kan een enorme last zijn en kan leiden tot een hoog niveau van stress en vermoeidheid. Het is belangrijk om te onthouden dat perfectionisme niet alleen onhaalbaar is, maar ook ongezond kan zijn voor je mentale en emotionele welzijn.

Een manier om perfectionisme te verminderen is door te spelen en te creëren. Dit kan je helpen om je te concentreren op het proces in plaats van het resultaat en om je te richten op het genieten van en in het moment in plaats van op het behalen van een bepaald doel.

Er zijn zoveel manieren om te spelen en te creëren, dus het is een kwestie van uitproberen wat het beste bij je past. Dit kan variëren van het doen van puzzels tot het maken van kunstwerken, genieten van slow art of gewoon boetseren voor de fun.

 
creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!

Creanaut uitgeserveerd

Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent